S&P 500 ^GSPC 5,018.39 -0.34%
Nvidia NVDA $830.03 -3.93%
Amazon AMZN $178.86 +2.21%
Meta META $439.10 +2.08%
Tesla TSLA $180.00 -1.79%
Microsoft MSFT $395.12 +1.49%
Apple AAPL $169.30 -0.60%
Alphabet GOOG $165.56 +0.56%

Zdravím wlčáci.... už se k Vám dostala informace, že prosakují nějaké interní info o možné zastavení projektu $TSLA-1.8% Model 2 a přesunu veškerého financování z tohoto projektu do projektu "robotaxi?". viz napři článek zde: https://techcentral.co.za/tesla-scraps-plan-lower-cost-model-2/242458/.

Co si o tom myslíte? Je to jen fake info, nebo to může být založené na pravdě? Co by to mohlo pro Teslu znamenat?

Upřímně si myslím že to nebude pravda, ale pokud by byla nedivil bych se Elon riskoval mnohokrát a Teslo přivedl již 2x téměř před krach ukázal nám že se nebojí riskovat. toto rozhodnutí by byl risk klesal by cena akcií rapidně, a jakákoliv minela v projektu robotaxi by mohla znamenat veliké problémy pro Teslu což by mohl zvrátit pomocí IPO firmy která by vznikla rozdělením StarLink a SpaceX což by mohl být jeho plán B. jako robotaxi je pěkná vize a za několik let tomu věřím na americkém kontinentu určitě. V našem skanzenu plným regulací a daní apod. to v dohledné době nebude, ale je klidně možné že Evropa hop vůbec nezajímá a může cílit jednoznačně na USA a třeba Asii.

Přemýšleli jste o tom někdo nějak?

Vote to see the results! 42 answers already!

Musk věčně lže. Samořiditelná auta sliboval už před 15 lety a stále nic.  A každoročně to slibuje, že to bude příští rok apod. Tesla je pouze předražená potěmkinova vesnice.

Ano Tome, tohle je růstová nikoli dividendová akcie.

Díky za info, všiml jsem si :-D

Je opravdu zajímavý, jak si lidi promítají sebe do jiných lidí a jak těžký je proniknout do toho, co Musk opravdu dělá. Díky tomu, že je autista, tak se chová úplně jinak, než "normální" lidi a tím pádem je pro ostatní těžko čitelný a často si jeho chování vysvětlují chybně.

Podle mě Musk opravdu věřil, že samořiditelná auta tu už dávno budou. Věřilo v to mnoho lidí už třeba na základě toho, jak se autonomní řízení obrovsky zlepšilo mezi 2004 DARPA Grand Challenge (ujeď 240km autonomně pouští a vyhraješ milion, nikdo nedokončil, nejdelší ujetá vzdálenost byla 11km) a 2005 DARPA Grand Challenge (212km, všichni až na jednoho překonali 11km a 5 dokončilo celou trať). Bohužel se ukázalo, že to tak jednoduchý nebude, ale poslední verze FSD 12 vypadá, že už je konečně použitelná verze a opravdu umožní autonomní provoz aut.

Nikdo jiný, než Tesla, nemá ujeto miliardu mil při zapnutém autonomním řízení. Nikdo jiný nemá šanci Teslu dohnat. Zatím se všem jen vzdaluje.

Ale chápu, že posloucháním WS analytiků se člověk takovéto informace nedozví 😁Daleko lepší informace dostane člověk sledováním opravdových expertů, jako například https://youtu.be/5jrQJsDG3a0 .

Na nějakých webech jsem narazil na info, že pidiauto vzdali kdůli BYDu, ke kterému se náklady na výrobu nemůžou ani přiblížit, co je na tom pravdy, netuším :)

Nakonec jsou to všechno spekulace 😁 Tesla taky nevymýšlí jedno "pidiauto", ale celou platformu, na které bude postavenou víc aut. A jak psal Walter Isaacson v biografii Elona Muska, původně tato platforma měla být pouze pro robotaxi. Jen následně ho jeho spolupracovníci přesvědčili, aby zahrnul i auto s volantem a pedály když vývoj FSD neprobíhá tak rychle, jak předpokládal.

Hlavní důraz u této platformy je na snížení nákladů přepracováním celého výrobního procesu pro snadnou a levnou výrobu a snížení váhy automobilu, čímž mohou snížit kapacitu baterie při zachování rozumného dojezdu. Předpokládají snížení výrobních nákladů přibližně o 50%. Pak by neměl být problém prodávat takové auto kole USD 25k. Ale pokud se opravdu podaří do příštího roku vypilovat FSD do stavu, že robotaxi bude realitou, tak nejspíš už žádné takové auto koncovému zákazníkovi neprodají a všechno půjde to fleetu.

Ještě dodám původní plán byl vyrábět lacino masově a bez volantu. Tak v tom Muska přesvědčili ze to ale nebude rychle. Proto souhlasil s plánem lacino, masově a s volantem (model 2) a rychle. Jak je vidět tak ale plán, bez volantu, nevzdal a co tedy představí 🤷‍♂️

no každopádně očekávám docela silný dopad směrem dolů na cenu akcie.

Já spíš čekám nahoru 😁

@ondar007 V dlouhodobém horizontu nejspíš ano ale minimálně letos to tak nevidím....

@radekwolf To je dost pravděpodobné. Aspoň přikoupím víc 😁 Čekám obrat spíš až v druhé polovině příštího roku, ale uvidíme, jak jim to půjde s FSD a možná i s roboty (Elon říkal, že možná je už příští rok začnou dodávat zákazníkům, takže možná už tento rok by mohly vykonávat užitečnou práci v továrnách Tesly).

Model2 a robotaxi je v podstatě jeden model. Robo by měl teoreticky byt bez volantu? Ale model 2 v podstatě vzniknul tak že Musk souhlasil že k plánovanému Robo dají pro začátek ještě volant. No uvidime za pár měsíců 🤞