S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

Těchto 5 akcií hodlám držet příštích 10-15 let s vidinou vysokého zhodnocení

V dnešním článku vám představím mých 5 oblíbených akcií, které budu držet v příštích 10 a více letech. Jedná se o můj vlastní výběr, kterému z určitých důvodů věřím a vidím zde potenciál k zhodnocení a nebo vyplácení tučných dividend. Tento článek je určen pro inspiraci a zároveň na něj budu v budoucnu navazovat a pravidelně udávat vývoj těchto akcií a kolik jsem/jsme na těchto akciích v plusu nebo mínusu.

Dlouhodobost investic je klíčová pro naše zisky.

Úvod

Pro začátek chci jen upozornit, že nikoho nenabádám, aby kopíroval můj výběr. V tomto výběru jsem se snažil začlenit akcie technologické, růstové, akcie s příslibem do budoucna, dividendové a především je tento výběr složen tak, aby každá akcie působila v jiném sektoru. Samozřejmě můj seznam skrývá více sektorů a akcií, ale nebudu zahrnovat všechny akcie s potenciálem. Pořadí v jakém můj výběr sepíšu není směrodatné a ani neurčuje velikost mých pozic (pro informaci).

U těchto 5 akcií věřím, že budou výnosné a především dlouhodobé:

1. Apple $AAPL-1.2% 

Apple neustále najímá vývojáře a inženýry pro dlouho očekávanou Apple Car.

$AAPL-1.2% je jednou z akcií, která je schopná odolávat vlivům trhu a veškeré konkurenci. Komplexní a vysoká nabídka produktů činí z akcie $AAPL-1.2% velice atraktivní společnost.

Společnost generuje peníze z prodeje: Iphonů, Macu, Apple TV, Apple Watch, Airpods, Apple music, Apple pay a takto se dá pokračovat ještě nějakou dobu, jednoduše řečeno je zde vysoká míra diverzifikace, co se týká příjmů.

Do budoucna očekávám: Zlepšení technologie a větší prodeje AR/VR, značné zapojení v tvorbě metaversa, řadu nových produktů od klasických mobilů přes různé technologické vymoženosti a spotřebiče do domácnosti, již zmíněný vývoj a prodej Apple Car (velké želízko v ohni) a také se množí spekulace o moderních Apple koloběžkách. Samozřejmě novinek může a troufám si říct, že i bude mnohem víc.

  • Kde budeme za pár let z aktuální ceny 162$ za akcii?

Více o Applu naleznete v mém přechozím článku zde: Proč je Apple nejlepší akcií současnosti a agresivně zde investuji? | Bulios

2. Occidental Petroleum Corporation $OXY+0.9% 

Sázka na energetiku nesmí chybět.

Nemyslete si, že akcii držím jen na základě nákupu Warren Buffetta, v akcii vidím dlouhodobě potenciál skrz diverzifikovaný výběr a rozsah těžby, ale celkově svých produktů.

Společnost je zajímavá tím, že nespoléhá pouze na ropu a zemní plyn, které samozřejmě jsou součástí jejího portfolia. Zabývá se také LNG, kde vidím vysoký potenciál pro růst do budoucna, do karet mi hraje i Ruská agrese, která tomuto faktu přidává na hodnotě. Occidental je také lídrem v technologii zachycování uhlíku, v případě komerčního úspěchu by mohla tato technologie změnit pravidla hry a umožnit světu dekarbonizaci při současném spalování fosilních paliv. U $OXY+0.9% také chválím rozvoj, vývoj a prodej chemikálií, které získávají více pozornosti a tudíž i zisku.

  • Společnost je zajímavá i tím, že má vícero ropných pánví a není závislá jen na jedné nebo pár lokalitách.
  • Očekává se, že z narůstajících cen ropy vytěží společnost maximum a dokáže tak postupně snižovat svůj dluh a popřípadě odkupovat akcie zpět.

Více informací ohledně $OXY+0.9% naleznete v mém článku: Tohle Buffett dobře věděl: 2 informace, které vás přesvědčí k nákupu Occidental Petroleum | Bulios

Stejná otázka: Kde budeme za pár let z aktuální ceny 62$ za akcii.

