S&P 500 ^GSPC
5,011.12
-0.22%
Tesla TSLA
$149.83
-3.62%
Microsoft MSFT
$404.33
-1.82%
Meta META
$501.80
+1.54%
Amazon AMZN
$179.17
-1.16%
Nvidia NVDA
$846.71
+0.76%
Apple AAPL
$167.04
-0.57%
Alphabet GOOG
$157.46
+0.37%

Tyto 3 akcie jsou nejlepší volbou pro investici, v návaznosti na zvyšující se úrokové sazby

Napadlo vás, že zvyšování úrokových sazeb může některým akciím dokonce výrazně napomáhat k růstu? Mnoho investorů tento fakt přehlíží, proto vám dnes předvedu 3 akcie, které díky zvyšování úrokových sazeb mohou růst. Jelikož FED nadále bojuje proti inflaci, která dosahuje astronomických hodnot, tak můžeme očekávat i další růst těchto společností.

FED podle očekávání nebude měnit svou měnovou politiku a navýší úrokové sazby.

V březnu FED vydal rozhodnutí o zvýšení sazby federálních fondů o 25 bazických bodů. A když píšu tyto řádky, trhy čekají, jak vysoko půjdou sazby v květnu. Očekává se zvýšení o 50 bazických bodů, ale může to být ještě více. A protože trh se vždy dívá dopředu, investory zajímá, co Fed udělá v červnu a po zbytek roku. Zajímá je také, ne zda, ale kdy dojde k recesi.

Ale protože trhy myslí dopředu, neměli byste se soustředit na to, o kolik Fed zvýší úrokové sazby nebo kdy se ekonomika překlopí do recese. Místo toho byste se měli soustředit na to, kam investovat, protože měnová politika se zpřísňuje. To znamená hledat akcie, které budou profitovat, až se úrokové sazby zvýší. Jedním ze způsobů, jak toho dosáhnout, je použít trochu zdravého rozumu. Nejsme totiž jen investoři, jsme také spotřebitelé.

1. JPMorgan Chase $JPM+0.6% 

Akcie banky/bankovnictví jsou první možností, která mě napadne ve spojitosti se zvyšováním úrokových sazeb.

Když jsem přemýšlel o akciích, které bych měl koupit v případě agresivního zvýšení sazeb Fedu, mohl jsem přijít se seznamem 3 finančních akcií. Od chvíle, kdy investoři zavětřili blížící se zvýšení úrokových sazeb, analytici nabádají investory, aby se vrhli na akcie bank. Pokud jste tak tehdy neučinili, máte nyní druhou šanci za výrazně nižší cenu. A jedním z nejlepších titulů, které stojí za zvážení, je JPMorgan Chase $JPM+0.6%.

Stejně jako mnoho jiných akcií, i akcie $JPM+0.6% od začátku roku výrazně poklesly. To však akcie právě řadí do nákupní zóny, protože se obchodují poblíž svého 52týdenního minima a investorům dávají zhruba 30% prostor pro růst. Banka navíc vyplácí stabilní dividendu, kterou zvyšovala v každém z posledních 10 let.

Na posledním hovoru k výsledkům hospodaření společnost odložila některé otázky až do dne pro investory, který se uskuteční koncem května. Vzhledem k tomu, že zpráva o výsledcích hospodaření $JPM+0.6% již byla zveřejněna, bude to pro investory další příležitost, kdy se od banky dozvědí užitečné informace.

  • Sektor bankovnictví je z mého pohledu nejlepší možností vůči rostoucím úrokovým sazbám.

2. Chevron $CVX+0.7%

Další ze sektorů, které získávají na síle během zvyšování úrokových sazeb.

Když zvažujete, jaké akcie koupit v době, kdy úrokové sazby stoupají, můžete se podívat na sektory, které z toho již těží. To znamená zaměřit se na akcie ropných společností, což mě přivádí k Chevronu $CVX+0.7%.

