S&P 500 ^GSPC
5,123.41
-1.46%
Nvidia NVDA
$881.95
-2.67%
Meta META
$511.90
-2.15%
Tesla TSLA
$171.05
-2.03%
Amazon AMZN
$186.13
-1.54%
Microsoft MSFT
$421.90
-1.41%
Alphabet GOOG
$159.19
-1.00%
Apple AAPL
$176.55
+0.86%

Danes sem naletel na zanimiv članek iz sveta in o njem bi rad razpravljal. Osebno nisem ekonomist, vendar nas je med nami zagotovo veliko takšnih, ki se zaradi naložb učimo nekaj ekonomije. Zdaj je predsednik Fed prišel z idejo, da je trenutna stopnja inflacije morda posledica skokovito naraščajočih stroškov zavarovanja.

Več vrst zavarovanj, vključno z zavarovanjem stanovanj in avtomobilov, se je v zadnjih nekaj letih močno podražilo in škoduje prizadevanjem Fed, da bi obrestne mere znižal na ciljno raven 2 %, je Powell prejšnji teden povedal kongresu. "Različne vrste zavarovanj - zavarovanje doma, pa tudi avtomobilsko zavarovanje in podobno -, ki so bila v zadnjih nekaj letih pomemben vir inflacije".

V torek so podatki Urada za statistiko dela pokazali, da se je avtomobilsko zavarovanje, ki zajema zavarovanje za fizično škodo, odgovornost in različna osebna avtomobilska zavarovanja, v zadnjem letu povečalo za 20,6 %, februarja pa se je v primerjavi z mesecem prej povečalo za 0,9 %. Medtem je študija družbe S&P Global Market Intelligence pokazala, da je zavarovanje lastnikov stanovanj do leta 2023 poskočilo za 11,3 %.

Po mnenju strokovnjakov so razlogi za povečanje zavarovanja dejavniki, kot so podnebne spremembe in naraščajoče cene avtomobilskih delov.

Pogostejše ekstremne vremenske razmere zaradi podnebnih sprememb povzročajo večje tveganje za zavarovalnice, zaradi česar te zvišujejo cene, navaja študija Bankrate. V zadnjem desetletju je bilo v ZDA zabeleženih za 1,1 bilijona dolarjev škode zaradi hudih vremenskih razmer, kar je največ doslej, kar je prispevalo k višjim stroškom zavarovanja.

Zavarovalnice plačujejo pozavarovateljem, da jim pomagajo preprečiti plačilno nesposobnost, pozavarovatelji zavarovalnicam zaračunajo več za svoje storitve, zavarovalnice pa zato zaračunajo več strankam.

"Na dolgi rok se podjetja na nekaterih obalnih območjih umikajo od sklepanja zavarovanj," Powell je dejal in dodal: "To je velik problem."

Stopnje avtomobilskega zavarovanja so skoraj 50 let visoke, za kar je krivih več dejavnikov, vključno z ekstremnimi vremenskimi razmerami in kriminalom, pa tudi avtomobili sami, je povedal glavni ekonomski analitik Fortune Mark Hamrick. Bankrate.

"Pot, ki nas je pripeljala do te točke, vključuje v nebo vpijoče cene novih avtomobilov in njihovo kompleksnost, zaradi česar so popravila težja in dražja," Hamrick je povedal v elektronskem sporočilu.

Kaj menite o tej izjavi. Ali lahko zavarovanje res vpliva na inflacijo? Osebno sem to idejo slišal prvič, vendar je to morda zato, ker nisem študiral ekonomije. Zato me zanima vaše mnenje. 😊


No comments yet