S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

Posrednik eToro in pot na javni trg.

Danes sem prebral zanimiv članek o posredniku, ki ga uporabljam tudi sam, zato ga moram deliti z vami, saj ga nekateri med vami tudi uporabljate. Borzni posrednik si je v preteklosti že želel vstopiti na javni trg, zdaj pa se je o tem spet začel pogovarjati in ni več vprašanje če, ampak le kdaj? Podjetje je objavilo, da je ob prihodkih v višini 630 milijonov USD doseglo več kot 100 milijonov USD EBITDA (dobiček pred obrestmi, davki, amortizacijo in odpisi).

V zadnjem času je borza eToro deležna velike pozornosti bankirjev in vlagateljev, ki so spremljali njene načrte za vstop na borzo. Čeprav so prvotni načrti za vstop na borzo z združitvijo propadli, ima izvršni direktor Yoni Assia jasno vizijo: Vsekakor si prizadevamo za javne trge. "Vsekakor vidim, da bomo sčasoma postali javno podjetje."

Z več kot 35,5 milijona registriranih uporabnikov in več kot 3 milijoni financiranih računov bo eToro leta 2023 zabeležil impresivnih 630 milijonov dolarjev prihodkov. Kljub zahtevnemu obdobju za fintech se je podjetje uveljavilo kot pomemben igralec na trgu.

Ključ do uspeha podjetja eToro so inovacije. Podjetje je nedavno prevzelo podjetje Deep, specializirano za avtomatizacijo vsebin, in se namerava leta 2024 še bolj osredotočiti na to področje. S pomočjo umetne inteligence, vključene v vsebino in trženje, lahko eToro svojim uporabnikom zagotavlja boljše in prilagojene izkušnje.

Čeprav so bili načrti za javno objavo prek SPAC preloženi, je eToro prejel pomembne naložbe, ki ga krepijo v prizadevanjih za inovacije in napredek. Po težavnem obdobju, ki je sledilo dvigu obrestnih mer, se finančno-tehnološkim podjetjem na javnih trgih začenja bolje goditi.

Yoni Assia poudarja, da se eToro v letu 2023 intenzivno osredotoča na izdelke in izboljšanje poslovne izkušnje za svoje uporabnike. Čeprav je bilo leto 2022 izobraževalno leto, v katerem so se vlagatelji morali naučiti, da trgi ne gredo vedno navzgor, je bilo leto 2023 verjetno izobraževalno leto za ves svet.

Medtem ko si trg finančnih tehnologij opomore od nedavnih izzivov, podjetje eToro z optimizmom zre v prihodnost. Z načrti za inovacije in osredotočenostjo na potrebe svojih uporabnikov je podjetje v dobrem položaju za naslednjo fazo svojega razvoja in pot na javni trg.

Še en dodatek za razlago pomena SPAC:

SPAC (Special Purpose Acquisition Company) je vrsta naložbenega nosilca, znanega tudi kot "blank check company" ali "listed shell". Gre za podjetje, s katerim se trguje na borzi in ki je ustanovljeno z edinim namenom, da bi našlo drugo podjetje, ki bi ga prevzelo in ponudilo na javnem trgu. SPAC v bistvu zbira denar s prvo javno ponudbo delnic (IPO) za financiranje prihodnjih prevzemov.

Podjetje eToro se je nameravalo združiti z obstoječim SPAC, kar bi mu omogočilo hitrejši in lažji vstop na borzo brez tradicionalnega postopka IPO. Vendar so bili ti načrti na koncu odloženi, podjetje eToro pa je naložbo pridobilo na druge načine. Kar se meni osebno zdi bolje.

Tako da ja, kot vedno me zanimajo vaša mnenja, zlasti tukaj, ker sam uporabljam posrednika za dolgoročne naložbe in sem zadovoljen. Seveda pa to ni edini dober posrednik. Kaj pa menite o tem, da je vaš posrednik na borzi, je to boljše ali slabše? 😊


No comments yet