S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Proč to chceš prodat v 65? Co budeš dělat s penězi pak? Přehodíš to na dividendy?

Tak abych z toho měl peníze, když "nebude" státní důchod (za 25 let), jak tím straší. Co se dividend týče, tak tam váhám, jestli a kdy je mám začít nakupovat, protože ta ETF-ka mají nízkou výnosnost (např. Globální Agregované dluhopisy 1-4% zajištěné v USD, protože varianta se zajištěním v EUR je těžce v mínusu a Globální agregované dluhopisované ETF bez měnového zajištění jsem na JustETF nenašel).

Kobrský v Masterclass webmináři řekl, že pro zastoupení dluhopisů (ETF) je vzoreček 120-počet let, kolik procent akcí/akciových ETF by člověk měl držet v poměru s akciemi. Tak jsem si spočítal, že 120-40=80, že bych měl správně mít zastoupení 20% v dluhopisových ETF. Ale přijde mi to škoda, když se kouknu na výkonnost dluhopisů. 🤔

Na druhou stranu Koběrský říkal, že teď je nejlepší doba na nákup dluhopisových ETF. 🤔

No, to sem odbočil od tématu.

Já na dluhopisy kašlu úplně, nemá to cenu. Výnos je nyní kolem 5 procent a pak to zase půjde dolů. K čemu to je taková mizérie? Pokud koupíte nějaký konkrétní dluhopis, tak máte kupon stále stejný a pak dostanete jistinu. Pokud koupíte ETF, bude cena kolísat.

Mnohem lepší je mít dividendové ETF, které každoročně zvyšuje dividendu. Máte tak zajištěno, že porazíte inflaci a taktéž vám roste i kapitálová základna. Slyšel jste už někdy o ETF $SCHD+0.1% ? Pokud ne, mrkněte na youtube, minimálně na 3 CZ kanálech se hezky rozebralo. Obvykle má dividendový výnos kolem 3,5 procent a dividendu navyšuje každoročně cca o 10 procent. Já do něj vkládám maximum svého portfolia, protože neexistuje nic lepšího na důchod.

Jo a Kobrský o tomto ETF nejspíš asi nikdy neslyšel :-D, takže u něj to nehledejte.

@investor_tom Tam je problém, že $SCHD+0.1% nemá UCITS variantu, takže je to problém sehnat za rozumnou cenu (např. na Trading 212 to je jenom k prohlížení) a na vyplácené dividendy z ne-UCITS se vztahují americké daňové zákony, co tvrdil "Investiční brambora".

mě ty dluhopisy přijdou fajn ale spíš v "pokročilejším věku" když jsi "mladý" tak v tvém investičním horizontu by mělo být více prostoru pro rizikovější investici jako je akci ne?

chápu že to každý má jinak, ale proč pujdu do dluhopisů 3-4,5% když ti trh dá spíše dvojnásobek přes SP500?

@janvokurka Ano máte pravdu v tom, že SCHD nemá UCIST variantu a je to nesmírná škoda, třeba se jí časem také dočkáme. Já to nakupuji přes FIO, zde mám taktéž momentálně jistotu, že se vyhnu americké dědické dani. Právě kvůli té dani je blbost to kupovat u čistě US brokera (ale to se netýká jen US dividendových ETF, ale i normální US ETF nebo US samostatných akcií). Eventuálně se to dá koupit i přes LYNX přes Opce (tzn nakupovat po 100 ks akcií, tj teď asi za 8000 USD). Ono ten výkonnostní rozdíl SCHD verzus ostatní je docela markantní, takže se zkrátka vyplatí ho nějak získat. Třeba i tak, že si na něj našetřím a pak ho koupím najednou za víc.