🔍 Опасност за Intel и AMD!? 💡

Дългогодишните лидери на пазара на персонални компютри Intel $INTC и AMD $AMD-2.4% са изправени пред ново предизвикателство. Британският производител на чипове Arm $ARM+5.1% излиза с амбициозни планове за пробив на този пазар, особено чрез Qualcomm $QCOM+3.0% и техните чипове Snapdragon X Elite и X Plus, които скоро ще се появят в лаптопи от производители ASUS, Acer, Dell, HP и Lenovo.

Компанията Arm е водещ производител и дизайнер на чипове, които се славят с изключителната си ефективност. Техните чипове, използвани в смартфони, таблети, а сега все по-често и в персонални компютри, се отличават с ниска консумация на енергия, като същевременно поддържат висока производителност. Тази ефективност е резултат от усъвършенстван дизайн и оптимизация, които позволяват по-дълъг живот на батерията и по-добро управление на топлината.

ARM
$168.46 $8.17 +5.10%

Arm вече стои зад успешния проект "M" на компанията Apple За MacBook и iMac. В миналото обаче те са срещали проблеми при работа с Microsoft за платформата Windows. Изглежда, че тези негативни настроения са останали в миналото. Microsoft сега залага на чипове Qualcomm на базата на Arm за своя нов Surface Pro и Surface Laptop, което е част от новия стандарт Microsoft Copilot+.

Даниел Нюман, главен изпълнителен директор на The Futurum Group, нарече този ход "голям пробив" на пазара на персонални компютри. ВсъщностMicrosoft твърди, че Qualcomm X Elite осигурява до о 51 % 51 % повече производителност при същата консумация на енергия в сравнение с конкурентните чипове, като същевременно консумира 65 % по-малко енергия за постигане на максимална производителност.

Анализатори като Боб О'Донъл от TECHnalysis Research изтъкват, че Qualcomm осигурява производителност и живот на батерията, които могат да се конкурират дори с Mac на Apple. Главният изпълнителен директор на Arm,Рене Хаас ,смята, че в бъдеще към платформата Arm ще се присъединят и други производители и че врамките на пет години те могат да спечелят до 50 % от пазара на персонални компютри с Windows в рамките на пет години.

Intel и AMD не са пасивни зрители на това развитие. Intel наскоро представи нов чип Lunar Lake, който обещава о 40 % по-ниска консумация на енергия и 50 % по-висока графична производителност. AMD също излиза с нова линия процесори Ryzen AI 300, които са оптимизирани за приложения с изкуствен интелект .

💭 Какво мислите, ще се превърне ли $ARM+5.1%в новия лидер при компютърните чипове? Какво мислите за ARM, която излезе на борсата на 15.09.2023 г. и оттогава цената на акциите ѝ се е повишила с повече от 120%? 📢👇


No comments yet
Timeline Tracker Overview