S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

Ma egy érdekes cikkre bukkantam a világból, és szeretném megvitatni. Én személy szerint nem vagyok közgazdász, de bizonyára sokan vagyunk itt ilyenek, és a befektetéseknek köszönhetően tanulunk egy kicsit közgazdaságtant. Most a Fed elnöke azzal állt elő, hogy a jelenlegi inflációs ráta az egekbe szökő biztosítási költségek miatt lehet.

Több biztosítási típus, köztük a lakás- és gépjármű-biztosítások, az elmúlt években meredeken emelkedtek, és ártanak a Fed azon törekvéseinek, hogy a kamatlábakat a 2%-os célértékre csökkentse, mondta Powell a múlt héten a kongresszusnak. "A különböző típusú biztosítások - a lakásbiztosítások, de az autóbiztosítások és hasonlók - az elmúlt néhány évben jelentős inflációs forrást jelentettek...".

Kedden a Munkaügyi Statisztikai Hivatal adatai azt mutatták, hogy az autóbiztosítások, amelyek a fizikai károkat, a felelősséget és a különféle személygépkocsikra vonatkozó fedezeteket fedezik, 20,6%-kal nőttek az elmúlt egy évben, és februárban 0,9%-kal emelkedtek az egy hónappal ezelőttihez képest. Eközben az S&P Global Market Intelligence tanulmánya szerint a lakástulajdonosok biztosítása 11,3%-kal ugrott meg 2023-ban.

A szakértők szerint olyan tényezők, mint az éghajlatváltozás és az autóalkatrészek árának emelkedése az okai a biztosítások növekedésének.

A Bankrate tanulmánya szerint az éghajlatváltozás okozta gyakoribb szélsőséges időjárás magasabb kockázatot jelent a biztosítók számára, ami áremelésre készteti őket. Az elmúlt évtizedben az Egyesült Államokban rekordösszegű, 1,1 billió dolláros kár keletkezett a súlyos időjárás miatt, ami az eddigi legmagasabb összeg, ami hozzájárult a biztosítási költségek emelkedéséhez.

A biztosítók viszontbiztosítóknak fizetnek azért, hogy segítsenek elkerülni a fizetésképtelenséget, a viszontbiztosítók többet kérnek a biztosítóktól a szolgáltatásaikért, a biztosítók pedig többet kérnek az ügyfelektől.

"Hosszú távon egyes tengerparti területeken a társaságok visszalépnek a biztosításkötéstől" - mondta mondta Powell, hozzátéve: "Ez jelentős probléma."

Az autóbiztosítási díjak közel 50 éves csúcson vannak, és több tényező is felelős érte, köztük a szélsőséges időjárás és a bűnözés, de maguk az autók is - mondta Mark Hamrick, a Fortune vezető gazdasági elemzője. Bankrate.

"Az út, amely idáig vezetett, magában foglalja az új autók egekbe szökő árát és összetettségét, ami megnehezíti és drágítja a javítást". Hamrick egy e-mailben.

Mit gondol erről a kijelentésről. A biztosítás valóban hatással lehet az inflációra? Én személy szerint most hallom először ezt a gondolatot, de lehet, hogy azért, mert nem tanultam közgazdaságtant. Ezért érdekelne a véleménye. 😊


No comments yet