S&P 500 ^GSPC 5,187.67 +0.00%
Tesla TSLA $174.72 -1.74%
Alphabet GOOG $171.16 -1.05%
Meta META $472.60 +0.93%
Amazon AMZN $188.00 -0.40%
Microsoft MSFT $410.54 +0.29%
Apple AAPL $182.74 +0.19%
Nvidia NVDA $904.12 -0.16%

Zdravím buliosáci. Všude na internetu jsou rady , jak a kdy nakoupit akcie, ale málokde se objevují rady kdy prodat. Zde jsem vypracoval 8 bodů, které vám poradí kdy akcie prodat a nebo jen odprodávat.

Investiční rozhodnutí: Kdy prodat akcie?

Investování do akcií je dynamický proces, který vyžaduje neustálé sledování a přizpůsobení. Zde jsou klíčové faktory, které by měl každý investor zvážit při rozhodování o prodeji akcií.

1. Budoucnost firmy se jeví nejistě Cena akcie odráží výkonnost a perspektivy podniku. Pokud se objeví známky poklesu, jako je snižování tržeb, měli by investoři jednat rychle a zvážit prodej.

2. Nadhodnocení firmy Vysoká cena akcie (nad hodnotou) signalizuje nízký potenciál budoucího výnosu. Naopak, nízká cena (pod hodnotou) naznačuje vyšší potenciál. Důležitým ukazatelem je P/E poměr. Pro hlubší analýzu můžete využít data z buliosu!

3. Disproporce v portfoliu Velký podíl jedné akcie v portfoliu představuje riziko. Pokud věříte ve firmu, může to být přijatelné, ale pokud se hodnota akcie zvýšila a tvoří nyní větší část portfolia, měli byste zvážit realizaci zisku.

4. Lepší investiční příležitosti Pokud objevíte atraktivnější investici, měli byste zvážit její nákup, abyste se vyhnuli “opportunity cost” - ztrátě lepších výnosů.

5. Daňová optimalizace Nesplnění časového testu na akcii znamená povinnost platit 15% daň ze zisku. Daňovou optimalizací, jako je realizace ztrátové pozice, lze daň snížit.

6. Naplnění investiční teze Pokud se změní podmínky vaší investiční teze, jako je snížení dividendy, měli byste zvážit prodej akcie.

7. Uznání chyby Chyby jsou součástí investování. Je důležité je identifikovat, přiznat a případně akcii prodat, pokud již nevěříte v její potenciál.

8. Dosáhnutí investičního cíle Investice by měly sloužit k zlepšení budoucí kvality života. Pokud jste dosáhli svého cíle, neváhejte prodat a užívat si výsledků vaší práce.

 Jak říká Warren Buffett ‘‘Nebuďte nejbohatší muž na hřbitově‘‘


Super příspěvek a díky za něj. Některých bodů se držím bez problému a na pár bodech budu muset trochu zapracovat😁

Děkuji 👍 nikdo není dokonalý.. 😂😂

Přesně tak😂

Mohu se zeptat na bod 5?
Kdy se mi vyplatí schválně udělat ztrátu než ze zisku odvést 15% daň?
Zatím stále jen nakupuji a za malé sumy, takže se mě daně ještě netýkají, takže si nedokážu představit že bych si udělal úmyslně ztrátu než abych zaplatil 15% ze zisku, ale možná jen nevidím tu situaci.
Děkuji

Tak třeba při rebalanci portfólia.. budeš mít v nějaké akcií větší poměr než je tvoje strategie - odprodas a zjistíš že už objem tvých prodejů je více než 100k a ještě jsi nesplnil daňový test, který trvá tři roky..  tak schválně odprodas nějaký instrument v mínusu, aby jsi realizoval ztrátu, kterou odectes od zisku a tím snížíš ztrátu, kterou by jsi zaplatil na daních. Ale jestli nemáš v plánu nic odprodávat, tak tohle ještě řešit nemusíš... Ať se daří...

Možná jsem furt natvrdlej ale pokud bych měl z něčeho odvést daň tak musím vytvořit zisk a z toho mi pořád zbyde 85%, tak nějak nechápu k čemu je dobrý se připravit o těch 85% zisku umělou ztrátou abych se vyhnul zaplacení 15% ze zisku.

Ale i tak děkuji za odpověď, třeba k tomu jednou dozraju.

Jinak příspěvek super i za něj děkuji. Ať se Vám daří

@michalrichter zkusím trošku jinak vysvětlit..

Máš naříklad  akcií (spekulací) za 100k, která ti rychle vyrostla a máš ji na hodnotě na 250k.. máš velký poměr v portfoliu a strategicky to pro tebe není ok a chtěl by si odprodat zisk=150k to znamená, že 50k budeš muset danit 15%. A aby si snížil daň, tak si vybereš v portfoliu akcií, která je nejvíce v mínusu například $NIO-5.3% kde si ho koupil za 50k a hodnotu má nyní 25k- prodáš a třeba znovu koupíš.. tím realizuje s ztrátu 25k, která se odečte od těch 50k od zisku z té spekulace. Tím pádem nebudeš danit 50k, ale jenom 25k.. kdyby jsi to stále nechápal můžes mě zkontaktovat na některé ze sociálních sítí.. přeji ti hodně úspěchů

@jaroslavkopejsko Takhle s tím příkladem na $NIO-5.3% (co si budeme povídat, to jste trefil přesně) kdy ho prodám ve ztrátě a hned se do pozice zase vrátím za nižší nákup už mi to smysl dává. Tu ztrátu mohu znovu vykopat z lepší pozice a ušetřil jsem daň z 25k. 
Děkuji za trpělivost.

@michalrichter Trpělivost je potřeba. Jsem rád, že jsem mohl pomoct.

Partner

Tohle přesně mi chybělo! :) Díky!

Moc pěkný , děkuju. Bod 6 a 7 podchytit včas -u mě:)

Super napsané 👍🏻. Bod č7 byl na začátku investování nejhorší 😊.

Moc hezké shrnutí!

Děkuji 🙏

Moc pěkné, bod č.4. a 7. velmi často opomíjené body, přitom učivo 1. semestru na ekonomce je, náklady obětované příležitosti :)

Partner

Parádní shrnutí 🚀

Díky kolego 🙏👍👍