S&P 500 ^GSPC
5,011.12
-0.22%
Tesla TSLA
$149.83
-3.62%
Microsoft MSFT
$404.33
-1.82%
Meta META
$501.80
+1.54%
Amazon AMZN
$179.17
-1.16%
Nvidia NVDA
$846.71
+0.76%
Apple AAPL
$167.04
-0.57%
Alphabet GOOG
$157.46
+0.37%

Konec tedna bomo objavili še en del zgodbe o dolgu ZDA. To sem omenil že marca, in ker se to še vedno obravnava, odlaga, imamo še eno majhno poročilo. 😊

Washington bo financiral vlado, vendar ga čakajo postopkovni koraki, preden bo preprečil morebitno zaprtje vlade. Predstavniški dom je tik pred poldnevom z 286-134 glasoval za sprejetje 1012 strani dolgega zakona o porabi, ki zajema približno 70 % diskrecijske vladne porabe. Kljub močnemu nasprotovanju GOP je bila ta dvotretjinska večina tesno premagana.

Cilj zakona je zagotoviti financiranje vlade do konca septembra, z njim pa naj bi se končal dolgotrajen boj, zaradi katerega se razprave o financiranju vlečejo že skoraj šest mesecev. Vendar pa več kot 112 republikanskih poslancev, večinoma članov odbora iz vrst GOP, ni želelo sodelovati z demokrati in so glasovali proti.

Med razpravo je poslanka Marjorie Taylor Greene celo predlagala odstranitev predsednika predstavniškega doma Mika Johnsona s položaja, kar je opisala kot "opozorilo".

Zdaj je na vrsti senat, ki se sprašuje, ali lahko postopkovne zamude zavlečejo končno glasovanje danes popoldne ali zvečer, saj se zakonodajalcem mudi do polnoči.

V prihodnjih dneh zakonodajalci pričakujejo, da se bo razpis za financiranje številnih področij, vključno s Pentagonom, davčno upravo, Belo hišo in zakonodajno vejo oblasti, iztekel opolnoči, če ne bodo sprejeti ukrepi.

Nasprotovanje konservativcev je očitno v senatu, kjer so svoje nasprotovanje izrazili senatorji, kot so Rand Paul, Tommy Tuberville in Ron Johnson. Še vedno ni jasno, ali kdo od njih namerava uporabiti postopkovno taktiko, da bi odložil končno glasovanje.

Čeprav bo vodstvu senata verjetno uspelo doseči končno glasovanje ta konec tedna, bi lahko še en krog zaprtja negativno vplival na vlado, kar bi lahko bonitetne agencije razumele kot še en udarec proti stabilnosti države. 🤔

Kakorkoli že, v ZDA nam nikoli ne bo dolgčas in kot vedno bodo samo nekaj sprejeli, dolg pa se bo povečal. To vsekakor ni dobro, vendar je verjetno bolje, kot da bi se država sesula. Poleg tega smo že imeli eno znižanje bonitetne ocene ZDA in to ni bilo tako dolgo nazaj. Kaj pa vi, ljudje, kaj menite o tem in čeprav nihče od nas tega ne more rešiti, če bi imeli moč, bi imeli kakšno idejo/predlog, kako to rešiti? 😊

Btw, prijeten vikend. 🍀😁


No comments yet