S&P 500 ^GSPC
5,248.49
+0.86%
Nvidia NVDA
$902.50
-2.50%
Apple AAPL
$173.31
+2.12%
Tesla TSLA
$179.83
+1.22%
Amazon AMZN
$179.83
+0.86%
Meta META
$493.86
-0.41%
Alphabet GOOG
$151.94
+0.16%
Microsoft MSFT
$421.43
-0.05%

Zajímavé možnosti investic ve vysoce volatilní době

Já sice mám svůj vlastní investiční model, podle kterého investuji, nicméně snažím se sledovat celý trh. Doba je dnes vysoce volatilní a tak to bude ještě nejméně 3 měsíce, během kterých chce FED výrazně navýšit úrokové sazby, aby srazil vysokou inflaci zpět do běžných kolejí. A i když já investuji především do uzavřených fondů, tak mne i tak zaujaly některé akcie zejména pro slušné dividendové výnosy a svou stabilitu.

Pojďme se na ně podívat. První akcií je COCA-COLA FEMSA (KOF). KOF sídlí v Mexico City v Mexiku. Společnost je celosvětově největším franšízovým stáčečem nápojů značky Coca-Cola podle objemu prodeje. Zabývá se výrobou, distribucí a marketingem určitých nápojů Coca-Cola. Mezi její segmenty patří divize pro Mexiko a Střední Ameriku, divize pro Jižní Ameriku a asijská divize. Dne 19. dubna 2022 společnost KOF oznámila, že dosáhla dohody o distribuci produktů Campari Group v Brazílii. Produkty Campari, známé svými alkoholickými nápoji, mezi které patří Aperol, SKYY vodka a Wild Turkey, budou distribuovány prostřednictvím dceřiné společnosti KOF. Generální ředitel KOF John Santa Maria řekl: „Doufáme, že využijeme sílu naší distribuční sítě a realizačních schopností ke zvýšení přítomnosti Campari na našich územích.“ Celkové tržby společnosti KOF vzrostly meziročně o 14,5 % na 51,19 miliardy mexických dolarů (2,52 miliardy USD) za první čtvrtletí končící 31. března 2022. Hrubý zisk společnosti se meziročně zvýšil o 13,5 % na 22,60 miliardy USD (1,11 miliardy USD). Také její provozní peněžní tok se meziročně zvýšil o 11,6 % na 9,82 miliardy USD (0,48 miliardy USD). Analytici očekávají, že EPS KOF za fiskální rok 2023 vzroste meziročně o 10,1 % na 3,73 USD. Očekává se, že její tržby za fiskální rok 2022 vzrostou meziročně o 7,9 % na 10,37 miliardy USD. Ve třech z posledních čtyř čtvrtletí překonal odhady EPS. Za poslední rok akcie posílily o 17,9 %. Silné základy KOF se odrážejí v hodnocení POWR. Má celkové hodnocení A, které se rovná silnému nákupu. Hodnocení POWR se vypočítává zvážením 118 různých faktorů, přičemž každý faktor je vážen v optimální míře. Má stupeň A za stabilitu a stupeň B za hodnotu a kvalitu. V odvětví  nápojů s hodnocením B je na 2. místě z 37 akcií. Dividendový výnos je skvělých 4,55% a roční dividenda 2,47 USD na akcii.

Druhou zajímavou akcií je NOVARTIS AG (NVS).  Společnost NVS se sídlem v Basileji ve Švýcarsku vyvíjí, vyrábí a prodává značkové a generické léky na předpis, aktivní farmaceutické ingredience, biosimilars a oftalmologické produkty. Obchodní aktivity společnosti jsou rozděleny do dvou segmentů: Innovative Medicines, která zahrnuje inovativní patentově chráněná léčiva na předpis pro léčbu krevního tlaku, rakoviny a dalších onemocnění, a Sandoz, která poskytuje generická léčiva a biologicky podobná léčiva. 6. dubna 2022 NVS oznámila, že FDA udělila urychlené schválení Vijoice (alpelisib) pro léčbu dospělých a dětských pacientů ve věku dvou let a starších s těžkými projevy PIK3CA-Related Overgrowth Spectrum (PROS), kteří vyžadují systémovou léčbu. Prezident Innovative Medicines společnosti NVS, US Victor Bulto, řekl: „Schválení Vijoice znamená zlom pro pacienty, kteří dosud neměli schválenou terapii specificky zaměřenou na jejich onemocnění.“ Čisté tržby NVS vzrostly meziročně o 0,9 % na 12,53 miliardy USD za první čtvrtletí končící 31. března 2022. Čistý zisk společnosti se meziročně zvýšil o 23 % na 2,21 miliardy USD. Také její EPS vyšel na 1 dolar, což představuje meziroční nárůst o 25 %. Analytici očekávají, že zisk na akcii NVS a tržby za fiskální rok 2023 vzrostou meziročně o 9,1 % a 3,1 % na 6,83 USD, respektive 54,83 miliardy USD. Hodnocení POWR NVS odráží solidní vyhlídky. Akcie má celkový rating A, který se rovná silnému nákupu. Má stupeň A za stabilitu a stupeň B za hodnotu a kvalitu. Je na 3. místě mezi 167 akciemi v lékařském a farmaceutickém průmyslu. Dividendový výnos má 3,87% a roční dividenda je 3,33 USD na akcii.

Třetí zajímavou akcií je PLDT (PHI), čtvrtou pak Fresenius Medical Care AG & Co. KGaA (FMS). Na podrobné rozbory už tu nemám místo, ale jistě si základní rozbor uděláte sami. I tyto akcie mají slušný dividendový výnos. 

Pro milovníky ETF mne pak zaujaly fondy ProShares UltraShort S&P500 (SDS), ProShares Short Russell2000 (RWM) a ProShares Short Dow30 (DOG) - všechny jsou akumulační. Na ETF ale rozhodně nejsem specialista, pouze mne tyto fondy zaujaly svým růstem v dnešní divoce volatilní době.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @standasocha má karmu 51 a je členem této komunity od 30/01/2022. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Super společnosti, $KO+0.8% je taková klasika, která nezklame.

Za mna $KO+0.8% dobra voľba

Yes. Za mě taky. Aktuálně jedna z nejlepších pozic, která relativně odolává masakru na trhu.

jako nejslabší považuji $PHI+1.0%, za posledních 5 let má společnost záporné cash flow :/

Já držím klasickou $KO+0.8% a jsem nad míru spokojený (jedna z mála akcií, které drží hodnotu). $KOF+0.8% vypadá taktéž zajímavě a působí na dost velkém trhu, takže tam potenciál určitě bude.

Partner

Pěkný výběr, na $NVS+0.6% už taky nějakou dobu koukám a líbí se mi čím dál víc 👍

Taky jsem na ni nedávno narazil a docela mě nalákala