🔍 Неочаквана загуба на договори за 30 млрд. долара за Boeing, Lockheed Martin и Northrop Grumman✈️

В неотдавнашен доклад от Пентагона беше обявена изненадваща новина: компаниите Boeing $BA, Lockheed Martin $LMT+0.2% и Northrop Grumman $NOC-0.9% се провалиха в битката за интересен договор за безпилотни самолети за ВВС на САЩ. Този престижен договор на стойност до 30 млрд. долара беше спечелен от частните компании General Atomics и Anduril , коетопоказва значителна конкуренция от страна на по-малките компании.

Това е сериозен удар за тези три гиганта на отбранителната индустрия. Договорът е за програма CCA (Collaborative Combat Aircraft - съвместен боен самолет)при която пилотирани изтребители ще работят с въоръжени безпилотни самолети. Военновъздушните сили на САЩ планират да оборудват всеки от своите 300 изтребители F-35 и други 200 изтребители Доминиране във въздуха от следващо поколение с два безпилотни самолета, с което общото производство на 1 000 безпилотни самолети.

Всеки дрон се очаква да струва приблизително 30 милиона долара, така че общата стойност на програмата CCA може да достигне 30 милиарда долара. Предвижда се това число да се увеличи и общата стойност на програмата да достигне до 180 милиарда долара. 📈

Въпреки тази загуба, не всичко е загубено. Боинг, Локхийд и Нортроп все още могат да се възлагат на подизпълнители или да участват в търгове за бъдещи договори, защото програмата CCA ще се разширява през годините. В същото време може да се отвори възможност за нови акции, ако компании като Anduril обмислят IPO.

Наблюдавах развитието около General Atomics и Anduril, тъй като тези компании излизат на преден план в най-голямата военна програма за безпилотни самолети наПентагона. Заинтригуван съм и отAeroVironment $AVAV+2.0%,компания, специализирана в безпилотни въздушни системи, които са били много успешни в боевете в Украйна.

Как виждате бъдещето на цялата отбранителна индустрия? Какво мислите за тази нова програма, която може да донесе нови възможности на оръжейната индустрия?💬


No comments yet
Timeline Tracker Overview