S&P 500 ^GSPC 5,201.47 +0.27%
Nvidia NVDA $890.78 -1.48%
Amazon AMZN $190.67 +1.42%
Tesla TSLA $172.66 -1.18%
Apple AAPL $183.66 +0.50%
Meta META $474.12 +0.32%
Microsoft MSFT $411.76 +0.30%
Alphabet GOOG $170.84 -0.19%

Čína semiconductor: nový fond pro výrobce čipů 🇨🇳

Co by měli vědět investoři?👇🏻

Čína založila nový investiční fond ve výši 27 miliard dolarů, v reakci na mezinárodní technologická omezení, který má za cíl posílit domácí výrobu polovodičových čipů. Tento krok je součástí širší strategie země pro dosažení technologické nezávislosti.

Fond, označovaný jako "Big Fund", je již třetím investičním krokem tohoto typu, s předchozími investicemi přesahujícími 200 miliard juanů.

Hlavním zaměřením fondu je podpora výzkumu a vývoje, stejně jako výrobních kapacit v oblasti polovodičů. Tento krok může vést k větší konkurenceschopnosti Číny na globálním trhu s čipy a snížení závislosti na dovozu z USA.

🤔 Proč je to důležité pro investory? 🤔

Investoři by měli brát v úvahu potenciální dopady tohoto fondu na globální trh s čipy. Zvýšená samostatnost Číny v této klíčové technologické oblasti může mít dlouhodobé důsledky pro mezinárodní obchod a investice.

Zatímco Čína se snaží posílit svou pozici ve světě výroby čipů, tento fond může být katalyzátorem pro další inovace a rozvoj v oblasti polovodičů. Pro investory to představuje příležitost sledovat nové trendy a možná i investovat do rostoucího průmyslu.

Jaký je váš názor na nový investiční fond Číny pro výrobce čipů a jeho potenciální dopad na globální trh? Vidíte v tomto investiční příležitost?

✍🏻 Podělte se o své myšlenky v komentářích níže. 👇🏻


To je naprosto geniální krok z jejich strany. Budou si to ale muset financovat především sami (ne že by jim to vadilo), ale okolní svět dává od Číny dost ruce pryč, včetně mě. Na trhu jsou "zajeté" společnosti v tomto sektoru a porazit je, nebo se jim vyrovnat nebude jednoduché. Důležitou otázkou je, zda je to vůbec cíl tohoto projektu.

Partner

Uvidíme, co se z tohoto kroku ze strany Číny vyklube za cíl nebo vůbec výsledek. Tam je opravdu těžké předvídat, co má tento nepředvídatelný region za lubem. I když je fakt, že budou stále případy, kdy budou čínské technologie prosazovány. Nevěřím že by jejich síla vyšuměla z trhu.

Ano, uvidíme časem. Také bude hrát velkou roli další politický vývoj. Pokud by došlo za několik let k převratu režimu, mohlo by se vyřešit více věcí. Je to sice idealistická představa, ale může se to stát.

Naprosto logický krok, ale bez EUV to budou mít velmi těžké a drahé.

Partner

Má tu někdo v tomto otevřenou pozici? Pokud ano, jaká společnost či ETF ji naplňuje? 🤔 Ne že bych po tom toužil, ale jen ze zajímavosti.

Cekal jsem neco podobneho skrz ty vsechny omezeni z USA - jaky to bude mit vliv na necinske polovodicovky si vubec netroufam odhadnout

Velkeho odlivu penez bych se z necinskych asi nebal🤔

Partner

To asi určitě ne. 👆🏻 Spíš by se měl svět obávat, kde ta bláznivá Čína bude čipy využívat. Což má Amerika celkem obavy aby to nebylo směrováno na zbrojení. I když ono si už asi v dnešním světě člověk nevybere, technologie jdou vpřed a využijí je všechny regiony. 🤔

To ze bude silene tlacit AI a zbrojeni je jasny ... proto i vsazim na Babu a jejich icloud

Partner

@karelknap Jsem na tom stejně 👆🏻

@filiptimulak Ahoj Filipe, já jsem si koupil JD.com. Díval jsem se na společnosti Pindu,Alibaba,JD.com. Ale dnes bych si spíše vybral Alibabu. Trochu pro zasmátí aby jsi věděl proč jsem si vybral JD. Pindu jsem vyřadil téměř hned, Ali vs JD , Ali 20miliard/ JD 3miliard-pocet akcii, počet zaměstnanců 230tis/450tis, P/E 13,5 vs 11,5 , SMA200 -10%vs 17% atd.. takže jsem si říkal P/E je menší tudíž lepší, SMA větší propad a dno bylo většinou okolo 20dolaru,Liu chce zefektivnit firmu, takže může propustit zaměstnance, vyhrála spor s Alibabou a šup 300dolaru do JD.com. Pak jsem měl radost že si ji koupil Michael Burry. Po pár dnech se mě to rozleželo v hlavě, co když naředí když mají méně akcií,čtu  M.B si koupil Alibaba. Když vemu počet akcií a cena, tržby tak by měla stát Alibaba cca 120 dolarů k poměru JD. Je to v zeleném. Budu si kupovat členství Bulios tak se těším v kolika věcech se pletu.

Partner

@ladislavmladonicky Já teda JD nestudoval ani okrajově, tak netuším absolutně jak na tom ta společnost je. 🤔 Vytvořil jsem pouze z poloviny pozice Amazonu stejnou pozici Alibaby, takže takovej octagon souboj v mém portfoliu na pár let a uvidíme co se z toho vyklube 😂 Když ona ta Čína je ve směs všechno spekulací, to asi člověk neovlivní co vybere 😂 Asi je důležitější co si vybere tamní vláda 😂😂😂

@filiptimulak tak koukám tady na ferovou cenu Alibaba tu je ohodnocena na 95 dolarů, tak jsem se výrazně spletl, ne těch mojich 120😂. Ale i tak je to dobré.

Partner

@ladislavmladonicky podle mojí analýzy grafu bych to viděl na 90$, co tak koukám