S&P 500 ^GSPC 5,266.95 -0.74%
Meta META $474.36 -1.16%
Nvidia NVDA $1,148.25 +0.81%
Alphabet GOOG $177.40 -0.35%
Tesla TSLA $176.19 -0.32%
Microsoft MSFT $429.17 -0.27%
Apple AAPL $190.29 +0.16%
Amazon AMZN $182.02 -0.07%

Apple се обръща към генеративния изкуствен интелект и обещава революционни иновации

И още новини за $AAPL+0.2%. Знам колко популярна е тази компания и винаги има какво да се обсъжда за нея, а днес доста се заинтригувах. Както знаем, Apple доста внимава да не разкрива нищо твърде рано и досега в "лудницата" около ИИ Тим Кук, (главният изпълнителен директор на Apple) се въздържаше.

Вчера обаче беше направено важно съобщение от Тим Кук,главен изпълнителен директор на $AAPL,+0.2% който разкри обширните инвестиции на компанията в ИИ, сигнализирайки за твърд ангажимент към разрастващата се област на генеративния ИИ - тенденция, която засегна технологичната индустрия.

Кук изрази оптимизъм относно трансформиращия потенциал на генеративния ИИ. Той заяви "Виждаме невероятен потенциал за пробив в генеративния ИИ и затова в момента правим значителни инвестиции в тази област." Той изтъкна очакваните ползи за потребителите и посочи потенциала за подобряване на производителността и възможностите за решаване на проблеми.

AAPL

Apple

AAPL
$190.29 $0.30 +0.16%

Въпреки че Apple все още не е представила директни конкурентни продукти на модели като GPT на OpenAI или Gemini на Google, Кук закачливо намекна, че голямото съобщение ще дойде по-късно тази година. "По-късно тази година с нетърпение очаквам да споделя с вас начините, по които ще открием нови хоризонти в областта на генеративния изкуствен интелект - още една технология, за която вярваме, че може да предефинира бъдещето". Кук намекна.

Освен това Кук преформулира няколко от вече обявените продукти на Apple като "задвижвани от изкуствен интелект". за да подчертае, че компанията работи по технологията от няколко години. Преди това Apple често е използвала термина "машинно обучение" вместо "изкуствен интелект". Кук посочи настоящи функции, използващи технологията на Apple за изкуствен интелект, включително инструмента за проследяване на ръцете в Vision Pro и сигналите за сърдечен ритъм в Apple Watch. Той също така изтъкна възможностите за изкуствен интелект на чиповете на Apple, вградени в MacBook.

AAPL

Apple

AAPL
$190.29 $0.30 +0.16%
Target Price
190.69 (+0.21% Upside)

"Значителна част от изкуствения интелект се свързва с живота на нашите потребители за различни задачи - от ежедневни дейности до основни функции", обясни Кук. "Изкуственият интелект позволява на Apple Watch да подпомага проследяването на тренировките, като автоматично разпознава дали сте излезли на разходка или плувате. Той позволява на вашия iPhone да се обади за помощ в случай на автомобилна катастрофа".

Apple обикновено разкрива нови софтуерни продукти и функции през юни на годишната си конференция за разработчици, като намеква за потенциални съобщения, свързани с изкуствения интелект, които се подготвят.

На събранието акционерите отхвърлиха и предложение, което щеше да принуди Apple да изготви доклад за рисковете от изкуствения интелект. Предложението, внесено от AFL-CIO Equity Index Funds, има за цел да наложи публикуването на етични насоки за изкуствения интелект. Apple се противопостави на инициативата, заявявайки, че тя ще разкрие търговски тайни.

Освен че отхвърлиха предложението за доклад за изкуствения интелект, акционерите одобриха управителния съвет на Apple, като приветстваха бившия главен изпълнителен директор на Aerospace Уанда Остин на мястото на напусналите Ал Гор и Джеймс Бел. Акционерите също така одобриха одиторите и заплащането на изпълнителните директори. Пет отделни независими предложения на акционери, противопоставящи се на позициите на Apple, бяха отхвърлени.

Тези събития подчертават стратегическия акцент на Apple върху технологията на изкуствения интелект и ангажимента й да използва нейния потенциал за бъдещи иновации.

Досега акциите не са се представили добре в сравнение с други технологични гиганти, Apple не е увеличила своя ATH. Както винаги обаче, по мое мнение, тя със сигурност не е казала последната си дума. Просто най-малкото тези очила Vision Pro ще бъде интересно да видим как ще се развият нещата около тях. 😊 Аз все още държа на Apple и ако падне още, не бих се страхувал дори да купя. 😊


No comments yet