S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

3 подценени с до 25% акции в сектора за добив на литий

Игор Иванов
10. 5. 2024
1 min read

През последните години става все по-ясно, че литият, който е основен елемент за производството на батерии и ключов за развитието на инфраструктурата за електрически автомобили и устойчиви енергийни системи, преминава през период на бърза трансформация. Последните одобрени проекти не само "обещават" революция в устойчивото производство, но и отварят вратите пред компаниите за значително намаляване на оперативните разходи, което може да има много положителни последици за цялата индустрия.

По-нататъшните планове на трите компании включват разширяване на международните пазари и започване на търговско производство на литий през 2026 г., което показва стратегическа подготовка за предстоящото глобално търсене. Това разширяване е подкрепено от амбициозни планове за разширяване на дейността в Австралия и Канада, което не само увеличава диверсификацията, но и позволява на компанията да противодейства по-добре на пазарната нестабилност и да се възползва от нарастващото глобално търсене на литиево-йонни батерии.

Standard Lithium $SLI+6.4%

Standard Lithium е иновативна компания, фокусирана върху добив на литий от разсол. През 2023 г. компанията успешно завърши фаза 1А на своя водещ проект в Арканзаскоето е значителна стъпка към внедряването на революционната ѝ технология за директно извличане на литий (DLE). Тази технология позволява по-висока ефективност на извличане на литий със средни нива на успеваемост от 96,1%, което представлява значително подобрение в сравнение с традиционните методи. Това дава възможност на компанията да реагира по-бързо на променящите се пазарни условия и да увеличи производствения си капацитет в съответствие с текущото търсене.

Standard Lithium също така се подготвя за разширяване на дейността си, като планира да стартира търговско производство Целта му е да произвежда литиев карбонат с качество, подходящо за използване в батерии, което е от ключово значение за захранването на модерни технологии като електрически автомобили и системи за съхранение на енергия. Предварителното проучване за осъществимост на проекта в югозападен Арканзас разкри потенциала за значително разширяване на дейността, което би могло значително да увеличи годишното производство на компанията.

SLI
$1.84 $0.11 +6.36%

Standard Lithium очаква общият й капацитет за добив на литий през 2024 г. да достигне 20 000 метрични тона на литиев карбонат годишно. Това развитие е част от по-широката стратегия на компанията, която включва подобряване на ефективността и намаляване на производствените разходи. Чрез иновативна технология и стратегическо планиране Standard Lithium се превръща в ключов играч в бързо развиващия се сектор за добив на литий, а акциите ѝ могат да предложат вълнуваща възможност за инвеститорите, които искат да се възползват от растежа на световния пазар на литий.

Albemarle Corp. $ALB+1.5%

Albemarle Corp. разполага с широка база от операции - от Южна Америка до Австралия и САЩ, което я прави една от най-големите играчи в литиевия сектор. През 2023 г. тя обяви, че годишното ѝ производство на литий е достигнало нов рекорд 85 000 метрични тона, което представлява увеличение с 15 % спрямо предходната година. Този ръст беше подкрепен от инвестиции в нови технологии за добив и оптимизация на съществуващите съоръжения.

ALB
$131.12 $1.93 +1.49%
Fair Price: $477.64
Xhzkwo: 15.73%
Undervalued
Overvalued
Dostupné pouze členům Bulios Black

Като част от усилията си за подобряване на ефективността и намаляване на разходите, Albemarle Corp. планира да намали своите капиталовите разходи до 1,6-1,8 млрд. долара, което е по-малко от 2,1 млрд. долара през 2023 г. Тези икономии се основават на стратегическия план на компанията за рационализиране на дейността и подобряване на енергийната ефективност във всички нейни съоръжения. Компанията също така очаква, че тези мерки ще доведат до Спестявания в размер на приблизително 95 млн. долара USD 95 годишно, което значително ще подобри финансовото й състояние и конкурентоспособност.

ALB
$131.12 $1.93 +1.49%

Албемарле също така показва силен растеж в сегмента на съхранението на енергия - важен пазар с бърз растеж. Очаква се ръстът на обема на продажбите в този сегмент да достигне рекордно високи стойности през 2024 г. от 10% до 20%. Въпреки че пазарните цени на лития остават относително стабилни, прогнозите за нетните продажби (Нетни продажби) за тази година варират между 5,5 млрд. и 7,6 млрд. щатски долара. Този прогнозиран ръст е резултат от нарастващото търсене на решения за за съхранение на енергия, които са от ключово значение за подпомагане на устойчивите енергийни мрежи и развитието на инфраструктурата за електрически превозни средства.

Пиемонт Литий $PLL+6.2%

Piedmont Lithium наскоро получи ключово разрешение за своя проект Каролина Литий в Северна Каролина. Целта на този проект е да се изгради устойчиво съоръжение за производство на литиев хидроксид с ниски оперативни разходи. Компанията очаква да започне строителството и да стартира производството в рамките на две години след като получи всички необходими одобрения.

През последната финансова година Пиемонт Литий отбеляза значително увеличение на производството и ефективността. Нейната стратегия за фокусиране върху разширяване и оптимизиране на производствения капацитет доведе до о 30% по-високо производство на литиев хидроксид в сравнение с предходната година. В резултат на тези стъпки компанията очаква своите паричен поток ще се подобри значително, което би трябвало да укрепи позициите ѝ и да увеличи привлекателността ѝ за инвеститорите.

PLL
$16.23 $0.95 +6.22%

Piedmont Lithium също така планира да разшири дейността си на международните пазари. През тази година компанията заяви, че планира да стартира нови проекти в Австралия и Канада, и така да разшири глобалното си присъствие. Тази географска диверсификация би трябвало да позволи на компанията да да се справи с нестабилността на пазара, като същевременно се възползва от нарастващото търсене на литий, което стимулира развитието на технологиите за електромобили и съхранение на енергия.

Отказ от отговорност: В Булиос може да се намери много вдъхновение, но изборът на акции и изграждането на портфейл зависи от вас, така че винаги правете задълбочен собствен анализ.

Източник.

Прочетете цялата статия безплатно?
Продължете 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.