S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.96 -1.97%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Ahoj, prosím o názor na tuto situaci:

Držím několik kryptoměn a nyní jsem téměř na svém. Pokud počkám, porostou, a prodám je se ziskem, budu muset zaplatit daň (přestože ten zisk třeba ani nevyrovná ztrátu hodnoty peněz za dobu mého držení). Pokud je prodám nyní bez zisku a za utržené peníze koupím ETF zaměřené na BTC a prodám ho se ziskem ještě letos, již se dani vyhnu, protože budu na některých akciových pozicích realizovat ztrátu a v součtu budu na konci roku v mínusu.

Nebo byste šli rovnou do něčeho, co chcete držet dlouhodobě - např. nějaké all-world ETF?

Mám pocit, že kryptoměny obecně ještě porostou, a nechci z toho vlaku vystoupit předčasně...

Děkuji za názory :-)

Vote to see the results! 59 answers already!

Volil bych něco mezi A) a C), s tím, že bych pro c) realizoval ztrátu na Altcoinech/ Shitcoinech, pokud v nich nevidíš potenciál. Dal bych držel Eth, Btc 🙂

Nejlepší je samořejmě investovat do toho čemu věříš. Já bych prodal všechny alt a memecoiny a nechal si na dlouhodobou investici třeba jenom $BTCUSD+0.4% a $ETHUSD+1.4%, to jsou za mě dvě kryptoměny, které si myslím, že dlouhodobě porostou.

Také jsem měl v PTF více krypto než bylo třeba... vykopal jsem Altcoiny (všechny) a zůstal jen u $ETHUSD+1.4% cca 10% a cca 90% $BTCUSD+0.4% . Veškeré pozice na $BTCUSD+0.4% naštěstí již mám v zeleném, postupně jsem i dokupoval. Takže se na to nyní dá i koukat :) Nicméně držím, ale nechci držet do nekonečna. Jistou hranici na vystoupení z pozice jsem si stanovil, aktuálně čekám na halving a budu sledovat...

Mám to hodně podobný, můžu se zeptat o jaký alty šlo ? Jen tak pro představu...

Mohu se zeptat, jakou hranici pro vystoupení jsi si stanovil?

U altcoinů @richardegri (včechno možné, DOGE, SHIBA a dalších asi 10) to nyní vidím již trošku jinak @oldrichsalek. S odstupem času bych vše kromě BTC a ETH nazval tak trochu plevelem, to neznamená, že plevel nemůže vyrost do výšin. Ať si roste, ale ne na mé zahrádce :) Takže jakmile jsem viděl jiné, pro mě zajímavé možnosti a přehodnotil smysl coinů v mém PFT, tak to šlo :) Takže hranice vystoupení byla vcelku specifická a rychlá :)

@dolarovyhamoun Plevel, to je přesný :D

Osobně bych se zbavil všech různých altcoinů, část nechal v bitcoinu a ostatní investoval do toho, co Vám dodá větší jistotu.

Já bych si nechal krypto a začal bych budovat akciové portfólio složené z ETF a individuálních akcií.. za mě si myslím, že když jsi zainteresovaný v kryptu a věříš že bude nadále růst, tak mi nedává smysl to opouštět.. ale narovinu... Je to ráda do prázdna.. musel bych vědět jakou část portfólia máš v kryptu a jakou část chceš budovat v akciích plus nějakou hotovost.. a pak by se to udělal nějaký poměr ze kterým by jsi byl ok a v klidu spal..😂

Věřím, že bude nadále růst v příštích měsících, ovšem v delším horizontu mám obavy. Proto se raději chci krypta letos zbavit. A abych se vyhnul zdanění, jako mezikrok by bylo ETF na BTC, které bych prodal podle pocitu ještě letos (pravděpodobně). Zajímavé, že k této možnosti se zatím v anketě nikdo nepřiklonil.

Jinak pro představu, v kryptu mám cca 10 % portfólia, když budu počítat jen akcie, kryptoměny a volné peníze. Pokud bych počítal i nemovitosti, bylo by to o dost méně %, ale s těmi nekalkuluji...

V podstatě varianta nechat si krypto na peněžence a nic s tím nedělat nebude určitě moje volba. To jsem tam dal spíš abych měl představu, jak by se zachovali ostatní.

Super.. takže krypto byla jen krátkodobá spekulace.. u které to nedopadlo podle představ... Tím pádem bych šel do prodeje.. a utržené peníze bych zainvestoval. Ale ETFka jsou teď na vrchole.. tak bych počkal na nějakou korekci a nebo bych zainvestoval třeba do REITů ty jsou teď za krásné peníze a ještě generují příjem..👍

@jaroslavkopejsko pochopils to správně. Kryptoměny jsou pro mě spekulace, nevyznávám tuto "filosofii", nepronikl jsem do tajů a zákulisí jednotlivých altkoinů.

