S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

Může být aktuální propad ceny Amazonu příležitostí k výhodnému nákupu?

Akcie společnosti Amazon $AMZN-2.6% zažívají značný 14% propad, který následoval po zveřejnění zisků a ztrát za uplynulé čtvrtletí. Čím je tento velký propad zapříčiněn a jaké jsou další vyhlídky do budoucna? To vše si rozebereme v dnešním článku, kde se zaměřím na zdroje příjmů a možnosti pro růst do budoucna. 

Propad 14% u tak velké společnosti značí dvě možnosti: Velký problém a nebo příležitost k nákupu za výhodnou cenu.

Co se stalo s Amazonem?

Akcie Amazonu $AMZN-2.6% se propadly poté, co společnost ve čtvrtek oznámila zpomalení růstu a vyšší náklady ve svém posledním čtvrtletí. Proč byl zaznamenán tak drastický propad, když společnost vykázala 7% nárůst tržeb oproti minulému roku? Společnost předpokládá, že růst tržeb se v příštím čtvrtletí dále zpomalí, přičemž očekává tempo růstu mezi 3-7%.

Hlavní příčiny pádu

Amazon $AMZN-2.6% vykázal čistou ztrátu ve výši 3,8 miliardy dolarů za čtvrtletí končící 31. března, což je prudký pokles oproti stejnému období loňského roku, kdy dosáhl zisku 8,1 miliardy dolarů. 

Společnost připisuje ztrátu z velké části ztrátě ve výši 7,6 miliardy dolarů z investice do výrobce elektrických automobilů Rivian Automotive. Rivian, do kterého Amazon v roce 2019 investoval 700 milionů dolarů, zaznamenal od svého trháku v listopadu 2021 propad svých akcií o více než 75%.

Bez ztráty Rivian by Amazon dosáhl zisku ve výši 3,8 miliardy dolarů, což by bylo o dost lepší, ale přesto by to zaostalo za očekáváním analytiků.

Mimo investice do Rivianu se připisují ztráty pandemii a válce na Ukrajině, tím se také zpomalují a zhoršují dodavatelské řetězce.

Co očekává generální ředitel Amazonu?

"Dnes, kdy se již nehoníme za fyzickou nebo personální kapacitou, se naše týmy přímo zaměřují na zlepšení produktivity a nákladové efektivity v celé naší distribuční síti," dodal. "To může nějakou dobu trvat, zejména když pracujeme s pokračujícími inflačními tlaky a tlaky dodavatelského řetězce, ale vidíme povzbudivý pokrok v řadě dimenzí zákaznické zkušenosti."

Kde vidím problém

  • Další ztráty připisuju společnosti na základě: Vyšší inflace, cenám pohonných hmot a pracovní omezení, které zvýšily náklady o 2 miliardy dolarů ve srovnání s loňským rokem.
  • Náklady na přepravu zámořského kontejneru se ve srovnání s předpandemickými sazbami více než zdvojnásobily, což je dost zásadní.
  • Další 2 miliardovou ztrátu sklízí za své špatné manévry se zaměstnanci, kdy v jednu dobu byl problém s nedostatkem pracovníků (skrz covid). Následně $AMZN-2.6% najímal nové zaměstnance a v okamžiku, kdy se vrátili zaměstnanci postižení covidem, vznikl problém v přebytku zaměstnanců, které následně opět propouštěli.
  • Také začínají vznikat odbory a stížnosti na Amazon ze strany zaměstnanců, kteří chtějí bojovat o vyšší platy a lepší podmínky, což by byl další zásah do omezených zisků Amazonu.

Na problémy Amazonu jsem poukazoval již dříve v tomto článku: Akcie Amazonu jsou výrazně podhodnocené, tento silný gigant vytváří příležitost pro dlouhodobé investory | Bulios

Abych nebyl pouze negativní

Akcie $AMZN-2.6% jsou aktuálně o 33% níže ze svých ATH, což nám dává poměrně veliký prostor pro růst.

Amazon má mnoho zdrojů příjmů, které při určitém navýšení monetizace mohou zlepšit výkonnost společnosti. Hlavní zdroje Amazonu jsou především elektronický obchod, cloud computing, digitální streamování, Prime, Amazon music a umělá inteligence. Samozřejmě je zde i mnoho možností pro podniky a podnikatele doprovázené různými druhy předplatných.

Do budoucna se očekává zlepšení situace se společností Rivian, kde Amazon hodně investoval. Otázkou zůstává jediné, co bude Amazon dělat dál s podílem v Rivianu.

Ohledné nejnovějších inovací Amazonu se zmiňuji v tomto článku: Amazon přichází s další inovací, která požene cenu akcie vzhůru | Bulios

Z mého pohledu je Amazon dobrá dlouhodobá investice, která však může zažít další krušné období, které doprovází mnoho negativních faktorů, které mohou společnost doprovázet celý rok 2022 a možná i 2023. Aktuální cena mi přijde velice dobrá pro tak velkou a silnou společnost, ale myslím si, že krátkodobé problémy zastíní výkonnost v nejbližší době.

  • Jak to vidíte s Amazonem vy? 
  • Může se vzpamatovat po tomto zaváhání?
  • Může covid a zaměstnanci zpomalit výkonnost společnosti?

 

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Ten Rivian je zatím bad, uvidíme co bude dál. Odbory zaměstnanců a zdražené náklady na dopravu by mohli smazat jen navýšením cen, což by zase mohlo odehnat aktivní uživatele ke konkurenci🤔

Vidím zde ještě pár krátkodobých signálů, které mi říkají NE k nákupu, takže asi ještě počkám...

Těch negativních signálů je teď vícero, uvidíme zda to s Amazonem nějak pohne dolů.

Cena je víc než jen lákavá, 33% propad je už dobrá příležitost do vstup tohoto giganta.

Přikupujete?😎

To si pište!