S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

Proč sazím na akcie Googlu? Dominantní postavení i příslib dlouhodobého růstu

Letošní výsledková sezóna byla ve většině případů spíše zklamáním, protože přední giganti vykazovali průměrná čísla, na kterých se podepsaly faktory jako inflace a dopadu války na Ukrajině. Svými výsledky na investory nedokázala zapůsobit ani společnost Alphabet $GOOGL+0.0%, $GOOG+0.2%. Akcie za tento měsíc se propadly o 11,5 %. Domnívám se však, že tento propad je dobrou příležitostí přidat akcie do portfolia, protože mají stále velký prostor k růstu.

Společnost Google se sídlem v Mountain View, Kalifornii

Hlavní zdroje příjmu a růstový potenciál 

Když se na výsledky podíváme z širšího pohledu, nejsou tak špatné. Tržby rostly ve všech segmentech meziročně (YOY) a očekávám, že to bude pokračovat i v tomto čtvrtletí. Největší podíl na příjmech společnosti Google $GOOG+0.2% mají její vyhledávač a služba YouTube. Příjmy z vyhledávání za čtvrtletí meziročně vzrostly o 24 % a navzdory makroekonomickým nepříznivým vlivům zůstávají stabilní a spolehlivé. Věřím, že vyhledávač bude i nadále významně přispívat k příjmům společnosti Google. Příjmy z reklamy na YouTube nedosáhly odhadů, ale to může být způsobeno rostoucí konkurencí v oblasti streamingu. Vedení společnosti je však optimistické, pokud jde o krátká videa na YouTube, a nadále v tomto segmentu zaznamenává silný růst.

Dále má segment cloud computingu společnosti Google v nadcházejících letech velký prostor pro růst. Technologické společnosti investují do cloud computingu a ten se stal spolehlivým zdrojem příjmů. Příjmy z cloudu meziročně vzrostly o 45 % a neustálé investice a rozšiřování cloudu pomohou společnosti Google zvýšit růst a příjmy.

https://twitter.com/long_equity/status/1523692087937765376

Zajímavostí je, že akcie GOOG drží ve větší míře ve svém portfoliu i Švýcarská centrální banka společně s dalšími technologickými giganty. 

Slovo na závěr

Domnívám se, že reakce trhu na výsledky společnosti Google je přehnaná, ale tuto příležitost lze využít k vytvoření vlastní pozice. Společnost sice měla v určitých segmentech těžké čtvrtletí, ale v různých jiných oblastech podnikání nadále zaznamenává růst. Google zůstává dominantním hráčem v oboru, jehož akcie chci mít dlouhodobě v portfoliu. 

Tímto článkem nevylučuji, že se můžeme v budoucnu podívat i na nižší úrovně, něž kde je cena akcie dnes. Nejedná se o investiční doporučení, nýbrž o můj názor postavený na datech, přičemž uvedená čísla jsem čerpal od analytika Vandita Jadeja.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Švýcarská centrální banka je tedy dost pokroková :DD

ano, to je

$GOOG+0.2% vnímám jako poměrně safe investici :)

taky si myslím, nízké riziko a vysoký výnos