S&P 500 ^GSPC 5,071.63 +0.02%
Tesla TSLA $162.13 +12.06%
Nvidia NVDA $796.77 -3.33%
Amazon AMZN $176.59 -1.64%
Apple AAPL $169.02 +1.27%
Alphabet GOOG $161.10 +0.74%
Meta META $493.50 -0.52%
Microsoft MSFT $409.06 +0.37%

3 акции от сектора на търговията на дребно, които са поскъпнали с повече от 25% тази година

Grozdan Grigorov
29. 3. 2024
1 min read

През 2024 г. секторът на търговията на дребно е на прага на нова ера. Индустрията е преодоляла дългогодишните си предизвикателства и сега се насочва към нов растеж и динамика. Последните години бяха огнено изпитание за търговците на дребно: глобалната пандемия COVID-19 засегна физическите магазини със затваряне и ограничения, а инфлационният натиск повиши разходите и промени поведението на потребителите. Сега, когато най-лошото изглежда е отминало, отрасълът преживява период на възстановяване, за който говорят ръстът на продажбите, иновациите в продуктите и услугите и засилването на онлайн присъствието.

Разглеждаме три избрани компании, които не само са успели да се справят с бързо променящата се среда в тези бурни времена, но и са развили лидерски позиции благодарение на своите стратегии, способността си да реагират бързо на пазарните промени и иновациите, които са намерили отклик сред целевите им клиенти.

Dick's Sporting Goods $DKS-0.3%

Dick's Sporting Goods, една от водещите компании с спортни стоки оборудване, показва изключителен растеж и финансови резултати, които надхвърлят пазарните очаквания. През последното тримесечие на 2023 г. компанията отчита рекордни продажби в размер на 3,88 млрд. USD, което представлява увеличение с по-малко от 4,3 млрд. спрямо същия период на миналата година. 8 %. Тези резултати не само надхвърлиха прогнозите на анализаторите, които бяха определени на 3,8 млрд. долара, но и поставиха нов стандарт в историята на компанията, която е основана преди 76 години.

В отговор на този успех компанията Dick's Sporting Goods обяви 10% увеличение на тримесечния си дивидент , което е значителен сигнал за увереност в бъдещото ѝ финансово здраве и ангажимент за връщане на стойността на акционерите. Новият тримесечен дивидент бе определен на 1,1 USD на акция, в сравнение с предишния 1,0 USD. Решението бе взето, след като компанията обяви печалба от 3,85 долара на акция ,надминавайки очакванията на Уолстрийт за 3,35 долара на акция. Увеличението на дивидента и добрите резултати са ясно доказателство за финансовата стабилност и оптимистичните перспективи на компанията.

DKS
$205.48 -$0.61 -0.30%

Друг ключов фактор за успеха на Dick's Sporting Goods е способността му непрекъснато да се адаптира към променящите се тенденции и нужди на клиентите. През 2023 г. компанията не само отбеляза рекордни продажби, но и обяви, че продажбите в един и същи магазин са се увеличили с 2,8%, което значително надхвърля очакванията на анализаторите за ръст от едва 0,8%. Следователно този успех е резултат от внимателно планиране, иновации и фокус върху удовлетвореността на клиентите. С нарастващия интерес към фитнес и дейностите на открито, компанията успешно разшири продуктовата си гама, за да предложи широка гама от качествени спортно оборудване, което я превръща в един от водещите играчи в търговията на дребно със спортни стоки.

Ralph Lauren $RL+0.1%

Ralph Lauren, емблематична марка, която отдавна се радва на признание в модната индустрия, през 2024 г. отново доказва своята сила. През последните 12 месеца акциите на Ralph Lauren отбелязаха значителен нагоре с 63%което значително изпреварва очакванията и демонстрира подновен интерес към нейните продукти. Този ръст е особено подкрепен от подновената популярност на ризи поло сред по-младото поколение - тенденция, която Ralph Lauren успя да използва в своя полза. През 2024 г. акциите на компанията нарастват с впечатляващо 25%, което показва силно завръщане на марката в светлината на прожекторите както за потребителите, така и за инвеститорите.

Това завръщане се дължи на Ralph Lauren способността му да прави нововъведения и да се адаптира към променящите се потребителски предпочитания. В стремежа си да се хареса на по-младите потребителикомпанията промени продуктовата си гама и маркетинговите си стратегии, за да отговори на настоящите тенденции и търсене. Този подход се оказа ключов за постигането на значителен ръст на приходите, които през последното тримесечие на 2023 г. нараснаха с над 30% в Китай - един от най-бързо развиващите се пазари за марката. Тази експанзия и повишеният интерес към продуктите на Ralph Lauren във важни региони са ясно доказателство за успешния подход на марката към глобализацията и адаптацията.

RL
$168.21 $0.13 +0.08%

Въпреки че акциите за $RL+0.1% достигнаха ценовите си нива от декември 2014 г., анализаторите продължават да виждат възможности за ръст. С текуща медианна целева цена от192,3 USD за акциите , което представлява потенциален ръст от над 5% спрямо текущите нива, бъдещето на марката Ralph Lauren изглежда обещаващо. Този оптимизъм се подкрепя не само от добрите резултати, но и от продължаващия ангажимент на марката за иновации и запазване на актуалността в бързо променящата семодна индустрия. Следователно Ralph Lauren стои на здрави основи, готов да посрещне бъдещите предизвикателства и да запази позициите си.

Abercrombie & Fitch $ANF-3.9%

Abercrombie & Fitch, която традиционно се разглежда като марка, особено популярна в търговските центрове, преживява период на безпрецедентно възраждане. През последните 12 месеца акциите на компанията са нараснали със забележителните 380%, което е ясен показател за това колко голям обрат е успяла да осъществи компанията. През тази година акциите на $ANF-3.9% са нараснали с още 35%, което прави Abercrombie & Fitch се превърна в една от най-добре представящите се марки за търговия на дребно. Този ръст е резултат от успешното препозициониране на марката и способността ѝ да се адаптира към променящите се потребителски предпочитания.

През четвъртото тримесечие на 2023 г. компанията обяви печалба на акция (EPS) в размер на 2,97 щатски долара, надминавайки консенсусните очаквания на анализаторите, определени на 2,83 щатски долара. Още по-забележителен беше ръстът на приходите, който достигна 1,45 млрд. USD и 4,45 млрд. надминавайки пазарните очаквания за 1,43 млрд. долара. Тези финансови резултати са свидетелство за силния завършек на годината, особено по време на празничния сезон, когато продажбите се увеличиха с 21% спрямо предходната година.

ANF
$115.09 -$4.62 -3.86%

Прогнозите на компанията за 2024 г. говорят за очаквания за двуцифрено число процентен ръст на продажбите, което е показател за увереност в стратегията на марката и способността й да запази сегашната си инерция. По този начин Abercrombie & Fitch демонстрира, че дори марките с с богата история и традиционни възприятия могат успешно да се трансформират и да възвърнат своята значимост.

Отказ от отговорност: В Булиос може да се намери много вдъхновение, но изборът на акции и изграждането на портфейл зависи изцяло от вас, затова винаги извършвайте задълбочен самоанализ.

Източник.


Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.