3. Nio $NIO-5.0% 

Jedna z mých nejoblíbenějších společností, to už určitě víte😄

Jedná se pouze o můj pohled: Ve společnosti $NIO-5.0% vidím potenciál pro komerční výrobu a konkurenceschopnost na nejvyšší úrovni. Společnost mě od začátku překvapuje svými parametry (výkon, výdrž a dojezd, úspora energie a cenová dostupnost na trhu s EV). $NIO-5.0% vidím jako jednoho z hlavních konkurentů Tesly, tohle tvrzení může být trochu ''silné'', ale v budoucnu se možná ukáže jako oprávněné. Nejnovější modely jsou srovnatelné a dokonce se očekává, že i v určitých parametrech lepší než top modely Tesly (bavím se o modelu et5 a et7).

Ohledně baterií Nia čtu pravidelně od začátku, co společnost znám. Je jim přikláněna velká chvála a pokrok.

V krátkodobém časovém horizontu očekávám naprosto oprávněnou volatilitu, jelikož se jedná o mladou společnost, která čelí nátlakům z regulací, inflace, problémům s dodávky, problémy s čipy a především problém v podobě covidu, který odstavuje řadu továren v Číně. Jedná se o sázku na dlouhodobost, v horizontu pár let se očekává, že společnost bude vykazovat o dost lákavější výsledky z výroby i prodejů. V neposlední řadě je společnost na trhu s víc jak miliardou lidí (Čína), což je dost široký domácí trh, když víme, že podpora EV je stupňována. 

  • Kde budeme za pár let z aktuální ceny 16,40$ za akcii.

4. Philip Morris International $PM+2.8% 

U této akcie si neslibuju žádný špičkový růst, $PM+2.8% držím pro tučnou 5% dividendu a především je to jedna z mých defenzivních ''držitelů'' hodnoty.

Společnost je pro mě atraktivní (mimo morální stránku) z pohledu působnosti, kde vyváží své tabákové výrobky až do 180 států. Společnost má také jednu z nejprodávanějších značek cigaret-Marlboro. Přechod na nový trh nedělal společnosti vůbec žádný problém, tím je myšlena výroba a produkce elektronicky nahřívaných cigaret IQOS.

Určitý problém byl jednu dobu vyřazení mentolových cigaret z trhu v Evropě a postupnému vyřazování i v USA.

Jak píšu výše, $PM+2.8% je z mého pohledu skvělou defenzivní akcií a držitelem hodnoty, který mi bude pravidelně vyplácet tučnou dividendu, která se může v průběhu let ještě navyšovat.

Stejná otázka jako u všech akcií: Kde budeme za pár let z aktuální ceny 101,25$ za akcii?

5. Shoals Technologies Group Inc $SHLS+1.0% 

$SHLS+1.0% je má sázka na solární budoucnost, která nese nejvyšší riziko z těchto akcií.

Risk je zisk

$SHLS+1.0% je velice riziková z toho důvodu, že je stále příliš mladá a na trhu je pouze přes 1 rok, kdy byla akcie velice volatilní. Můj nákup proběhl na nejnižších možných hodnotách (9,8$ za akcii bylo prozatím dno), samozřejmě nebudu dělat žádné ukvapené závěry, ale společnost se od tohoto bodu odrazila o 40%, které si připisuje za posledních pár dnů.

Co se mi líbí na ''začínající'' společnosti, která nemá ještě žádné pořádné výsledky?

Stručně řečeno, Shoals $SHLS+1.0% poskytuje řešení elektrické rovnováhy systému (EBOS) pro projekty solární energie v USA. Podle společnosti zahrnují řešení EBOS "všechny komponenty, které jsou nezbytné pro přenos elektrického proudu vyrobeného solárními panely do střídače a nakonec do elektrické sítě".

Tuto technologii uznávám jako pokročilou a může znamenat i menší konkurenční výhodu.

  • Shoals $SHLS+1.0% je rychle rostoucí společnost. 
  • $SHLS+1.0% také otevřela novou halu v Portlandu, aby dále optimalizovala výrobní procesy společnosti EBOS a rozšířila výrobní kapacitu.
  • Také vidím potenciál v zakázkách do budoucna, přechod na solární energie je nevyhnutelný. Navyšování kapacit a hal je znamení, že má společnost dostatečně velkou a zvyšující se poptávku.
  • Kde budeme za pár let z aktuální ceny 13,67$ za akcii? 

