S&P 500 ^GSPC 5,071.63 +0.02%
Tesla TSLA $162.13 +12.06%
Nvidia NVDA $796.77 -3.33%
Amazon AMZN $176.59 -1.64%
Apple AAPL $169.02 +1.27%
Alphabet GOOG $161.10 +0.74%
Meta META $493.50 -0.52%
Microsoft MSFT $409.06 +0.37%

Facebook zakládá fond 50 milionů dolarů na rozvoj a vývoj metaverse

Společnost Facebook oznámila vytvoření fondu ve výši 50 milionů dolarů, který jí prý pomůže zodpovědněji rozvíjet metaversi. Oficiálně se jmenuje Fond programů a výzkumu XR a společnost uvádí, že bude investován do "programů a externího výzkumu" v průběhu příštích dvou let. 

 

 

Facebook již dříve financoval akademický výzkum společenského dopadu nositelné rozšířené reality a žádal o návrhy na VR hardware. Facebook na svém oznamovacím blogu nazývá metaversi "příští výpočetní platformou" a uvádí, že společnost bude při jejím budování spolupracovat s politiky, výzkumníky a průmyslovými partnery.

 

V oznámení je také uvedena definice někdy mlhavého slova "metaverse", kterou společnost Facebook používá. Společnost ji popisuje jako virtuální prostory, kde můžete tvořit a zkoumat s ostatními lidmi, různé produkty a služby. 

 

Facebook uvádí, že cílem fondu je zajistit, aby svou část metaverse budoval s ohledem na kompatibilitu s ostatními službami, stejně jako na inkluzivitu, soukromí, bezpečnost a "ekonomické příležitosti". V tuto chvíli je největším programem metaverza Facebooku platforma nazvaná Horizon, která existuje jako beta verze aplikace Oculus, která umožňuje lidem pořádat schůzky ve virtuální realitě.

 

Společnost uvádí, že bude spolupracovat s organizacemi jako Women in Immersive Tech, Africa No Filter a Electric South. Říká také, že bude "usnadňovat nezávislý externí výzkum" s organizacemi, jako je Hongkongská univerzita a Singapurská národní univerzita. Na žádost o komentář, jak výzkum zůstane nezávislý, pokud se na něm bude podílet Facebook, společnost uvedla, že bude výzkumníkům poskytovat pouze finanční prostředky, nikoliv data.

 


O programu hovořil také viceprezident společnosti Facebook Nick Clegg, který jej označil za "začátek" výzkumu metaverse a vyjádřil naději, že pomůže poskytnout odpovědi, až se regulační orgány začnou na novou technologii ptát.


Facebook se v poslední době snaží vystupovat jako odpovědný vlastník platformy. V pondělí oznámil, že pozastavuje práce na Instagramu zaměřeném na předškolní mládež poté, co se společnost důrazně ohradila proti zprávě, která tvrdila, že společnost ví, že Instagram je pro dospívající mladistvé špatný. Společnost také uvedla, že se stává transparentnější ohledně toho, jaké typy příspěvků se její algoritmy snaží skrývat.

 

Navzdory svému úsilí se stále zmítá v kontroverzích: musela se omluvit výzkumníkům poté, co jim poskytla nepřesné údaje, a její dozorčí rada vyzvala k poskytnutí více informací o tom, jak platforma odlišně moderovala své slavné uživatele. Ačkoli Facebook tento fond prezentuje jako zaměřený na metaverse, zdá se, že vzhledem k jeho názvu má širší zaměření. 

 

Společnost již provádí mnoho výzkumů v oblasti AR/VR, a i když je 50 milionů dolarů hodně peněz, je to velmi malá část toho, co Facebook vydělá za jedno čtvrtletí (nemluvě o dvou letech, po které bude fond fungovat). Zdá se také, že tato částka neodpovídá významu, který Facebook přikládá AR/VR a budoucímu dopadu metaverse. Facebook uvádí, že bude i nadále sdílet aktuální informace o pokroku programu, stejně jako o budoucích partnerech, které přidá.


Zuckerberg dělá moc dobře

Zuckerberg dělá moc dobře