S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

3 акции на криптовалути, които надминаха Bitcoin от 2023 г. насам

Vladimir Mihaylov
15. 5. 2024
1 min read

През изминалата година станахме свидетели на изключителен растеж на някои компании за криптовалути, които успяха значително да увеличат пазарната си стойност. Този зашеметяващ растеж привлече вниманието на инвеститорите и повдига въпроси за устойчивостта на подобна възвръщаемост в бъдеще. Различните компании се различават по степента, в която са изложени на криптовалути, което води до значително различни рискови профили.

Някои от тези дружества, специализирани в криптовалути, предлагат не само преки инвестиции в цифрови валути, но и широк набор от услуги и технологии, които подпомагат целия сектор. Въпреки че Биткойн и другите криптовалути достигат рекордно високи стойности, с ръст от малко под 300% от 2023 г. насам, има три компании, които все още не са надминали тези постижения.

Coinbase Global $COIN+4.2%

Coinbase Global, една от водещите борси за криптовалути, поддържа силна пазарна позиция от 2023 г. насам. През този период фирмата отбеляза значителен ръст на пазарната си капитализация, достигайки 49 млрд. USD, а в момента е на стойност 49 млрд. Това нарастване се подкрепя от нарастващата популярност на криптовалутите сред широката общественост и инвеститорите, което се отразява в общия обем на сделките, които фирмата е регистрирала.

COIN
$207.60 $8.43 +4.23%
Target Price
181.73 (-12.46% Downside)

През миналата година Coinbase Global отчете печалба 94,7 млн. щатски долара, което е значително подобрение спрямо загубата от 2,6 млрд. щатски долара през 2022 г., което се дължи главно на съкращаването на разходите и липсата на високи амортизационни отчисления. Инвеститорите обаче трябва да бъдат предпазливи, тъй като акциите на Coinbase Global се търгуват с P/E от 39, което може да показва тяхната относителна висока оценка. Въпреки това много анализатори смятат, че акциите са все още привлекателни инвестиция с дългосрочен потенциал, особено за тези, които са оптимисти за бъдещето на криптовалутите.

COIN
$207.60 $8.43 +4.23%

Тъй като Coinbase Global не зависи единствено от биткойн, а предлага широк портфейл от криптовалути, тя предоставя на инвеститорите възможност да диверсифицират своите криптоактиви. Това е важно, защото въпреки че биткойнът остава най-популярният цифрова валута, нейният дял в общия обем на търговията в Coinbase през 2023 г. е само 34%.. Тази диверсификация, заедно с разнообразието от предлагани услуги, включително абонаментни и транзакционни услуги, които представляват приблизително половината от приходите им, осигурява на компанията по-стабилна финансова база и намалява зависимостта ѝ от от колебанията на отделните криптовалути.

CleanSpark $CLSK-2.7%

CleanSpark, компания, специализирана в областта на добив на биткойни, е известна със способността си ефективно да се ориентира в динамичния пейзаж на криптовалутите. През 2023 г. приходите нараснаха до 168,4 млн. увеличение от 28% в сравнение с предходната година. Този обрат стана възможен не само благодарение на повишения интерес към криптовалутите и повишаването на техните цени, но и на по-ефективните операции и стратегия намаляване на разходите. Освен това компанията регистрира печалба от 36 млн. долара от справедливата стойност на биткойна, което спомогна за постигането на положителен резултат.

Капитализацията на CleanSpark през тази година е 3,5 млрд. Долара, което отразява значително увеличение в сравнение с предходните периоди. Компанията се характеризира с агресивно инвестиране в развитието на операциите и технологиите си за добив, което ѝ позволява да остане конкурентоспособна дори в периоди, когато цената на биткойн не е стабилна. Дневният диапазон на акциите на компанията е между 15,55 и 18,08 щатски долара, а 52-седмичният от 3,3 долара до 24,7 долара, което показва висока волатилност и предоставя на инвеститорите както значителни възможности, така и рискове.

CLSK
$16.02 -$0.44 -2.70%

Въпреки неотдавнашното "намаляване наполовина"което намали количеството на новогенерираните биткойни и увеличи тяхната стойност, CleanSpark продължава да се стреми да оптимизира дейността си и да увеличава печалбите си. ГЛАВЕН ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР Зак Брадфорд подчерта, че със силните оперативни маржове и ефективността на добива той очаква компанията да запази позициите си въпреки намаленото количество добити биткойни. Фирмата очаква делът ѝ да се увеличи с до 20%, което показва увереност в способността ѝ да се адаптира и да въвежда иновации.

MicroStrategy $MSTR+10.0%

MicroStrategy, компания, известна с фундаменталния си фокус върху криптовалутите, особено биткойн, се превърна в един от най-големите корпоративни притежатели на тази цифрова валута. В края на 2023 г. компанията обяви, че притежава повече от 214 000 биткойнакоето я превръща в ключов играч в областта на криптовалутите. Това огромно количество цифрови активи обаче е свързано и със значителни рискове, както показват финансовите резултати от последните години. През 2023 г. компанията реализира печалба благодарение на данъчни облекчения в размер на 429 млн. долара, които бяха от решаващо значение за постигането на положителен финансов резултат, докато през предходната година компанията е претърпяла загуба от обезценка на цифрови активи в размер на 1,4 млрд. долара.

MSTR
$1,584.50 $144.52 +10.04%
Target Price
255 (-83.91% Downside)

Изпълнителен директор на MicroStrategy, Майкъл Сейлъре известен със своята бичата нагласа към биткойн, който той често сравнява със злато, но с далеч по-привлекателни характеристики и без недостатъци. Този ентусиазъм е отразен в стратегията на компанията, която разглежда криптовалутите не само като инвестиционна възможност, но и като основен елемент на своя бизнес модел. Вярата на Сейлър в дългосрочния потенциал на биткойна като "цифрово злато" е от ключово значение за разбирането на инвестиционните решения на компанията, която продължава да натрупва криптоактиви въпреки големите колебания в стойността им.

MSTR
$1,584.50 $144.52 +10.04%

Финансовите резултати на MicroStrategy обаче остават предмет на дискусии сред инвеститорите. С пазарна капитализация, която далеч надхвърля 800 пъти от очакваните им бъдещи приходи, е очевидно, че пазарната оценка на компанията е силно повлияна от от нейните притежания на биткойни. Макар че фирмата е показала способност да излезе на печалба през 2023 г., основните операции остават на загуба. Това може да представлява значителен риск за инвеститорите, ако цената се понижи биткойн или промени в регулирането на криптовалутите.

Отказ от отговорност: В Булиос може да се намери много вдъхновение, но изборът на акции и изграждането на портфейл зависи от вас, така че винаги извършвайте задълбочен самоанализ.

Източник.

Прочетете цялата статия безплатно?
Продължете 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.