A co třeba utržené peníze zatím nechat na spořícím účtu? Trinity bank má úrok přes 6 % hrubého...

Přijde korekce hlavních indexů? Myslím jako že se to zkoriguje pod současné hodnoty? Korekce přijde, ale může to být ještě 20 % nahoru a pak 19 % dolů a ve výsledku by bylo lepší koupit hned a nespekulovat... nevím :-)

@oldrichsalek1 časování trhu nedoporučuji.. je lepší být zapojen do trhu.. z dlouhodobého hlediska časování trhu nemá takové výsledky.. já osobně bych zainvestoval do REITů a dividendy bych automaticky vkládal do ETFka.. za mě REITy lestos udělají 15-18% do konce roku (čistě můj odhad) a můžeš v klidu spát.

@jaroslavkopejsko good otazky a následná odpověď, tu svou jsem založil pouze na mém předpokladu...historicky jsem se řídil velmi obdobně tím, co píšeš, takže podtrhuji a zachoval bych se opět stejně

@jakubhradil2 děkuji 🙏

Prodat krypto a drzet jen BTC. Ikdyz nejake altcoiny muzou jit casem hore, tak je to cisty gamble.

Já bych možná i kladl důraz na to, co Vám dodá největší pocit pohody. Zdali nevěříte kryptu, či víte, že byste měl větší klid, kdybyste koupil nějaké ETF, tak právě to může být správnou volbou.
Sám uvažuji, zdali peníze z BTC nepřelít do akcií, které mi jsou milejší, ale stále věřím, že BTC bude výkonnější, tak si ho zatím nechávám.

Beru to přesně, jako Vy. Akcie jsou mi milejší a mají mou důvěru. Ale taktéž předpokládám vyšší výkonnost BTC, proto mám dilema. Hodit ty peníze do akciového ETF mi přinese větší klid, ale zas budu mít výčitky, že jsem propásl příležitost.

Nikdy se nedívat zpět, to nás pak bolí všechny :)

Přesně tak, i když je to neskutečně náročná disciplína. Mnohdy to člověka pak štve více, než když má ztrátovou pozici.

Ahoj, asi jsem nepochopil myšlenku, že si započteš ztrátu z některých akciových titulů. Ztráty si od zisku neodečítáš, nejsme v USA. Tady daníš vždy zisk z prodeje akcie, která je v plusu, pokud nedodrziš časový test 3 roky (u krypta žádná časová ochrana není) nebo překročíš prodeje (ne zisky) 100.000 Kč v kalendářním roce. Jinak přemýšlím podobně, ještě chvíli podrzim krypto, celkové chci být v plusu, BTC a ETH mi v tom asi pomohou.

Pokud se nepletu, tak by to měl být součet kapitálových zisků a ztrát - mělo by tedy být možné si ztráty odečíst.

Wow. Napřed jsem chtěl tuto myšlenku odmítnout, ale zavolal jsem jinému odborníkovi než je moje účetní. A ten tvrdí, že mohu započíst ztráty a doložil I článkem s odborným stanoviskem. Takže asi vyměním účetní, sakryš

@pekneweby Dají se započíst vůči sobě ztráty a zisky, ale pouze stejná kategorie, tj. např cenné papíry vůči sobě (tedy klidně akcie Apple proti Tesla). Nelze však započíst jiné kategorie, tj např krypto BTC proti akcii Apple.

@pekneweby Tak snad těch ztrátových obchodů příliš nebylo - to by byla veliká škoda. Překvapuje mě, že si to účetní nepohlídala.

@pekneweby ještě bych doplnil, že časový test 3 let se týká pouze těch společností, u kterých vlastníme jednu a více celých akcií. Frakce jsou výjimkou a test začne běžet až při dosažení celé akcie... ať si ještě trochu zamotame hlavy 😄

Pokud je pointa otázky minimalizovat daně, tak se nabízí "fyzické" crypto vystřílet a koupit si ETF (kde funguje časový test). Nicméně záleží i na osobní preferenci "fyzické" vs. "papírové" (ETF) crypto. Já bych třeba papírové nevolil, ale jak říkám, osobní preference. 

Ta myšlenka vyměnit krypto za akciové ETF mi nedává smysl v kontextu, kdy říkáš, že očekáváš, že crypto poroste i v budoucnu a chceš na tom participovat.

Na růstu chci participovat v rámci letošního roku, dlouhodobě kryptoměny držet nechci - to jsem opomněl napsat. Děkuji za názor.

Partner

🙌