S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

Steve Jobs jí pomohl nastartovat kariéru. Nyní její firma vydělává miliony ročně.

Když v roce 2009 zaklepala na dveře příležitost a za dveřmi stál Steve Jobs, kariéra Aliny Vandenberghe se rozjela. Vandenbergheová byla tehdy 25letá softwarová vývojářka a pracovala jako stážistka v týmu mobilních produktů v globální zpravodajské agentuře Thomson Reuters. Dnes je tato rodačka z rumunské Bukurešti spoluzakladatelkou a ředitelkou společnosti Chili Piper se sídlem v Brooklynu v New Yorku, která plánuje schůzky pro firemní klienty a jejich obchodní týmy. Společnost Chili Piper byla založena v roce 2016 a přináší zhruba 10 milionů dolarů ročních opakujících se příjmů od 30 000 různých klientů, včetně jmen jako Spotify, Airbnb a Shopify.

 

 

Tento start-up se 143 zaměstnanci dosud získal 54 milionů dolarů od investorů, jako jsou Flashpoint Venture Capital a Gradient Ventures, investiční odnož společnosti Google pro umělou inteligenci. Vandenberghe tvrdí, že Chili Piper je na dobré cestě dosáhnout do konce roku 2021 ročních tržeb ve výši 20 milionů dolarů.

 

Spousta zakladatelů start-upů připisuje Jobsovi zásluhy za to, že je inspiroval k podnikatelskému kroku. Vandenbergheová je jednou z mála, která může úspěch své společnosti přímo připsat osobnímu kontaktu se zesnulým spoluzakladatelem společnosti Apple: Jobs před lety vybral aplikaci Thomson Reuters, kterou pomáhala vytvořit pro uvedení prvního iPadu společnosti Apple.

 

Každý mladý vývojář softwaru by tuto důvěru přijal a vydal se na cestu. Ale pro Vandenbergovou, mladou ženu, která vyrůstala v komunistickém režimu, znamenala práce s Jobsem něco mimořádného. Byl to přesně ten typ mentorství, který potřebovala, aby našla svou konkurenční výhodu.

 

 

Lekce od Steva Jobse: Vždycky se snažte být jednoduchí.

Vezměte složité věci a zjednodušte je. To byla zpětná vazba, kterou Jobs opakovaně dával Vandenbergheové a jejímu týmu prostřednictvím e-mailů a konferenčních hovorů, když pracovali na vývoji aplikace Thomson Reuters. 

 

Toto poselství bylo rozhodně v souladu se značkou spoluzakladatele společnosti Apple, jehož úspěšné návrhy často spočívaly v upřednostňování snadného uživatelského prostředí.

 

"Jednoduchost může být těžší než složitost," řekl Jobs v roce 1998 časopisu Business Week. "Musíte tvrdě pracovat na tom, abyste si vyčistili myšlení, aby bylo jednoduché. Ale nakonec to stojí za to, protože jakmile se vám to podaří, můžete dosáhnout něčeho naprosto úžasného."

 

Tato rada se Vandenbergheovi, který se po svém příchodu do New Yorku v roce 2007 dlouhá léta potýkal s problémy při sdělování složitých konceptů, vryla do paměti. Podnikání pro ni nebylo nic nového: V Bukurešti, na konci vlády komunistické strany v Rumunsku, se Vandenbergheová v raném věku věnovala různým vedlejším činnostem, od doučování a prodeje rtěnky až po správu faktur za vodu a elektřinu pro své sousedy.

 

Ve Spojených státech jí však její lámaná angličtina a silný přízvuk ztěžovaly efektivní komunikaci. "Když jsem přijela, měla jsem pocit, že angličtina všech je stokrát lepší než ta moje," říká Vandenbergheová. "Zlepšilo se to, ale ze začátku jsem s ostatními hodně bojovala a někdy jsem sotva mluvila."

 

Po dvou letech, kdy pracovala jako nezávislá konzultantka pro projekty mobilního softwaru - a rozeslala "miliony žádostí o zaměstnání" - nakonec získala stáž v Thomson Reuters. Po několika měsících ji a jejího kolegu oslovil manažer se zvláštním úkolem: V suterénu pod Times Square v New Yorku, v místnosti bez oken, vytvořil aplikaci pro malý obdélníkový tablet v kovovém rámu, který byl připoután ke stolu.

