S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

Ръководството на ФЕД представя своето виждане за икономиката.

Вчера и днес Джером Пауъл представи своето виждане за икономиката и потенциала за намаляване на лихвените проценти в година на политически бурни избори. Председателят ще започне двудневна поредица от изслушвания пред Комисията по финансови услуги на Камарата на представителите, където ще представи своето виждане за икономическото развитие и ще уточни насоката на паричната политика.

"Това е като да танцуваш баланс върху тънък лед". Пауъл заяви пред репортери, докато се подготвяше да говори. "Трябва да сме внимателни, за да поддържаме стабилност, като същевременно реагираме на икономическите предизвикателства".

Планът, който Пауъл ще представи, ще бъде изпълнен с контрасти. От една страна, имаме нисък процент на безработица и инфлация, която е близо до целта на Федералния резерв от 2%. Това подсказва, че икономиката все още расте, макар че има известни опасения за твърде бързия темп.

"Това е като пътуване с влакче в увеселителен парк". Пауъл обясни на присъстващите конгресмени. "Виждаме, че икономиката расте, но има и признаци, че бихме могли да забавим темпото, за да избегнем прегряване."

Неотдавнашните данни обаче показаха, че ситуацията не е толкова проста, колкото може да изглежда. Инфлацията се оказа по-твърда от очакваното, което накара някои членове на Фед да се притеснят.

"Трябва да бъдем предпазливи". Пауъл предупреди. "Не можем да действаме твърде бързо и да рискуваме икономиката да прегрее".

Думите на Пауъл повтарят опасенията, изразени наскоро от някои членове на Федералния резерв. Макар че пазарът на труда изглежда силен, а инфлацията е относително под контрол, някои от тях предупредиха за възможен ценови натиск, който може да се появи в бъдеще.

"Трябва да сме наясно с рисковете" Пауъл подчерта. "Не можем да действаме прибързано и да рискуваме да предизвикаме проблеми".

Въпреки това изслушването на несигурното виждане на Пауъл за бъдещето се оказа важно за пазарите и инвеститорите, които търсят подсказки за посоката на паричната политика. Предвид политическата несигурност и нарастващите икономически предизвикателства коментарите му ще бъдат внимателно следени.

"Това е като четене на чаени листа". Пауъл отбеляза. "Трябва да бъдем бдителни и да възприемаме сигналите, които икономиката ни изпраща".

Изслушването на Пауъл ще даде възможност и на политиците от двете страни на политическия спектър да попитат за мнението му и да изразят своите опасения. С наближаването на изборите не само икономическите фактори ще оказват влияние върху политическите решения, но и върху решенията на Фед. Макар че Фед се опитва да се дистанцира от политическите влияния, президентските избори представляват специфично предизвикателство. Доналд Тръмп по време на мандата си често критикуваше Пауъл и неговите колеги. Освен това от страна на Демократическата партия, включително сенатор Елизабет Уорън от Масачузетс, се чуват призиви към Фед да реагира на нарастващия финансов натиск върху семействата с по-ниски доходи, като намали лихвените проценти. Аяна Пресли, представител на демократите от Охайо, също подкрепи намаляването на лихвите. Демократите по време на президентството на Тръмп критикуваха опитите му да влияе върху решенията на Фед за лихвените проценти.

"Това е като да танцуваш на острието на ножа". Пауъл заключи. "Трябва да сме наясно с рисковете, но също така трябва да действаме с благоразумие и предпазливост".

В крайна сметка за момента винаги има нещо, което се случва в САЩ, и предстои още. Отново според мен от тази реч не може да се очаква много повече и няма да разберем кога ще намалят лихвите. Това, което е сигурно, е, че няма да е сега и не мисля, че ще е най-рано през втората половина на годината. 😊 А вие, приятели, как виждате това? ...😃


No comments yet