S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

Увеличаване на обратното изкупуване на акции - сигнал за оптимизъм на пазара?

Наближава краят на февруари и според няколко доклада се наблюдава увеличение на броя на компаниите, решили да извършат обратно изкупуване на акциите си, което може да е знак за повишено доверие в траекторията на икономиката на САЩ.


Компании като Meta, Disney, Uber и други, а през тази година предстои да се появят още, обявиха планове за обратно изкупуване на акции през последния сезон на отчетите. По данни на Дойче банк тези компании действат в изпълнение на разрешенията за обратно изкупуване, като членовете на S&P 500 са изкупили обратно собствени акции за рекордните 63 млрд. долара през първата седмица на февруари, което е най-високата сума за една седмица от май 2023 г. насам.

Параг Татте, ръководител на отдела за глобално разпределение на активите и стратегия за акции в САЩ в Deutsche Bank, обясни, че подобряването на корпоративните печалби често е последвано от увеличаване на обратното изкупуване. Това се дължи на факта, че с нарастването на печалбите се увеличава свободният паричен поток на компаниите, който първо се използва за погасяване на дълга, а след това за дивиденти и инвестиции. Обратното изкупуване на акции намалява броя на акциите в обращение, което увеличава стойността на дяловете на инвеститорите и техните потенциални дивиденти.

Боб Игър, главен изпълнителен директор на Disney, и Прашант Махендра-Раджах, главен финансов директор на Uber, изразиха сходни мнения, като подчертаха увереността си във финансовата стабилност на своите компании. Meta за първи път предложи тримесечен дивидент и ще изкупи обратно акции на стойност 50 млрд. долара - още един знак за увереност от страна на големите играчи на пазара.

Въпреки че компаниите все още се борят с по-високите разходи по заемите и страховете от възможна рецесия, увеличаването на обратното изкупуване предполага, че те се чувстват по-уверени за финансовото си състояние през 2024 г.

В допълнение към обратното изкупуване на акции друг сигнал за корпоративна увереност е увеличаването на споразуменията и сделките между компаниите, което може да засили общото доверие на пазара.

В контекста на стабилизирането на лихвените проценти и повишаването на корпоративното доверие изглежда, че икономиката и пазарите в САЩ имат по-светли перспективи занапред.

Така че само такова хубаво послание инвестиционни приятели, не позволявайте да продължаваме да четем само негативните заглавия. 😊🍀


No comments yet