🔍 Nepričakovana izguba pogodb za Boeing, Lockheed Martin in Northrop v višini 30 milijard dolarjev Grumman✈️

Vnedavnem poročilu Pentagona je bila objavljena presenetljiva novica: podjetja Boeing $BA, Lockheed Martin $LMT-0.1% in Northrop Grumman $NOC-0.9% so bila neuspešna v boju za zanimivo naročilo za brezpilotna letala za ameriške letalske sile. To prestižno naročilo, vredno do 30 milijard dolarjev , stadobili zasebni podjetji General Atomics in Anduril ,kar kaže na veliko konkurenco manjših podjetij.

To je velik udarec za te tri velikane obrambne industrije. Pogodba se nanaša na program CCA (Collaborative Combat Aircraft)pri katerem bodo bojna letala s posadko sodelovala z oboroženimi brezpilotnimi letali. Ameriške letalske sile nameravajo opremiti vsakega od svojih 300 bojnih letal F-35 in drugimi letali 200 bojnih letal Naslednja generacija prevlade v zraku za dve brezpilotni letali, s čimer se je skupna proizvodnja 1 000 brezpilotnih letal.

Vsak brezpilotni zrakoplov naj bi stal približno 30 milijonov dolarjev, tako da bodo skupni stroški programa CCA lahko doseže 30 milijard dolarjev. Predvideno je, da se bo ta številka povečala in da bo skupna vrednost programa lahko dosegla do 180 milijard dolarjev. 📈

Kljub tej izgubi pa še ni vse izgubljeno. Boeing, Lockheed in Northrop lahko še vedno najemajo podizvajalce ali se potegujejo za prihodnja naročila, saj program CCA se bo z leti razširil. Hkrati se lahko odpre možnost za nove deleže, če bodo podjetja, kot so npr. Anduril razmišljajo o tem, da bi IPO.

Spremljal sem dogajanje okoli podjetij General Atomics in Anduril, saj ti podjetji prihajata v ospredje največjega programa Pentagona za vojaška brezpilotna letala . Prav tako mezanima podjetje AeroVironment $AVAV-0.9%, ki je specializirano za zračne sisteme brez posadke, ki so bili zelo uspešni v bojih v Ukrajini.

Kako vidite prihodnost celotne obrambne industrije? Kaj menite o tem novem programu, ki lahko orožarski industriji prinese nove priložnosti?💬


No comments yet
Timeline Tracker Overview