S&P 500 ^GSPC 5,205.1 +0.34%
Amazon AMZN $190.87 +1.52%
Nvidia NVDA $893.40 -1.19%
Tesla TSLA $173.09 -0.93%
Apple AAPL $183.92 +0.65%
Meta META $475.16 +0.54%
Microsoft MSFT $411.45 +0.22%
Alphabet GOOG $170.89 -0.16%

Při rozhodování o investicích je důležité myslet samostatně a zvážit následující klíčové body:

1. Vhodnost společnosti pro portfolio: I když může být společnost podhodnocená nebo férově oceněná, není nutné ji automaticky zařazovat do vašeho portfolia. Stejně jako v supermarketu nekupujete vše ve slevě, ale vybíráte si to, co odpovídá vašim potřebám.

2. Podíl v portfoliu:​ Rozmyslete si, kolik procent vašeho portfolia chcete společnosti věnovat. Máte jasnou představu o struktuře vašeho portfolia? Preferujete postupné nakupování akcií, nebo chcete investovat celou částku najednou?

3. Reakce na pokles ceny: Pokud by cena společnosti po vašem nákupu dále klesala, byli byste ochotni dokupovat, nebo byste pod tlakem prodávali? Pokud byste se rozhodli pro prodej, možná by bylo lepší se nákupu zcela vyhnout.

4. Investiční horizont: Jak dlouhodobě plánujete držet akcie této společnosti? Jste připraveni udržet investici 3 až 10 let, nebo budete nervózní, pokud cena po třech měsících nevzroste o 30 %? Ujasněte si, zda jste investor, nebo spekulant.

5. Porozumění podnikání: Rozumíte tomu, co společnost dělá a jak vydělává peníze? Věnovali jste čas pochopení jejího byznys modelu? Nebo nakupujete jen na základě ceny?

Tyto otázky byste si měli položit před každým nákupem. Přibližné férové/vnitřní ceny jsou užitečné, protože vám ušetří spoustu práce, ale je také důležité aktivně věnovat čas pochopení společnosti a přemýšlet o ní v kontextu výše uvedených bodů. Investice času se vyplatí.


Ja by so do bodu 4 doplnil mat odvahu predat a zrealizovat zisk čo je účel investovania.

Odprodej nebo prodej je zase kapitola sama o sobě..  připravují článek o tom jak rozprodávat akciové portfolio, aby bylo stále produktivní a spoustu dalšího obsahu..

Vytesat do kamene :)

Partner

Jen si to v té hlavě hezky srovnat a nedělat zbytečné boty 🙈 Děkuji za super shrnutí kolego 🚀

🤜🤛

Super klíčové body, díky za příspěvek. 🙏

Díky

Partner

Parádně sepsané, jednoduché a srozumitelné ;)

Díky 🙏

Těhlech pár jednoduchých pravidel kdybych dodržoval, tak sem happy. Jdu si to vylepit nad postel.

Investování je nekonečná cesta.. každý nákupem a prodejem se člověk učí.. kdyby to bylo jednoduché, tak by tu běhal samý milionář.😂😂😂😂