Otázky pro čtenáře:

  1. Držíte některé ze zmíněných akcií? 
  2. Pokud ano, tak mě zajímá váš pohled na tyto akcie a zda jsou dobrou volbou na dlouhodobost investice.
  3. Napište mi váš výběr top 5 akcií na horizont alespoň 10 let. 

 

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

dost dobry vyber pekna diverzifikacia

Děkuji.

Za malo

By mě docela zajimalo kdo kdy o OXY slyšel, než jim BRK poskytla prachy na tu megalomanskou akvizici, kterou by nejspíš neustali kdyby nepřišla energetická krize následně umocněna válkou na Ukrajině. Každý kdo je koupil na minimu když ropne futures byly v záporu může být vděčný že SEC nutí velké ryby zveřejňovat své investice. Uvidíme jak se jim povede umořit ty dluhy, něco mi říká že ESG mafie jeste pár let bude úspěšně všechny masírovat a jednoho dne se dočkáme zákazu spalovacích motoru.

$SHLS+1.0% vypadá zajímavě, ale stále nese velké riziko z pohledu nováčka na trhu, uvidíme. Sám bych ještě možná chvíli počkal s investicí, ale chválím za nákup na dně, byl to záměr nebo náhoda? 😄

Záměrná náhoda řekl bych😂 U $SHLS+1.0% byl můj záměr vychytat, co nejnižší cenu, ale nikdy nevíte, kdy bude to konečné dno. Mě se to podařilo jen náhodou díky mé strategii pravidelného přikupování. Také počítám s riziky a je možné, že akcie si projede klidně ještě větší dna na tomto volatilním trhu.

$NIO-5.0% bude záležet na samotné Číně a covidu jak to bude dál...

Souhlasím, nicméně Čína chce mít až 40% automobilů v EV do pár let, takže už neočekávám podkopávání nohou.

$NIO-5.0% je zajímavá značka, určitě má pár inovativních a pokrokových nápadů, které jí do značné míry posouvají na úroveň $TSLA-1.9% . Takže Nio beru jako jednoho ze 2 hlavních konkurentů, druhý je $RIVN-2.3%, ten se sice specializuje zatím jen na offroad, ale $AMZN-2.6% u nich má objednávku na 100k el.dodávek a jedná se zde o Americkou firmu, kdežto u $NIO-5.0%, nevím jak si bude jako Čínská značka stát ve světě, těch čínských automobilek ve světě moc neprorazilo. Někdo řekne, ale i tak Čína má přes miliardu potenciálních zákazníků, za mě je to nesmysl, ano mají dost obyvatel, ale taky obrovský rozdíl mezi chudým a bohatým, chudý si to nebude moci dovolit, nehledě ba další věc a to, že v méně vyspělých oblastech nehrozí, že by nějaký měl EV větší šanci.

@mr_donkey nechci lhát, ale zdá se mi, že Amazon před pár dny prodal velkou část Rivianu. Nemám tyto data však ověřené, ale jelikož na Rivianu Amazon ztratil x milionu/miliard tak se ani nedivím. Bez investice do Rivianu by Amazon byl na kladných hodnotách tohle čtvrtletí. $NIO-5.0% je speciální svými parametry vozidel, zdražování zařadila až jako jedna z posledních automobilek EV, což mi nabízí pohled, že se mohou snažit o to, aby měla co nejvíc cenově dostupné auto. Pokud se jim podaří vytvořit produkt s top baterií, výkonem a hlavně cenou, tak se vůbec nebojím. Prodeje vozidel budou růst závratným tempem za pár let, jelikož mají i vysokou poptávku, i když to nevidíme, tak poptávka po Niu není malá.

2-3 společnosti z tohoto seznamu vidím jako slibné $AAPL-1.2%, $OXY+0.9% , $NIO-5.0% pokud se bude situace vyvíjet dobře, $SHLS+1.0% pokud obstojí očekávání. Od $PM+2.8% víc jak dividendu taky neočekávám, růst o desítky nebo stovky % neočekávám.

$PM+2.8% mi také plní funkci ''jen'' dividendové/defenzivní akcie.

Jenom dodatek: Ceny, které udávám jsou staré pár dní z důvodu psaní článku před pár dny.