S&P 500 ^GSPC
5,011.12
-0.22%
Tesla TSLA
$149.83
-3.62%
Microsoft MSFT
$404.33
-1.82%
Meta META
$501.80
+1.54%
Amazon AMZN
$179.17
-1.16%
Nvidia NVDA
$846.71
+0.76%
Apple AAPL
$167.04
-0.57%
Alphabet GOOG
$157.46
+0.37%

Chcete ochrániť vaše peniaze proti inflácií? Investujte do týchto 3 akcií

Pýtate sa, kam investovať počas obdobia tejto nadmerne vysokej inflácii? Tieto akcie sa ukázali ako odolné voči rastúcej inflácii. Prvá je spoľahlivá akcia, ktorá je na tom najlepšie, keď sú trhy na tom najhoršie. Druhá má neuveriteľnú cenovú silu vďaka svojej lojálnej zákazníckej základni. A tretia ťaží z výhod, pretože spotrebitelia platia na čerpacích staniciach vysoké ceny.

Tieto 3 spoločnosti sa ukazujú ako výborná voľba počas tohto obdobia.

Legendárny investor Warren Buffett nedávno najlepšie zhrnul vplyv inflácie na investorov slovami: „Inflácia oklame investora do dlhopisov... oklame človeka, ktorý si necháva hotovosť pod matracom, oklame takmer každého.“ Platí to najmä pre infláciu v USA, ktorá v súčasnosti dosahuje 40-ročné maximum. Spotrebiteľské ceny v marci vzrástli o 8,5 %, čo predstavuje najväčší ročný nárast od decembra 1981. Nárast bol spôsobený najmä dvojciferným rastom cien energií. Vysoká miera inflácie podnietila americkú centrálnu banku, aby začala zvyšovať úrokové sadzby, čo sa trhom nepáči, pretože to firmám predražuje náklady na požičiavanie peňazí.

To do značnej miery prispelo k poklesu akciových trhov za posledný mesiac. Napriek poklesu sú však niektoré akcie, ktoré zostali odolné a dokonca dokázali v súčasnom inflačnom prostredí vzrásť.

1.Berkshire Hathaway $BRK-B+0.5% 

Holdingová spoločnosť riadená legendárnymi investormi Warrenom Buffettom a Charliem Mungerom mala práve svoje výročné stretnutie v Omahe v Nebraske. Na stretnutí bolo odhalené, ktoré akcie Berkshire Hathaway pridala do svojho portfólia počas inflačného prvého štvrťroka. Spoločnosť prikúpila ďalšie akcie spoločností Apple a Chevron, keď ich ceny klesli. Apple aj Chevron teraz patria medzi štyri najlepšie holdingy Berkshire. Akcie spoločnosti Berkshire Hathaway, ktorá tiež vlastní množstvo spoločností od poisťovne Geico až po sieť reštaurácií rýchleho občerstvenia Dairy Queen, si tento rok počínali obdivuhodne, keďže širší akciový trh zachvátila inflácia, vojna na Ukrajine a dodávateľský reťazec. obmedzenia, okrem iných problémov.

Doposiaľ v roku 2022 akcie BRK-B získali 6,5 % a začiatkom 6. mája sa obchodovali za 317,99 USD za akciu. To je veľká nadvýkonnosť v porovnaní s benchmarkovým indexom S&P 500, ktorý medziročne klesol o 13 %. Ako to zvyčajne býva, akcie Berkshire Hathaway majú tendenciu dosahovať špičkový výkon v časoch trhových turbulencií, keď investori hľadajú bezpečné útočisko.

2. Coca-Cola $KO+0.7% 

Ďalším z najväčších podielov Warrena Buffetta je Coca-Cola. Berkshire Hathaway vlastní 400 miliónov akcií KO už viac ako 30 rokov, pričom nikdy nepredal žiadnu zo svojich počiatočných investícií do spoločnosti so sídlom v Atlante. Buffett správne dospel k záveru, že akcie Coca-Coly sú dobrou investíciou v dobrých aj zlých časoch. V inflačnom prostredí má Coca-Cola najsilnejšiu zbraň v arzenáli akejkoľvek spoločnosti: cenovú silu. Schopnosť zvýšiť svoje ceny a vo veľkej miere preniesť náklady inflácie na spotrebiteľov bez straty významného množstva zákazníkov. Táto cenová sila pochádza od oddanej zákazníckej základne, z ktorých mnohí pijú Coca-Colu každý deň. Za posledných 12 mesiacov sa cena akcií spoločnosti zvýšila o 19 %. To je oveľa lepší výkon ako väčšina ostatných akcií, ktoré sú na klesajúcom trhu hlboko v červených číslach.

