S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

Telekomunikace: jaké má tento sektor vyhlídky? 📡

Akciový sektor, který zahrnuje společnosti v oblasti pevných nebo mobilních komunikací. Zahrnuje poskytovatele telefonních, internetových a televizních služeb, výrobce telekomunikačních zařízení nebo softwarové firmy související s komunikací.

Telekomunikace jsou jedním z nejdůležitějších a nejdynamičtějších sektorů na trhu. Díky rychle rostoucí digitalizaci a inovacím je tento sektor stále více žádaný a nabízí mnoho příležitostí pro investory. Mezi hlavní trendy, které jej ovlivňují, patří například internet věcí, umělá inteligence, cloud computing, 5G síť nebo kybernetická bezpečnost.

Tento sektor je také velmi rozmanitý a zahrnuje společnosti různých velikostí, trhů a regionů.

Mezi největší a nejznámější telekomunikační společnosti patří: 👇

Giganti $META+0.4%, $GOOGL+10.2% a další známé společnosti jako například:

Verizon Communications $VZ+1.2% – americký poskytovatel telekomunikačních a mediálních služeb, který je lídrem v oblasti 4G a 5G sítí.

AT&T $T+1.0% – americký konglomerát, který nabízí telekomunikační, mediální a technologické služby, včetně mobilních, pevných, internetových, televizních a streamovacích služeb.

T-Mobile US $TMUS+0.1% – americký poskytovatel mobilních služeb, který je součástí německé skupiny Deutsche Telekom, nejrychlejší a nejširší pokrytí 5G sítí v USA.

Deutsche Telekom $DTE.DE+0.8% - německý telekomunikační gigant, který působí v Evropě, Americe a Asii a který poskytuje mobilní, pevné, internetové, televizní a cloudové služby.

Vodafone Group $VOD+0.1% – britský telekomunikační gigant, který působí v Evropě, Africe, Asii a Austrálii a který nabízí mobilní, pevné, internetové, televizní a IoT služby.

SoftBank Group $SFT.F+3.3% – japonský konglomerát, který se zaměřuje na telekomunikace, technologie, internet, e-commerce a umělou inteligenci a který vlastní podíly v mnoha globálních společnostech.

Telefonica SA $TEF+1.8% – španělský telekomunikační gigant, který působí v Evropě a Latinské Americe a který nabízí mobilní, pevné, internetové, televizní a digitální služby.

BCE $BCE-0.8% – kanadský telekomunikační gigant, který poskytuje mobilní, pevné, internetové, televizní, rádiové a mediální služby pod značkou Bell.

Společnosti, které mají možný rozvoj v tomto odvětví a jsou méně známé.

8x8 $EGHT-2.2% – americká společnost, která poskytuje cloudové komunikační a zákaznické služby pro malé a střední podniky. Společnost má vysoký potenciál růstu, protože stále více firem přechází na cloudové řešení a potřebují efektivní a flexibilní komunikaci se svými zákazníky a zaměstnanci.

Eutelsat Communications $ETL.PA+3.3% - francouzská společnost, která provozuje síť geostacionárních satelitů, které poskytují telekomunikační, televizní, digitální a internetové služby po celém světě. Společnost má dobrou pozici na trhu, protože její satelity pokrývají více než 80 % světové populace a nabízejí služby v oblastech, kde není dostupná pozemní infrastruktura.

Telekomunikace jsou tedy velmi zajímavou a perspektivní oblastí pro investování. Nabízí možnost profitovat z růstu poptávky po komunikačních službách a technologiích, ale také z diverzifikace portfolia a ochrany proti inflaci. Na druhou stranu je tento sektor také vystavený vysoké konkurenci, regulaci, politickým rizikům a technologickým změnám.

A co vy, jaký máte názor na telekomunikace?

Jaké vidíte v tomto sektoru příležitosti a které akciové tituly se vám líbí? Podělte se o své zkušenosti a tipy v komentářích pod tímto článkem.

✍ Těším se na vaše příspěvky! ✍

Vote to see the results! 51 answers already!

vzhledem k tomu, ze na projektu jsme zpracovavali data ohledne IoT pro Verizon, vsadil jsem na neho a tvori vrlkou cast dividendoveho portfolia

Proc ale uvadite Metu a Google jako telekomunikacni firmy?

Partner

Zmínil jsem to pouze jako expandování do rozvojových zemí, kde tyto tech společnosti tlačí na jejich rozvoj v oněch regionech. Klasifikace těchto společností se mohou měnit v závislosti na konkrétních projektech a iniciativách, které podnikají. Například Google má divizi zvanou Google Cloud, zatímco Meta se nyní zaměřuje na vývoj Metaverse. Tyto aktivity mohou zahrnovat prvky typické pro telekomunikační sektor, ale neznamená to, že by tyto společnosti byly primárně klasifikovány jako telekomunikační společnosti.

Mohl jsem jejich zmínku lépe prezentovat. :)) Každopádně díky za připomínku a poznatky.

Možná by zde uživatelé uvítali shrnutí z vašeho projektu zpracovaných dat, i já bych si rád rozšířil obzory k Verizonu.  👌

Telekomunikace nějak moc nesleduji, takže s rezervou :) Sledoval jsem je cca před 10ti lety a už tehdy mi nepřišly moc zajímavé... technologie, které staví několik let dopředu za použití např. levnějších čínských dodavatelů mi tento obor hází do takové mlhy, že se držím raději dál. A popravdě, bavíme-li se o komunikacích typu Verizon, vůbec toho nelituji :)

Partner

Díky moc za názor 💪🏻

By som to rozdelil na dve časti:

1. $T+1.0% $VOD+0.1% $TMUS+0.1% $VZ+1.2% $DTE.DE+0.8% $TEF+1.8% $BCE-0.8% Nemá nejaký extra potenciál

2. $MSFT+1.8% $GOOG+10.0% sú skor technologické spoločnosti. Investičná príležitosť.

3. $SFT.F+3.3% $EGHT-2.2% $ETL.PA+3.3% Velice rizikové prostredie.

Partner

Parádní doplnění 🤝