S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

Večji odkupi delnic - znak optimizma na trgu?

Bliža se konec februarja in po več poročilih se je povečalo število podjetij, ki so se odločila za odkup svojih delnic, kar je lahko znak večjega zaupanja v gibanje ameriškega gospodarstva.


Podjetja, kot so Meta, Disney, Uber in druga, letos jih bo še več, so med zadnjo sezono obračunov objavila načrte za odkup delnic. Po podatkih Deutsche Bank ta podjetja delujejo na podlagi pooblastil za odkup, pri čemer so članice indeksa S&P 500 v prvem tednu februarja odkupile za rekordnih 63 milijard dolarjev lastnih delnic, kar je največ v enem tednu po maju 2023.

Parag Thatte, vodja Deutsche Bank za globalno alokacijo sredstev in strategijo lastniških vrednostnih papirjev v ZDA, je pojasnil, da izboljšanju dobičkov podjetij pogosto sledi povečanje števila odkupov. Razlog za to je dejstvo, da se z rastjo dobičkov povečuje prosti denarni tok podjetij, ki se najprej uporabi za odplačilo dolga, nato pa za dividende in naložbe. Odkupi delnic zmanjšujejo število delnic v obtoku, kar povečuje vrednost deležev vlagateljev in njihovih potencialnih dividend.

Bob Iger, izvršni direktor družbe Disney, in Prashanth Mahendra-Rajah, finančni direktor družbe Uber, sta izrazila podobna stališča in poudarila svoje zaupanje v finančno stabilnost svojih podjetij. Meta je prvič ponudila četrtletno dividendo in bo odkupila za 50 milijard dolarjev delnic, kar je še en znak zaupanja glavnih akterjev na trgu.

Čeprav se podjetja še vedno spopadajo z višjimi stroški posojil in strahovi pred morebitno recesijo, povečanje števila odkupov kaže, da so bolj samozavestna glede svojega finančnega položaja v letu 2024.

Poleg povratnih odkupov delnic je še en znak zaupanja podjetij povečanje števila sporazumov in poslov med podjetji, kar lahko okrepi splošno zaupanje na trgu.

V kontekstu stabilizacije obrestnih mer in naraščajočega zaupanja podjetij se zdi, da so pred ameriškim gospodarstvom in trgi svetlejši obeti.

Zato samo tako lepo sporočilo naložbeni prijatelji, ne pustite, da bi še naprej brali samo negativne naslove. 😊🍀


No comments yet