🔍 Sunt Intel și AMD în pericol!? 💡

Intel $INTC și AMD $AMD-2.8%, liderii de lungă durată pe piața computerelor personale, se confruntă acum cu o nouă provocare. Producătorul britanic de cipuri Arm $ARM+3.5% vine cu planuri ambițioase pentru a face o incursiune pe această piață, în special prin intermediul Qualcomm $QCOM+3.0% și al cipurilor sale Snapdragon X Elite și X Plus, care vor apărea în curând în laptopurile producătorilor ASUS, Acer, Dell, HP și Lenovo.

Compania Arm este cunoscută pentru calitatea și eficiența remarcabilă a cipurilor sale, fiind unul dintre principalii proiectanți și producători de cipuri. Aceste cipuri, folosite inițial în smartphone-uri și tablete, încep să devină tot mai prezente în calculatoarele personale, datorită consumului redus de energie și performanțelor ridicate pe care le oferă. Eficiența lor este rezultatul unei proiectări și optimizări avansate, contribuind la o durată mai lungă de viață a bateriei și o gestionare mai bună a căldurii în dispozitivele portabile.

ARM
$165.85 $5.56 +3.47%

Arm este deja în spatele proiectului de succes "M" al companiei Apple pentru MacBooks și iMacs.  Cu toate acestea, în trecut au întâmpinat dificultăți în colaborarea cu Microsoft pe platforma Windows. Totuși, aceste probleme par să fi fost depășite. Microsoft pariază acum pe cipurile Qualcomm pe bază de cipuri Arm pentru noul său Surface Pro și Surface Laptop, care fac parte din noul standard Microsoft Copilot+.

Daniel Newman, CEO al The Futurum Group, a numit această mișcare ca fiind "o descoperire majoră" pe piața PC-urilor. De fapt, Microsoft afirmă că cipurile Qualcomm X Elite oferă până la 51% mai multă performanță pentru același consum de energie comparativ cu cipurile concurente și, în același timp, consumă cu 65% mai puțină energie pentru a atinge performanța maximă.

Analiști precum Bob O'Donnell de la TECHnalysis Research subliniază că Qualcomm oferă performanțe și o durată de viață a bateriei care pot concura chiar și cu cele ale Mac-urilor de la Apple. Cu toate acestea, Arm nu se bazează exclusiv pe Qualcomm. Directorul general al companiei, Rene Haas, este de părere că și alți producători se vor alătura platformei Arm în viitor și estimează că în cinci ani aceasta ar putea obține până la 50% din piața PC-urilor cu Windows.

Intel și AMD nu stau deoparte în fața acestei evoluții. Recent, Intel a dezvăluit un nou cip, Lunar Lake, care promite o reducere a consumului de energie cu 40% și o creștere a performanțelor grafice cu 50%. De asemenea, AMD va lansa o nouă linie de procesoare, Ryzen AI 300, optimizate pentru aplicații AI.

💭 Ce credeți, va deveni $ARM+3.5% noul lider în materie de cipuri pentru PC? Ce părere aveți despre ARM, care a devenit publică pe 15/09/2023 și de atunci și-a văzut prețul acțiunilor crescând cu peste 120%? 📢👇


Nu am auzit de această companie, dar creșterea de acolo este solidă și, din ceea ce scrieți, se pare că are un potențial de creștere destul de mare.

Timeline Tracker Overview