Akcie $CVX+0.7% před dubnovou zprávou o výsledcích hospodaření společnosti prudce stoupaly ke svému historickému maximu. Poté, co společnost dosáhla silných zisků a tržeb, však akcie prudce stáhla zpět. Mohlo se jednat o vybírání zisků. Pokud však investoři hledají důvody, proč věřit, že šlo jen o dočasný pokles, poukázal bych na rekordní volný peněžní tok, snížení zadlužení a členství v klubu dividendových aristokratů se solidní dividendou, která se zvyšuje již 34 let po sobě.

Stejně jako mnoho společností v tomto odvětví se i Chevron stává hráčem v odvětví obnovitelných zdrojů energie. Konkrétně společnost investuje do obnovitelného zemního plynu, obnovitelné nafty a udržitelného leteckého paliva.

  • Samotný Warren Buffett pravidelně navyšuje pozici právě v této společnosti, která se řadí na jeho 3-4 top pozici v portfoliu.

3. Dollar General $DG+0.8% 

Tato společnost je pro vás možná neznámá, ale vážně se mi zamlouvá z pohledu obchodního modelu.

Dollar General $DG+0.8% rostl během pandemie právě díky svému obchodnímu modelu. Společnost strategicky buduje své obchody, kterých je nyní po celé USA více než 16 000, v méně obydlených oblastech. A to je jen jeden z důvodů, proč se společnost dostala na tento seznam akcií k nákupu.

To bude pro společnost přínosem i v době rostoucích úrokových sazeb. Dvě z největších oblastí, kde spotřebitelé pociťují inflaci, jsou náklady na benzín a potraviny. A typický zákazník Dollar General vydělává méně než 40 000 dolarů ročně. I když úrokové sazby porostou, inflace zůstane na zvýšené úrovni a spotřebitelé se budou snažit své dolary natáhnout dál. Stejně tak budou hledat místní alternativy, které jim umožní ušetřit.

Při posledním oznámení výsledků hospodaření společnost oznámila, že očekává 10% růst čistých tržeb, což zvýší zisk o 12 až 14 %. Pokud se ekonomika zhorší, lze očekávat, že se tyto prognózy zvýší.

  • Společnost má od svého vstupu na trh poměrně vzrůstající a rovnoměrný růst po celou dobu, což pro mě značí i stálost a udržitelnost s navyšováním příjmů.
  • Zároveň se mi líbí, že tyto fakta potvrzuje i vývoj společnosti. Propad, který zaznamenala od začátku roku je na nějakých 8-9%, což je takřka nic oproti desítkám dalších akcií. 

Závěr

Samozřejmě tyto 3 společnosti nemusí být nejlepší volbou pro vás. Jde mi o to, abych ve vás vzbudil pocit toho, že je potřeba být aktivní i v době, kdy trh padá. V každé fázi trhu někdo propadá a někdo vítězí. V tomto případě se mi zamlouvají sektory bankovnictví, energií (ropy) a velko/maloobchody. Jmen v těchto sektorech máme více než dost, investujte a nepromeškejte příležitost, která se naskytne jednou za x let.

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @pb2205 má karmu 863 a je členem této komunity od 23/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Bankovy sektor je OK. Pre biznis model bank je zvysovanie sadzieb vyborna sprava. Ja skor banky ako Erste a Moneta . Pocas pandemie ECB prikazala banka zastavit vyplatu dividend, takze teraz ich vyplatia mnohe banky vo forme navysenych dividend. Ci sa to vztahovalo aj na US banky netusim....

O monetě jsem přemýšlel už minulý rok, nakonec jsem do ní nešel...

Dollar General jsem neznal, ale společnost se mi celkem líbí, četl jsem o ní pár článků nedávno, které ji hodnotí pozitivně😎

Společnost sice v portfoliu nemám, ale také se mi zalíbila 👍

Bankovnictví a energie jsou jasná věc v této době.

Souhlasím. Jen podotýkám, že sektor cenově dostupných potravin je také zajímavý jelikož ceny jdou nahoru nejen u pohonných hmot, ale i u základních potravin. Lidé budou vždy koukat na slevy a kdo má levnější zboží.

To je pravda, jen si nemyslím nebo spíš nevím kolik peněz může vygenerovat potravinářský průmysl na úkor zdražování cen.

Jop. Z toho pohledu se mi celkem zamlouvaji i ostatní maloobchody v Usa. Target třeba

Energie určite top za mna