Coca-Cola dokázala prekonať pokles nielen vďaka svojej cenovej sile, ale aj vďaka udržaniu solídnych výnosov. Spoločnosť práve oznámila, že jej organický rast tržieb v prvom tohtoročnom štvrťroku vzrástol o 18 % v porovnaní s 9 % v poslednom štvrťroku 2021. Tržby za celý minulý rok vzrástli o 16 % a Coca-Cola predpovedala, že vygeneruje 12 miliárd USD v prevádzkovej hotovosti v tomto roku. Takáto sila zabránila tomu, aby sa akcie Coca-Coly stiahli do červených čísel.

3. Devon Energy $DVN-0.5% 

Vysoké ceny na čerpacích staniciach sú zlou správou pre spotrebiteľov, ale sú prínosom pre energetické spoločnosti. A spomedzi producentov ropy si tento rok nikto neviedol lepšie ako Devon Energy so sídlom v Oklahoma City. Za posledných 12 mesiacov sa cena akcií spoločnosti zvýšila o 171 %, čo z nej robí najlepšieho na trhu v každom meradle. Zásluhu na úspechu akcií majú zvýšené ceny ropy, ktoré sa od marca držali väčšinu času nad 100 dolármi za barel. Spoločnosť sa zameriava na ropu a zemný plyn a je dobre diverzifikovaným ropným koncernom.

Spoločnosť Devon Energy potešila svojou najnovšou správou o zárobkoch. A zatiaľ čo analytici boli ohromení, akcionárom sa páčilo, že Devon oznámil, že zvyšuje výplatu dividend o 27 % na rekordných 1,27 USD na akciu. Spoločnosť tiež zvýšila svoj program spätného odkúpenia akcií o 25 % na 2 miliardy USD, čím pridala akcionárom ďalšiu hodnotu. Keďže ceny ropy a dopyt naďalej rastú. Opäť je to zlé pre spotrebiteľov, ale dobré pre akcionárov DVN.

Myslím si, že tieto 3 akcie predstavujú dobrú diverzifikáciu a že si tu každý z nás dokáže nájsť to svoje. Za mňa určite Berkshire a Devon ale je jasné, že aj Coca-Cola je bezpečným prístavom, keďže čísla hovoria jasne a ako sa hovorí čísla neklamú :D Samozrejme je to len môj pohľad a nie investičné odporúčanie. Pri písaní tohto článku som čerpal informácie z Investorplace.

Tak ktorá?

Vote to see the results! 68 answers already!

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Z tohoto zoznamu nakupujem momentálne $KO+0.7% . Najdefenzívnejší titul v boji proti inflácii. Druhou akciou je $BRK-B+0.5% . $DVN-0.5% mam v portfoliu na popredných priečkach v zisku, ale momentálne sú vysoko na cene. Dalsi vstup vidím niekde okolo ceny 50 dolárov a menej

Všetky sa ukazujú ako dobrá zabezpeka proti inflácii 🙈

ano, len pri $DVN-0.5% som si nie celkom isty vyhladom do buducich rokov. Uvidim neskor. Momentlane sa zameriavam skor na defensive stocks a REITs. Obcas prikupim nieco z vypredaja techno akcii

$KO+0.7% se zmiňuje v podobných výběrech často 👍

a to je dobře 😃

Áno a ešte ju má aj Warren v $BRK-B+0.5%

Každá spoločnosť vypada dobre !

Áno aj mne prídu všetky veľmi dobre

Za mna $BRK-B+0.5%

warren víťazi na vsetkych frontoch haha

História neklame 😀

Čísla hovoria jasne