S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

3 za do 25 % podcenjene delnice v sektorju pridobivanja litija

Mladen Rudonja
10. 5. 2024
5 min read

V zadnjih letih je postalo vse bolj jasno, da je litij, ki je bistven element za proizvodnjo baterij ter ključen za rast infrastrukture električnih avtomobilov in trajnostnih energetskih sistemov, v obdobju hitre preobrazbe. Najnovejši odobreni projekti ne "obljubljajo" le revolucije na področju trajnostne proizvodnje, temveč podjetjem odpirajo tudi vrata za znatno zmanjšanje stroškov poslovanja, kar ima lahko zelo pozitivne posledice za celotno industrijo.

Nadaljnji načrti treh podjetij vključujejo širitev na mednarodne trge in začetek komercialne proizvodnje litija leta 2026, kar kaže na strateško pripravo na prihajajoče svetovno povpraševanje. To širitev podpirajo ambiciozni načrti za širitev dejavnosti v Avstralijo in Kanado, kar ne le povečuje diverzifikacijo, temveč tudi omogoča, da se podjetje bolje zoperstavi nestanovitnosti trga in izkoristi naraščajoče svetovno povpraševanje po litij-ionskih baterijah.

Standard Lithium $SLI+4.9%

Standard Lithium je inovativno podjetje, ki se osredotoča na pridobivanje litija iz slanice. Podjetje je leta 2023 uspešno zaključilo fazo 1A svojega vodilnega projekta v Arkansasukar je pomemben korak k uvedbi njene revolucionarne tehnologije neposrednega pridobivanja litija (Direct Lithium Extraction - DLE). Ta tehnologija omogoča večjo učinkovitost pridobivanja litija s povprečno stopnjo uspešnostjo 96,1 %., kar pomeni znatno izboljšanje v primerjavi s tradicionalnimi metodami. To podjetju omogoča, da se hitreje odzove na spreminjajoče se tržne razmere in poveča svojo proizvodno zmogljivost v skladu s trenutnim povpraševanjem.

Podjetje Standard Lithium se pripravlja tudi na širitev svoje dejavnosti, saj načrtuje, da bo začelo komercialno proizvodnjo Njegov cilj je proizvajati litijev karbonat v kakovosti, primerni za uporabo v baterijah, ki so ključne za napajanje naprednih tehnologij, kot so električni avtomobili in sistemov za shranjevanje energije. Predhodna študija izvedljivosti za projekt v jugozahodnem Arkansasu je razkrila možnosti za znatno razširitev dejavnosti, kar bi lahko znatno povečalo letno proizvodnjo podjetja.

SLI
$1.72 $0.08 +4.88%

Družba Standard Lithium pričakuje, da bo njena skupna zmogljivost pridobivanja litija leta 2024 dosegla 20.000 metričnih ton litijevega karbonata na leto. Ta razvoj je del širše strategije podjetja, ki vključuje izboljšanje učinkovitosti in zmanjšanje proizvodnih stroškov. Podjetje Standard Lithium z inovativno tehnologijo in strateškim načrtovanjem postaja ključni akter v hitro rastočem sektorju pridobivanja litija, njegove delnice pa lahko ponudijo vznemirljivo priložnost za vlagatelje, ki želijo izkoristiti rast svetovnega trga litija.

Albemarle Corp. $ALB+3.8%

Družba Albemarle Corp. ima široko bazo dejavnosti od Južne Amerike do Avstralije in Združenih držav Amerike, zaradi česar je ena od največjih igralcev v sektorju litija. Leta 2023 je objavil, da je njegova letna proizvodnja litija dosegla nov rekord 85.000 metričnih tonkar je 15-odstotno povečanje glede na prejšnje leto. To rast so podpirale naložbe v nove rudarske tehnologije in optimizacija obstoječih obratov.

ALB
$127.59 $4.64 +3.77%
Fair Price: $749.80
Owetke: 23.48%
Undervalued
Overvalued
Dostupné pouze členům Bulios Black

Družba Albemarle Corp. v okviru svojih prizadevanj za izboljšanje učinkovitosti in zmanjšanje stroškov načrtuje zmanjšanje kapitalske izdatke na 1,6 do 1,8 milijarde dolarjev, kar je za 2,1 milijarde dolarjev manj kot leta 2023. Ti prihranki temeljijo na strateškem načrtu družbe za racionalizacijo poslovanja in izboljšanje energetske učinkovitosti v vseh njenih obratih. Družba prav tako pričakuje, da bodo ti ukrepi povzročili prihranke v višini približno 95 milijonov dolarjev USD na leto, kar bo znatno izboljšalo njegovo finančno stanje in konkurenčnost.

ALB
$127.59 $4.64 +3.77%

Podjetje Albemarle kaže tudi močno rast v segmentu shranjevanja energije, ki je pomemben trg s hitro rastjo. Rast obsega prodaje v tem segmentu naj bi leta 2024 dosegla rekordno vrednost za 10 do 20 %. Čeprav so tržne cene litija ostale razmeroma stabilne, so napovedi za neto prodajo (neto prodaja) za letošnje leto gibljejo med 5,5 in 7,6 milijarde ameriških dolarjev. Ta predvidena rast je posledica vse večjega povpraševanja po rešitvah za za shranjevanje energije, ki so ključnega pomena za podporo trajnostnim energetskim omrežjem in razvoj infrastrukture za električna vozila.

Piedmont Lithium $PLL-1.6%

Podjetje Piedmont Lithium je pred kratkim prejelo ključno dovoljenje za svoj projekt Carolina Lithium v Severni Karolini. Cilj tega projekta je zgraditi trajnostni obrat za proizvodnjo litijevega hidroksida z nizkimi obratovalnimi stroški. Družba pričakuje, da bo začela gradnjo in proizvodnjo v dveh letih. po prejemu vseh potrebnih dovoljenj.

V zadnjem poslovnem letu je družba Piedmont Lithium znatno povečala proizvodnjo in učinkovitost. Njena strategija osredotočanja na širitev in optimizacijo proizvodnih zmogljivosti je prinesla o 30 % večjo proizvodnjo litijevega hidroksida v primerjavi s prejšnjim letom. Zaradi teh ukrepov družba pričakuje, da bo njena denarni tok znatno izboljšal, kar naj bi okrepilo njen položaj in povečalo njeno privlačnost za vlagatelje.

PLL
$14.50 -$0.24 -1.63%

Družba Piedmont Lithium načrtuje tudi širitev na mednarodne trge. V letošnjem letu namerava po navedbah podjetja začeti nove projekte v Avstraliji in Kanadi, s čimer bo razširila svojo globalno prisotnost. Ta geografska diverzifikacija naj bi podjetju omogočila, da bolje spoprijeti z nestanovitnostjo tržnih nihanj, hkrati pa izkoristiti vse večje povpraševanje po litiju, ki spodbuja razvoj tehnologij za električna vozila in shranjevanje energije.

Opozorilo: Na portalu Bulios je mogoče najti veliko navdiha, vendar sta izbira delnic in oblikovanje portfelja odvisna od vas, zato vedno opravite temeljito lastno analizo.

Vir.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.