S&P 500 ^GSPC 5,071.63 +0.02%
Tesla TSLA $162.13 +12.06%
Nvidia NVDA $796.77 -3.33%
Amazon AMZN $176.59 -1.64%
Apple AAPL $169.02 +1.27%
Alphabet GOOG $161.10 +0.74%
Meta META $493.50 -0.52%
Microsoft MSFT $409.06 +0.37%

Americká společnost Palantir Technologies $PLTR-0.2%  zaměřující se na software a analýzu dat momentálně nezažívá na kapitálových trzích nejlepší období. Akcie této firmy se v současné době obchodují na podstatně nižších částkách, nežli tomu bylo v minulém roce. Od začátku tohoto roku si akcie Palantiru odepsaly přes 43%. To ale neznamená, že by o akcie Palantiru nebyl zájem, ba naopak.

I přes aktuálně špatnou situaci na trzích zájem o Palantir roste a neustále ji malí i velcí investoři bedlivě sledují a vidí v ní příležitosti, které by firmu vznesli na úplně novou úroveň. Díky moderním technologiím a stále se rozvíjejícímu softwaru má Palantir otevřené dveře pro potenciální růst.

Z historického hlediska by mi nedalo alespoň podotknout, že investoři musí mít na paměti i rizikovost této firmy a zároveň jejich investice. Poukazovat na to může fakt, že společnost ještě nikdy účetně nevykázala zisk. Na druhou stranu Palantir nemá žádné velké dluhy a jeho poměr aktiv vůči závazkům je 3:1, což je na takovou firmu více než dobré. Velká část jejich tržeb putuje ze státních zakázek.

Na konci roku 2021 společnost uzavřela několik významných obchodních zakázek a v následujících letech se očekává, že díky tomu bude sklízet ovoce, a s tím budou samozřejmě spojeny i výnosy investorů.

Aktuální cena Palantiru představuje pro investory nákupní příležitosti a toho také využívají i obrovské investiční společnosti. Této šance v poslední době využil i fond Spence Asset Management. Tento fond má pod svou správou 600 milionů dolarů. Společnost Spence nakoupila 1,39 milionů akcií Palantiru. Momentálně je Palantir v top 10 největších otevřených pozic fondu Spence. Mezi jeho tři největší pozice se řadí Visa $V+0.3% , Mastercard $MA+0.1%  a Google $GOOGL+0.5% .

Dobrou zprávou pro malé investory je určitě to, že Palantir nakupují i další fondy. Konkrétně tuto firmu má ve svém portfoliu momentálně 791 fondů. Do pozice největšího akcionáře se řadí zakladatel Palantiru Peter Thiel, který mimo jiné je také spoluzakladatelem Paypalu nebo Clarium Capital. Mezi další dominantní investory lze zařadit Vanguard, BlackRock nebo třeba State Street.

Technické ukazatele společnosti Palantir k 2. 5. 2022

Aktuální cena

$ 10,40

Cílová cena

$ 15,60

Tržní kapitalizace

$ 22 mld.

Predikce růstu v 5 letech

43,60 %

Můžeme vidět, že Palantir očekává v následujících pěti letech razantní růst a určitě má ještě ukryty nějaká esa v rukávu. Například společnost nabrala vysokého pozdvižení, když se logo Palantiru objevilo na vozech Ferrari ve Formuli 1, kde působí jako technický partner stáje Ferrari. Palantir také pomáhá zákazníkům z veřejného, soukromého a neziskového sektoru transformovat způsob, jakým využívají svá data, od výroby bezpečnějších aut a letadel po objevování nových drog a boj proti terorismu.

Na následujícím grafu lze vidět, jak Palantiru každoročně rostou příjmy a v letech 2022 a 2023 opět odhadují nárůst. V roce 2022 konkrétně o půl miliardy dolarů a v 2023 o více než miliardu dolarů v porovnání s rokem 2021.

Závěrem tohoto článku je dobré apelovat na investory, kteří přemýšlejí nad koupí Palantiru, aby si nejprve precizně a důkladně tuto společnost analyzovali a až poté nakupovali. V této době na nás číhají dobré příležitosti k nákupu akcií, ale to se také prolíná s jistým rizikem, na které je nutné brát zřetel. Fundamentálně je Palantir na dobré úrovni a naše finanční skupina Investhy je vzhledem k němu pozitivní a drží tuto pozici ve svém aktivně spravovaném fondu SmartStocks. Rychlý technologický rozvoj v celém světě nahrává Palantiru do karet a Peter Thiel má dobré předpoklady a plány, které by tuto společnost mohly posunout velkým skokem vpřed.

Disclaimer: Tento článek je informativního charakteru a nejedná se o investiční doporučení. Autor nenese žádnou zodpovědnost za možné riziko v případě jakékoliv investice na základě tohoto článku.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @investhy má karmu 0 a je členem této komunity od 08/03/2022. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

uvidíme, budoucnost $PLTR-0.2% určitě má, ale je to běh na delší trať

Vypadá zajímavě, ale dokud nevidělává, je to spekulace.

hlavně tam není ani vidět žádné zlepšení, že by třeba prodělali méně. Raději bych se zaměřil na společnosti, které jsou už schopné ty zisky generovat...