S&P 500 ^GSPC
5,259.6
+0.21%
Tesla TSLA
$176.02
-2.12%
Meta META
$489.23
-0.94%
Apple AAPL
$171.94
-0.79%
Amazon AMZN
$180.45
+0.34%
Alphabet GOOG
$152.40
+0.31%
Nvidia NVDA
$904.36
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.90
-0.13%

Společnost AMD je na začátku mohutné růstové křivky, která povede k dalšímu nárůstu podílu proti Intelu

Je to už týden, co společnost Advanced Micro Devices $AMD+0.3% ohlašovala své hospodářské výsledky, které překonaly očekávaní Wall Street a opět potvrdily pevné postavení společnosti na trhu v oblasti datových center, kde i nadále získává podíl proti konkurenci v podobě Intelu $INTC+0.7%. Zde jsou hlavní faktory, které určují, kdo bude vítěz a kdo naopak poražený. 

Společnost AMD i Intel mají téměř srovnatelnou kapitalizaci 

Podnikání společnosti AMD v oblasti datových center je na začátku mohutné růstové křivky

Podle odhadu třetí strany by celosvětový trh s akcelerátory pro datová centra mohl do roku 2026 zaznamenat složenou roční míru růstu (CAGR) ve výši 36,7 % a na konci prognózovaného období překročit tržby ve výši 65 miliard USD oproti loňským tržbám ve výši 13,7 miliardy USD. Tento masivní růst není překvapivý. Obrovský nárůst objemu dat vedl ke zvýšení poptávky po různých typech čipů, které jsou schopny urychlit pracovní zátěž.

Akcelerátory, jako jsou CPU (centrální procesory), GPU (grafické procesory) a FPGA (pole programovatelných hradlových polí), jsou v datových centrech stále častěji nasazovány díky své schopnosti řešit pracovní zátěž v oblasti umělé inteligence a hlubokého učení. Společnost AMD z tohoto růstu těží již nyní, protože dodává všechny tři typy akcelerátorů pro datová centra.

https://youtu.be/5iV39o8YVPA

Poskytovatelé cloudových služeb, jako jsou Amazon, Alibaba, Baidu, Microsoft, Google a další, ve zvýšené míře využívají serverové čipy AMD pro své cloudové nasazení. V důsledku toho bylo v minulém čtvrtletí spuštěno 70 nových virtuálních serverů využívajících čipy AMD a vedení společnosti upozorňuje, že další servery jsou na cestě.

Závěrem

To naznačuje, že společnost AMD by mohla i nadále získávat podíl na trhu serverových procesorů proti společnosti Intel $INTC+0.7%. Společnost Mercury Research poukazuje na to, že rok 2022 ukončila společnost AMD s 10,7% podílem na trhu serverů, což je o 3,6 procentního bodu více než ve čtvrtém čtvrtletí roku 2020. Společnost AMD má tedy velký prostor pro růst svého podílu na trhu serverů a investiční bankovní společnost Keybanc dokonce odhaduje, že by rok 2022 mohla zakončit s 20% podílem na tomto trhu.

Akcie AMD nakupuji pod 30 P/E, čili okolo 75 USD na akcii. Nejedná se o investiční doporučení a případné investiční rozhodnutí je jen ve vašich rukách. Původní článek zpracoval analytik Harsh Chauhan. 

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

@martinbartkovsky vy preferujte AMD nebo Intel? popřípadě proč...

Já v tuto chvíli preferuji a vlastním akcie společnosti Intel. Hlavní důvod je ten, že se mi Intel jeví aktuálně jako lépe oceněný. U AMD je sice potenciál, ale myslím si, že trh v tuto chvíli tento potenciál přeceňuje (chce za něj až moc velkou prémii). Další věc je ta, že prakticky skoro všechny čipy se vyrábí ve společnosti TSMC, která má dominantní postavení co se týče výroby čipů (čipy od nich bere i AMD). Intel se chce ještě více zaměřit na výrobu vlastních čipů a vydat se cestou jako TSMC. Už jsem i četl, že například NVIDIA zvažuje možnou spolupráci a odběr čipů i od Intelu v rámci diverzifikace dodavatelského portfolia. Takže za mě shrnuto podtrženo: aktuálně preferuji Intel. Podle mě Intel ještě není mrtvá společnost. AMD je v tuto chvíli moc přeceněná.

Abych se přiznal, taky vlastním jenom Intel a to ze stejných důvodů, které jste zmínil :)

U $AMD+0.3% se dá nějaké to vyšší ocenění ospravedlnit...

Právě, společnost rychle roste, čili je logické aby se prodávala za vyšší P/E něž třeba Intel, který nyní malinko pokulhává