S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

A hét végén pedig az amerikai adósságról szóló történetünk egy újabb darabja következik. Már márciusban említettem ezt, és mivel még mindig foglalkoznak vele, elhalasztva, van egy újabb kis beszámolónk. 😊

Washington finanszírozni fogja a kormányt, de eljárási lépések előtt áll, mielőtt elhárítaná az esetleges leállást. A képviselőház nem sokkal dél előtt 286-134 arányban megszavazta az 1012 oldalas kiadási törvényjavaslatot, amely a diszkrecionális kormányzati kiadások mintegy 70%-át fedezi. Az erős GOP ellenállás ellenére ez a kétharmados többség szűken meglett.

A törvényjavaslat célja, hogy szeptember végéig biztosítsa a kormányzat finanszírozását, és véget vessen annak a hosszú ideje tartó küzdelemnek, amelynek eredményeként a finanszírozási viták közel hat hónapja húzódnak. Több mint 112 republikánus képviselő, többségükben a Republikánus Párt bizottsági tagja azonban nem volt hajlandó együttműködni a demokratákkal, és ellene szavazott.

A vita során Marjorie Taylor Greene képviselő még azt is javasolta, hogy a képviselőház elnökét, Mike Johnsont távolítsák el posztjáról, amit "figyelmeztetésnek" nevezett.

Most a szenátuson a sor, hogy az eljárási késedelmek megakaszthatják-e a ma délutáni vagy esti végszavazást, mivel a törvényhozók az éjféli határidőre sietnek.

A következő napokban a törvényhozók arra számítanak, hogy a legkülönbözőbb területek - köztük a Pentagon, az IRS, a Fehér Ház és a törvényhozás - finanszírozására vonatkozó felhívás éjfélkor lejár, ha nem történik intézkedés.

A konzervatívok ellenállása nyilvánvaló a szenátusban, ahol olyan szenátorok, mint Rand Paul, Tommy Tuberville és Ron Johnson adtak hangot ellenállásuknak. Egyelőre nem világos, hogy bármelyikük tervezi-e, hogy eljárási taktikával késlelteti a végső szavazást.

Bár a szenátus vezetése valószínűleg képes lesz a hétvégén végszavazást elérni, a leállás újabb fordulója negatív hatással lehet a kormányzatra, amit a hitelminősítők az ország stabilitása elleni újabb csapásként értékelhetnek. 🤔

Amúgy sem fogunk unatkozni az USA-ban, és mint mindig, most is csak elfogadnak valamit, de az adósság növekedni fog. Határozottan nem jó dolog, de valószínűleg jobb, mintha összeomlana. Plusz már volt egy leminősítésünk az USA-nak és az nem is volt olyan régen. Mi a helyzet veletek, emberek, mit gondoltok erről, és bár egyikünk sem tudja megoldani, ha nektek lenne hatalmatok, lenne ötletetek/javaslatotok, hogyan lehetne ezt megoldani? 😊

Btw, szép hétvégét kívánok. 🍀😁


No comments yet