S&P 500 ^GSPC 5,116.17 +0.32%
Tesla TSLA $194.05 +15.31%
Alphabet GOOG $167.90 -3.33%
Apple AAPL $173.50 +2.48%
Meta META $432.62 -2.41%
Microsoft MSFT $402.25 -1.00%
Amazon AMZN $180.96 +0.75%
Nvidia NVDA $877.47 +0.01%

30 rokov sa zaujímam o fúznu energiu, ale investovať do nej, to si snáď robíš srandu?😂

50 rokov v nej vlády pália desiatky miliárd, už to bude hádam aj na stovky a napriek pokrokom v posledných rokoch stále nikto nemôže povedať, že by mal čo i len experimentálny fúzny reaktor, ktorý by dokázal trvalo udržať fúznu reakciu, o tom, aby vyrobené množstvo energie  bolo konštatntne vyššie, než dodané, nehovoriac a ty by si chcel do toho investovať? Si ma fakt že rozosmial- pošli tie peniaze na charitu, vyjde to na rovnako a navyše budeš mať ešte dobrý pocit😉

Asi snívaš o tom, že keby si investoval do firmy, ktorej by sa to podarilo, tak za pár stoviek by si mal za 20 rokov milióny, ale sklamem ťa, takto to nebude. V dnešnej dobe už za zásadnými vedeckými objavmi (a tento by bol prevratnejší, než akýkoľvek iný) nie sú geniálni vedci typu Einsteina ako pred 100 rokmi, ale celé tímy vedcov, opierajúce sa o podporu ďalších spolupracujúcich vedeckých tímov po celom svete, o podporu teoretických vedcov na univezitách a o grantové peniaze vlád celého sveta, pretože tie firmy, ktoré tam nejaké peniaze dajú, to robia len preto, aby sa tým mohli pochváliť na svojej webovej stránke, nie ako serióznu investíciu, lebo ako iste vieš, keď sa o to zaujímaš, snahy o podvody, prezentované ako investíciu do fúznej energie tu boli nie raz a v stámiliónových čiastkach.

Takže keď sa to raz podarí a pristúpi sa ku komerčnému využitiu fúzie, bude to min 15-20r po tom, ako niekto vyhlási: máme pod kontrolou termonukleárnu fúziu, v prevádzke experimentálny fúzny reaktor, konštantne vyrábajúci vyššie než dodané množstvo energie. Ale ani potom prípadný investor nebude profitovať z know-how, ale len z toho, že bude súčasťou financovania stavby/prevádzky komerčných fúznych reaktorov a podieľať sa na výnosoch rovnako, ako sa teraz podieľaš na výnosoch, keď si kúpiš akcie $CEZ.PR+0.6% , alebo ja mám Fortum.

V každom prípade, chcel by som sa dožiť tej doby, kedy sa tak stane a byť súčasťou sveta, ktorý ukáže fakíra všetkým Putinom, Si Ťin-pchingom a bin Salmánom.