­čôóMicrosoft ╚Öi investi╚Ťiile ├«n inteligen╚Ťa artificial─â!
Autorit─â╚Ťile de reglementare din SUA preg─âtesc o investiga╚Ťie antitrust ├«n cazul gigan╚Ťilor tehnologici Microsoft, OpenAI ╚Öi Nvidia. Comisia Federal─â pentru Comer╚Ť (FTC) se va concentra asupra Microsoft ╚Öi OpenAI, ├«n timp ce Departamentul de Justi╚Ťie va cerceta Nvidia. M─âsura vine ├«ntr-un moment ├«n care sectorul IA se dezvolt─â rapid ╚Öi cap─ât─â amploare. Ar fi nepl─âcut dac─â ar exista o reglementare care s─â ├«ncetineasc─â aceast─â dezvoltare.

OpenAI, creatorul cunoscutului ChatGPT, a stabilit un parteneriat cu Microsoft, care a investit aproximativ 13 miliarde de dolari ├«n aceast─â companie.┬á Nvidia, liderul de pia╚Ť─â ├«n domeniul cipurilor de inteligen╚Ť─â artificial─â, ╚Öi-a v─âzut pre╚Ťul ac╚Ťiunilor cresc├ónd cu aproape 150 % iar capitalizarea sa bursier─â a dep─â╚Öit pentru prima dat─â 3 trilioane de dolari.

├Än pofida investiga╚Ťiei ,Microsoft $MSFT-0.5% a anun╚Ťat o investi╚Ťie de 3,2 miliarde de dolari ├«n infrastructura suedez─â de inteligen╚Ť─â artificial─â ├«n urm─âtorii doi ani. Aceast─â investi╚Ťie include instruirea a 250.000 de cet─â╚Ťeni suedezi ╚Öi cre╚Öterea capacit─â╚Ťii centrelor de date din Gavle, Sandviken ╚Öi Staffanstorp. De asemenea, Microsoft va furniza peste 20.000 de unit─â╚Ťi de procesare grafic─â (GPU) pentru antrenarea modelelor de inteligen╚Ť─â artificial─â ├«n aceste centre .

MSFT

Microsoft

MSFT
$446.20 -$2.18 -0.49%

Potrivit Institutului de cercetare ├«n domeniul energiei electrice (EPRI), centrele de date ar putea consuma p├ón─â la 9 % din toat─â energia electric─â din SUA p├ón─â ├«n 2030. Rata anual─â de cre╚Ötere a consumului de energie electric─â pentru IA este ├«ntre 3,7 % a 15 %. ╚śi acesta ar putea fi un motiv de reglementare!

Microsoft a anun╚Ťat investi╚Ťii similare ├«n alte ╚Ť─âri, cum ar fi Fran╚Ťa (4 miliarde de euro) ╚Öi Japonia (2,9 miliarde de dolari). PPotrivit pre╚Öedintelui Microsoft, Brad Smith, investi╚Ťia ├«n Suedia va permite ╚Ť─ârii s─â dezvolte un sistem AI de clas─â mondial─â, care va fi neutru din punct de vedere energetic datorit─â politicii lor progresiste ├«n materie de energie ╚Öi abord─ârii verzi.

Aceast─â investi╚Ťie uria╚Ö─â ├«n AI are poten╚Ťialul de a accelera dezvoltarea ╚Öi de a deschide calea pentru alte oportunit─â╚Ťi de investi╚Ťii. Pe l├óng─â Microsoft, ╚Öi companiile precum Amazon sau Google au anun╚Ťat investi╚Ťii semnificative ├«n infrastructura de inteligen╚Ť─â artificial─â ├«n Europa.

Ce p─ârere ave╚Ťi despre viitorul inteligen╚Ťei artificiale? Crede╚Ťi c─â vor ap─ârea interdic╚Ťii sau restric╚Ťii mai stricte?


Este greu de spus, probabil c─â vor exista unele limit─âri ├«n timp ╚Öi depinde de modul ├«n care este folosit─â inteligen╚Ťa artificial─â ╚Öi este posibil ca ├«n viitor oamenii s─â abuzeze de ea ╚Öi s─â foloseasc─â inteligen╚Ťa artificial─â pentru a c─âuta ╚Öi a face lucruri pe care nu ar trebui s─â le fac─â, dar ar trebui s─â interzic─â ╚Öi s─â limiteze aceste platforme imediat. Adic─â, ├«n prezent nu sunt ├«ngrijorat de nicio restric╚Ťie.

Nu cred c─â limit─ârile vor fi deocamdat─â ├«n jurul AI. Toat─â lumea vrea s─â pun─â m├óna pe ea ╚Öi o dore╚Öte. Doar atunci c├ónd o companie devine prea puternic─â ╚Öi ├«ncepe s─â deranjeze poate unele guverne, acestea ├«ncep s─â se ├«ngrijoreze. Dar consumul de energie pe care l-a╚Ťi men╚Ťionat este interesant de luat ├«n considerare...

Timeline Tracker Overview