šŸ“¢Microsoft in naložbe v umetno inteligenco!
AmeriŔki regulativni organi pripravljajo protimonopolno preiskavo tehnoloŔkih velikanov Microsoft, OpenAI in Nvidia. Zvezna trgovinska komisija (FTC) se bo osredotočila naMicrosoft in OpenAI, pravosodno ministrstvo pa bo preiskovalo Nvidio. Do te poteze prihaja v času, kose sektorumetne inteligence hitro razvija in pridobiva na veljavi. Zelo neprijetno bi bilo, če bi se pojavil kakrŔen koli predpis, ki bi ta razvoj upočasnil.

OpenAI, proizvajalec priljubljenega programa ChatGPT, je sklenil partnerstvo z Microsoftom, ki je v podjetje vložil približno 13 milijard dolarjev. Nvidia, vodilna na trgu čipov za umetno inteligenco, je zabeležila rast cene delnic za skoraj 150 % njena tržna kapitalizacija pa je prvič presegla 3 bilijone dolarjev.

Kljub preiskavi je Microsoft $MSFT-0.4%napovedal, da bo v naslednjih dveh letih v Ŕvedsko infrastrukturo umetne inteligence vložil 3,2 milijarde dolarjev. T a naložba vključuje usposabljanje 250.000 Ŕvedskih državljanov in povečanje zmogljivosti podatkovnih centrov v mestih Gavle, Sandviken in Staffanstorp.Microsoft bo zagotovil tudi več kot20.000 grafičnih procesorjev (GPU) za usposabljanje tamkajŔnjih modelov AI.

MSFT

Microsoft

MSFT
$446.72 -$1.64 -0.37%

Po podatkih InŔtituta za raziskave električne energije (EPRI) bi lahko podatkovni centri porabili do 9 % vse električne energije vZDA do leta 2030. Letna stopnja rasti porabe električne energije za umetno inteligenco znaŔa med 3,7 % a 15 %. Tudi to je lahko razlog za regulacijo!

Microsoft je podobne naložbe napovedal tudi v drugih državah, kot je npr. Francija (4 milijarde evrov) a Japonska (2,9 milijarde dolarjev). Po besedah predsednika Microsoftovega predsednika Brada Smitha, bo Ŕvedska naložba državi omogočila, da zgradi vrhunski AI infrastrukturo, ki bo zaradi njihove napredne energetske politike in pristopa k zeleni energiji nevtralna.

Ta velika naložba v UMETNO INTELIGENCO ima potencial, da pospeŔi razvoj in tlakuje pot nadaljnjim naložbenim priložnostim. Ne le Microsoft vlaga v UI infrastrukturo v Evropi, pa tudi Amazon ali Google so napovedali večmilijardne naložbe.

Kaj menite o prihodnosti umetne inteligence, ali bomo doživeli kakŔne strožje prepovedi ali omejitve?


No comments yet
Timeline Tracker Overview