S&P 500 ^GSPC 5,266.95 -0.74%
Meta META $474.36 -1.16%
Nvidia NVDA $1,148.25 +0.81%
Alphabet GOOG $177.40 -0.35%
Tesla TSLA $176.19 -0.32%
Microsoft MSFT $429.17 -0.27%
Apple AAPL $190.29 +0.16%
Amazon AMZN $182.02 -0.07%

A részvény-visszavásárlások növekedése - az optimizmus jele a piacon?

Február végéhez közeledünk, és több jelentés szerint megnőtt a részvényeik visszavásárlását választó vállalatok száma, ami az amerikai gazdaság pályájába vetett bizalom növekedésének jele lehet.


Olyan vállalatok, mint a Meta, a Disney, az Uber és mások - és idén még többen is - jelentették be részvény-visszavásárlási terveiket az elmúlt eredményszezonban. A Deutsche Bank adatai szerint ezek a vállalatok a visszavásárlási engedélyek alapján járnak el: az S&P 500 tagjai február első hetében rekordösszegű, 63 milliárd dollár értékben vásároltak vissza saját részvényeket, ami 2023 májusa óta a legmagasabb összeg egyetlen hét alatt.

Parag Thatte, a Deutsche Bank globális eszközallokációért és amerikai részvénystratégiáért felelős vezetője kifejtette, hogy a javuló vállalati nyereségeket gyakran követi a visszavásárlások növelése. Ez annak köszönhető, hogy a nyereség növekedésével nő a vállalatok szabad cash flow-ja, amelyet először az adósságok törlesztésére, majd osztalékra és beruházásokra fordítanak. A részvény-visszavásárlások csökkentik a forgalomban lévő részvények számát, ami növeli a befektetők állományának értékét és a potenciális osztalékot.

Bob Iger, a Disney vezérigazgatója és Prashanth Mahendra-Rajah, az Uber pénzügyi igazgatója hasonlóan nyilatkozott, hangsúlyozva, hogy bíznak vállalatuk pénzügyi stabilitásában. A Meta először ajánlott fel negyedéves osztalékot, és 50 milliárd dollár értékben vásárol vissza részvényeket, ami szintén a bizalom jele a piac nagy szereplőinek részéről.

Bár a vállalatok még mindig küzdenek a magasabb hitelköltségekkel és az esetleges recessziótól való félelemmel, a részvényvisszavásárlások növekedése arra utal, hogy magabiztosabbak a 2024-es pénzügyi helyzetüket illetően.

A részvény-visszavásárlások mellett a vállalati bizalom másik jele a vállalatok közötti megállapodások és ügyletek növekedése, ami erősítheti az általános piaci bizalmat.

A stabilizálódó kamatlábak és a vállalati bizalom növekedése mellett az amerikai gazdaság és a piacok előtt fényesebb kilátások látszanak.

Tehát csak ilyen szép üzenet befektetési barátok, ne csak a negatív szalagcímeket olvassuk tovább. 😊🍀


No comments yet