S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

Apple se usmerja v generativno umetno inteligenco in obljublja prelomne inovacije

Vem, kako priljubljeno je to podjetje in da je o njem vedno mogoče kaj razpravljati, danes pa me je precej zamotilo. Kot vemo, je Apple precej previden, da ne razkrije ničesar prezgodaj, in doslej se je v "norosti" okoli umetne inteligence Tim Cook (izvršni direktor družbe Apple) zadrževal.

Vendar pa je včeraj Tim Cook,predsednik uprave $AAPL,+1.7% razkril obsežno naložbo podjetja v umetno inteligenco, s čimer je nakazal trdno zavezanost rastočemu področju generativne umetne inteligence, trendu, ki je zajel tehnološko industrijo.

Cook je izrazil optimizem glede transformativnega potenciala generativne umetne inteligence. Izjavil je "V generativni umetni inteligenci vidimo neverjeten prebojni potencial, zato zdaj na tem področju izvajamo znatne naložbe." Izpostavil je pričakovane koristi za uporabnike in opozoril na potencial za izboljšanje produktivnosti in zmožnosti reševanja problemov.

AAPL

Apple

AAPL
$189.98 $3.10 +1.66%

Čeprav Apple še ni predstavil neposrednih konkurenčnih izdelkov modelom, kot sta GPT podjetja OpenAI ali Googlov Gemini, je Cook dražljivo namignil, da bo do velike napovedi prišlo še letos. "Še letos se veselim, da bom z vami delil načine, s katerimi bomo odprli nova obzorja na področju generativne umetne inteligence, še ene tehnologije, za katero verjamemo, da lahko na novo opredeli prihodnost," je namignil Cook.

Nadalje je Cook nekaj Applovih že napovedanih izdelkov opredelil kot "ki jih poganja umetna inteligenca." s čimer je želel poudariti, da se podjetje s to tehnologijo ukvarja že več let. Pred tem je Apple pogosto uporabljal izraz "strojno učenje". namesto umetne inteligence. Cook je opozoril na trenutne funkcije, ki uporabljajo Applovo tehnologijo umetne inteligence, vključno z orodjem za sledenje rok v aplikaciji Vision Pro in opozorili o srčnem utripu v uri Apple Watch. Izpostavil je tudi zmogljivosti umetne inteligence Applovih čipov, vgrajenih v računalnike MacBook.

AAPL

Apple

AAPL
$189.98 $3.10 +1.66%
Target Price
190.69 (+0.37% Upside)

"Pomemben del umetne inteligence je povezovanje z življenjem naših uporabnikov pri različnih opravilih, od vsakodnevnih dejavnosti do bistvenih funkcij," je pojasnil Cook. "Umetna inteligenca uri Apple Watch omogoča pomoč pri sledenju vadbe, saj samodejno prepozna, ali ste na sprehodu ali plavate. Vašemu iPhonu omogoča, da pokliče pomoč v primeru prometne nesreče."

Apple junija na svoji letni konferenci za razvijalce običajno predstavi nove programske izdelke in funkcije ter s tem namigne na morebitne napovedi, povezane z umetno inteligenco, ki so v pripravi.

Delničarji so na skupščini zavrnili tudi predlog, po katerem bi moral Apple pripraviti poročilo o tveganjih umetne inteligence. Cilj predloga, ki ga je predložil sklad AFL-CIO Equity Index Funds, je prisiliti k objavi etičnih smernic za umetno inteligenco. Apple je pobudi nasprotoval, češ da bi razkrila poslovne skrivnosti.

Poleg zavrnitve predloga poročila o umetni inteligenci so delničarji potrdili tudi upravni odbor družbe Apple, v katerega so namesto odhajajočih Ala Gora in Jamesa Bella sprejeli nekdanjo direktorico družbe Aerospace Wando Austin. Delničarji so potrdili tudi revizorje in plače izvršnih direktorjev. Pet ločenih neodvisnih predlogov delničarjev, ki so nasprotovali stališčem družbe Apple, je bilo zavrnjenih.

Ti dogodki poudarjajo strateški poudarek družbe Apple na tehnologiji umetne inteligence in njeno zavezanost izkoriščanju njenega potenciala za prihodnje inovacije.

Delnica se v primerjavi z drugimi tehnološkimi velikani doslej ni dobro obnesla, Apple ni povečal svojega ATH. Vendar kot vedno po mojem mnenju zagotovo ni rekel zadnje besede. Samo vsaj ta očala Vision Pro bo zanimivo videti, kako se bodo stvari razvijale okoli njih. 😊 Jaz še vedno vztrajam pri Applu, in če bi še bolj padel, se ne bi bal niti nakupa. 😊


No comments yet