 

Úkol vyžadoval podepsání dohody o mlčenlivosti, která vypršela, jakmile byl iPad veřejně oznámen. "[Nikomu] jsem nic neřekla, včetně svého vlastního manažera," říká Vandenbergheová. Jobsova zpětná vazba, aby se uživatelské prostředí stále zjednodušovalo, byla neustálá. "Vytvořte něco, co je 'ohromí'," vzpomíná na Jobsova slova.

 

Alina Vandenbergheová na newyorském náměstí Times Square stojí pod reklamou na aplikaci Thomson Reuters pro iPad, kterou navrhla.


Poté, co Vandenbergheová a její partner aplikaci dokončili, byla povýšena ze stážistky na manažerku mobilních produktů. Po Jobsově živém projevu na keynote při oznámení tabletu v lednu 2010 byla Vandenbergheová opět povýšena na ředitelku mobilního oddělení. 

 

Několik dní po tomto oznámení vyšla ze své kanceláře na Times Square a při pohledu na obří reklamu na aplikaci na billboardu řekla: "Úplně mě to ohromilo. Nedokázala jsem si ani představit, že je to možné."

 

Soupeření s technologickými giganty

Když se o deset let později Vandenbergheová konečně rozhodla založit vlastní společnost, vzpomněla si na Jobsovu radu. Platforma Chili Piper byla navržena tak, aby byla jednoduchá, na jedno kliknutí, intuitivní a vizuálně přitažlivá. 

 

Podle Vandenbergheové je na jednoduchosti založeno i poslání společnosti: pomáhat obchodním týmům tím, že jim usnadní složité plánování schůzek. "Úspěšní jsme proto, že jsme se rozhodli vzít jednoduchou spotřebitelskou zkušenost a aplikovat ji na podniky," říká. "Podnikový software bývá těžkopádnější a obtížněji se používá."

 

Koncept se může zdát hloupý - nebo možná příliš zjednodušený, ale investoři poukazují na údaje o tržbách start-upu jako na důkaz, že Vandenbergheová a její spoluzakladatel, manžel Nicolas, od začátku na něco přišli.

 

"Když jsme do nich [v roce 2019] investovali, měli už tržby ve výši více než 1 milion dolarů," říká zakladatel a generální partner Flashpointu Michael Szalontay. "A víte, v podstatě nikdo ve Spojených státech neměl zájem jim dát peníze."

 

Dnes marketingové technologie přitahují mnohem větší pozornost, zejména v éře virtuálních schůzek a obchodů na dálku. Společnost Gartner, která se zabývá průzkumem trhu, odhaduje hodnotu softwarové části tohoto odvětví na zhruba 17,9 miliardy dolarů, zatímco interní průzkum společnosti Chili Piper odhaduje hodnotu širšího odvětví marketingových technologií na 56,5 miliardy dolarů.

 

Jeden z konkurentů, atlantský start-up Calendly, dosáhl v lednu po získání 350 milionů dolarů ocenění na 3 miliardy dolarů. Během pandemie Covid-19 vstoupili do této arény také technologičtí giganti jako Google a Apple, kteří zabudovali služby plánování schůzek do Google Workspace, respektive iWork.

 

"Jsem si jistý, že [Google a Apple] budou schopni vytvořit skvělý produkt," říká Szalontay. "Ale doufejme, že se nám podaří využít naší výhody prvního hráče a dostat se dostatečně daleko, abychom i nadále přinášeli okamžitou hodnotu."

 

Vandenberghe zlehčuje konkurenci ze strany společnosti Google, investora společnosti Chili Piper, a říká, že jejich produkty jsou vytvořeny tak, aby sloužily jiným potřebám. Tlak z konkurence Applu je však reálný, zejména proto, že úspěch společnosti Chili Piper připisuje době, kterou strávila prací s Jobsem a týmem iPadu.

 

Říká, že jako první generace přistěhovalců a inženýrka neustále pochybuje o sobě samé, zejména když myslí na odkaz svých nových konkurentů. Kdykoli se to stane, vzpomene si na první dny s Jobsem. "Vždycky si připomínám, abych měla odvahu," říká. "A abych pokračovala v bláznivé cestě, po které jdu."

 

zdroj 

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Myslím, že odvedla sakra dobrou práci a byl by a ni pyšný

taky si myslím

Mentor snů! 👌

to tedy ano