S&P 500 ^GSPC 5,020.84 +1.08%
Nvidia NVDA $794.98 +4.33%
Tesla TSLA $142.09 -3.37%
Alphabet GOOG $158.76 +1.95%
Amazon AMZN $177.43 +1.60%
Apple AAPL $166.74 +1.05%
Meta META $484.88 +0.79%
Microsoft MSFT $401.57 +0.61%

Vodstvo Fed predstavi svoj pogled na gospodarstvo.

Jerome Powell je včeraj in danes predstavil svoj pogled na gospodarstvo in možnosti za znižanje obrestnih mer v politično burnem volilnem letu. Predsednik bo začel dvodnevno serijo zaslišanj pred odborom za finančne storitve predstavniškega doma ameriškega kongresa, kjer bo predstavil svoj pogled na gospodarska gibanja in natančneje opredelil smer denarne politike.

"To je kot plesati ravnotežje na tankem ledu," je Powell povedal novinarjem, ko se je pripravljal na govor. "Paziti moramo, da ohranjamo stabilnost in se hkrati odzivamo na gospodarske izzive."

Načrt, ki ga bo predstavil Powell, bo poln nasprotij. Po eni strani imamo nizko stopnjo brezposelnosti in inflacijo, ki je blizu 2-odstotnega cilja Federal Reserve. To nakazuje, da gospodarstvo še vedno raste, čeprav obstaja nekaj pomislekov glede prehitrega tempa.

"To je kot vožnja po toboganu," je Powell pojasnil prisotnim kongresnikom. "Vidimo, da gospodarstvo raste, vendar obstajajo tudi znaki, da bi lahko upočasnili rast, da bi se izognili pregrevanju."

Vendar so nedavni podatki pokazali, da položaj ni tako preprost, kot se morda zdi. Izkazalo se je, da je inflacija trdnejša od pričakovane, zaradi česar so nekateri člani Fed zaskrbljeni.

"Moramo biti previdni," je opozoril Powell. "Ne smemo ukrepati prehitro in tvegati, da se bo gospodarstvo pregrelo."

Powellove besede se ujemajo s pomisleki, ki so jih nedavno izrazili nekateri člani ameriške centralne banke Federal Reserve. Čeprav se zdi, da je trg dela močan in da je inflacija razmeroma pod nadzorom, so nekateri opozorili na morebitne cenovne pritiske, ki bi se lahko pojavili v prihodnosti.

"Zavedati se moramo tveganj," je poudaril Powell. "Ne smemo delovati nepremišljeno in tvegati, da bomo povzročili težave."

Kljub temu se je poslušanje Powellovega negotovega pogleda na prihodnost izkazalo za pomembno za trge in vlagatelje, ki so iskali namige o smeri denarne politike. Zaradi politične negotovosti in vse večjih gospodarskih izzivov bodo njegove pripombe pozorno spremljali.

"To je kot branje čajnih lističev," Powell je opozoril. "Biti moramo pozorni in upoštevati signale, ki nam jih pošilja gospodarstvo."

Powellovo zaslišanje bo tudi priložnost za politike z obeh strani političnega spektra, da ga povprašajo o njegovih stališčih in izrazijo svoje pomisleke. Ker se bližajo volitve, na politične odločitve ne bodo vplivali le gospodarski dejavniki, temveč tudi odločitve Fed. Čeprav si Fed prizadeva ohraniti distanco do političnih vplivov, pa predsedniške volitve predstavljajo poseben izziv. Donald Trump je v času svojega mandata pogosto kritiziral Powella in njegove sodelavce. Poleg tega so se na demokratski strani, vključno s senatorko Elizabeth Warren iz Massachusettsa, pojavili pozivi, naj se Fed odzove na vse večje finančne pritiske na družine z nižjimi dohodki z znižanjem obrestnih mer. Ayanna Pressley, demokratska predstavnica iz Ohia, je prav tako podprla znižanje obrestnih mer. Demokrati so med Trumpovim predsedovanjem kritizirali njegove poskuse vplivanja na odločitve Fed o obrestnih merah.

"To je kot ples na robu noža," je dejal Powell je zaključil. "Zavedati se moramo tveganj, vendar moramo delovati tudi preudarno in previdno."

Za zdaj je najpomembnejše, da se v ZDA vedno nekaj dogaja in da se bo še več dogajalo. Tudi po mojem mnenju od tega govora ni mogoče pričakovati veliko več in ne bomo vedeli, kdaj bodo znižali obrestne mere. Gotovo pa je, da to ne bo zdaj in menim, da ne prej kot v drugi polovici leta. 😊 Kaj pa vi, prijatelji, kako vidite to vi? ...😃


No comments yet