S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Придобивания, спестявания и иновации: 6 акции от канабис със значителен потенциал

Vladimir Mihaylov
14. 5. 2024
1 min read

В настоящата индустрия за производство на канабис много ключови участници се фокусират върху иновациите и намаляването на разходите, за да се справят с финансовите предизвикателства и да останат конкурентоспособни. След финансовите сътресения, които доведоха до значителен спад на приходите на някои компании, тези компании се стремят да подобрят финансовото си състояние чрез мащабни програми за икономии, които могат да достигнат стотици милиони долари.

Докато някои компании се фокусират върху разширяване на дейността си във фармацевтичния сектор с лечения на базата на "канабиноиди" и разширяване на дейността си на световния пазар, други се съсредоточават върху стабилизиране и растеж в областите на канабиса за развлечение, като същевременно пускат нови продукти.

Canopy Growth $CGC-1.4%

Canopy Growth, като пионер в областта на канабиса, непрекъснато се стреми към иновации и да намали разходите. След финансовите сътресения през миналата година, когато приходите спаднаха с 21 %, компанията се фокусира върху подобряване на финансовото си състояние със стратегия за намаляване на разходите, която включва икономии в размер на 270 до 300 милиона Компанията също така планира да представи нови продукти за изпаряване, които се очаква да излязат на пазара през тази година и тези продукти се очаква да увеличат нейната продажбите и да повишат конкурентоспособността.

CGC
$10.85 -$0.15 -1.36%
Capital Structure
Market Cap
814.3M
Enterpr. Val.
1.5B
Valuation
P/E
-0.7
P/S
2.7
Dividends
Yield
-
Payout
-

Aurora Cannabis $ACB-3.0%

Aurora Cannabis, основен играч в сегмента медицински канабис, е съсредоточен върху разширяване на глобалното си присъствие и увеличаване на приходите. Компанията, която развива дейност в повече от 25 държави, е съсредоточена върху стабилизирането на приходите си в Канада и очаква растеж в Европа и Австралия. Анализаторите очакват акциите ѝ да отбележат скромно повишение, с потенциален ръст от 18,5% до 48,2%. Компанията също така планира да постигне положителна печалба на акция около 2025 г., което би могло да позиционира Aurora Cannabis като ключов играч в производството на медицински канабис.

ACB
$7.38 -$0.23 -3.02%
Capital Structure
Market Cap
116.1M
Enterpr. Val.
116.4M
Valuation
P/E
-0.1
P/S
0.6
Dividends
Yield
-
Payout
-

Tilray $TLRY-6.6%

Tilray продължава своята експанзия след сливането с компанията Aphria, което я превръща в една от най-големите компании в производството на канабис. Компанията е фокусирана върху увеличаване на международния си дял в този сектор и оптимизиране на портфолиото си от марки с разширени дистрибуторски мрежи в САЩ, Канада и Европа. С успешното намаляване на дълга и подобрената оперативна ефективност Tilray се стреми да увеличи нетните си приходи, което беше подкрепено от силните продажби през последното тримесечие. Този ръст би могъл допълнително да засили финансовата гъвкавост и конкурентоспособността на компанията през тази година.

TLRY
$1.98 -$0.14 -6.60%
Capital Structure
Market Cap
1.6B
Enterpr. Val.
2.0B
Valuation
P/E
-4.5
P/S
2.3
Dividends
Yield
-
Payout
-

Leafly Holdings $LFLY-5.2%

Leafly Holdings, която се фокусира върху Рекреационни пазар на канабис, отчете за първото тримесечие на тази година приходи в размер на 9 млн. долара, което е спад с 19,5% на годишна база, и EBITDA в размер на 1,4 млн. долара, което е спад с увеличение със 70%. в сравнение със същия период на миналата година. Компанията се стреми да подобри оперативните си резултати и да засили стратегиите си за продажби, което би трябвало да доведе до подобряване на финансовите резултати. Leafly показва, че е в състояние да привлече по-качествена клиентела. Въпреки предизвикателствата и нестабилността в волатилността на цените на акциите, които са спаднали със 74% през последната година, Leafly продължава да полага усилия за стабилизиране и растеж в трудна среда.

LFLY
$1.91 -$0.10 -5.21%
Capital Structure
Market Cap
4.5M
Enterpr. Val.
21.0M
Valuation
P/E
-0.6
P/S
0.1
Dividends
Yield
-
Payout
-

Jazz Pharmaceuticals $JAZZ-1.4%

С придобиването на GW Pharmaceuticals, Jazz Pharmaceuticals се превърна във важен играч в фармацевтичния сектор фокусиран върху терапиите, базирани на канабиноиди. С приходи от 3,8 млрд. долара през 2023 г., което представлява 4% ръст спрямо предходната година, компанията разширява дейността си в областта на неврологията и онкологията. Със силна научноизследователска и развойна дейност и постепенно интегриране на възможностите на GW Pharmaceuticals, Jazz се стреми да Иновации в терапиите, базирани на "канабиноиди", което би могло допълнително да засили нейния потенциал.

JAZZ
$108.99 -$1.50 -1.36%
Capital Structure
Market Cap
6.9B
Enterpr. Val.
11.5B
Valuation
P/E
22.6
P/S
1.8
Dividends
Yield
-
Payout
-

Cronos Group $CRON-3.6%

Cronos Group значително укрепи финансовото си състояние през първото тримесечие на тази година, като намали коригираната си загуба на годишна база до EBITDA с 37%. Компанията планира да продължи да намалява оперативните разходи, което би трябвало да доведе до допълнителни икономии 5 до 10 млн. долара. Кронос също така се фокусира върху укрепването на портфолиото си от марки, като марката Spinach е отбелязала значителен ръст при всички продукти. С тези стратегии Cronos запазва потенциала си за растеж и може да представлява привлекателна инвестиционна възможност в този сектор.

CRON
$2.91 -$0.11 -3.64%
Capital Structure
Market Cap
1.1B
Enterpr. Val.
286.4M
Valuation
P/E
-20.7
P/S
11.1
Dividends
Yield
-
Payout
-

Отказ от отговорност: В Булиос може да се намери много вдъхновение, но изборът на акции и изграждането на портфейл зависи изцяло от вас, затова винаги извършвайте задълбочен самоанализ.

Източник.

Прочетете цялата статия безплатно?
Продължете 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.