S&P 500 ^GSPC 5,031.79 +1.30%
Nvidia NVDA $798.88 +4.84%
Tesla TSLA $142.30 -3.23%
Alphabet GOOG $158.87 +2.02%
Amazon AMZN $177.48 +1.63%
Apple AAPL $167.05 +1.24%
Meta META $485.70 +0.96%
Microsoft MSFT $401.46 +0.58%

Индия сключи търговско споразумение за 100 млрд. долара.

Малък прозорец към света, за да не сме постоянно само в САЩ. Индия ще премахне повечето мита срещу четири държави в Европа като част от "плажна" сделка, която се очаква да донесе инвестиции на стойност 100 млрд. долара за 15 години и един милиард работни места в петата по големина икономика в света.

Търговското споразумение с държавите от Европейската асоциация за свободна търговия, които не са членки на ЕС, беше подписано преди парламентарните избори в страната, които ще се проведат през следващите няколко месеца и които могат да дадат на министър-председателя Нарендра Моди трети пореден мандат.

През последните няколко години индийското правителство финализира редица големи търговски сделки, а в процес на подготовка е сделка с Великобритания.

Това "бележи нов обрат и повратна точка в двустранните отношения между Индия и държавите от [Европейската асоциация за свободна търговия] Швейцария, Исландия, Норвегия и Лихтенщайн", - заяви заяви индийският министър-председател Нарендра Моди в социалните медии.

Индия очаква споразумението за свободна търговия да стимулира нейния ключов износ в областта на ИТ услугите, бизнес услугите, аудио-визуалните услуги.

Споразумението включва и разпоредби за взаимно признаване на професионални услуги, като например услуги на медицински сестри, дипломирани експерт-счетоводители и архитекти, се посочва в изявление на индийското правителство.

Няколко пъти сме обсъждали тук растежа на този пазар, как гледате на него сега и евентуално на инвестирането в този пазар чрез ETF-и? 📈 Ако е така, интересно ми е да разбера какви ETF-и имате, при кои брокери? 😊


No comments yet