S&P 500 ^GSPC 5,070.55 +1.20%
Nvidia NVDA $824.18 +3.65%
Meta META $495.78 +2.92%
Tesla TSLA $144.61 +1.80%
Microsoft MSFT $407.06 +1.52%
Amazon AMZN $179.52 +1.29%
Alphabet GOOG $159.92 +1.25%
Apple AAPL $166.82 +0.59%

Tyto 3 akcie se jeví jako nejbezpečnější investice během kritického období na trhu

Dnes si společně rozebereme 3 defenzivní akcie, které vám v této nejisté době přinesou klid a bezpečí. Nebudeme spekulovat o tom zda je lepší přesunout peníze do zlata, ropy a nebo krypta, jednoduše necháme mluvit čísla za vše a představíme si 3 populární a zároveň defenzivní akciové tituly. Tyto nejlépe hodnocené obranné akcie by mohly fungovat jako úkryt před volatilní bouří.

Investujete do defenzivních akcií?

Já osobně držím pár defenzivních akcií, samozřejmě chápu i investory, kteří pouze rozšiřují své pozice, které nejspíš prozatím padají do červených čísel, ale zatímco růstové akcie často generují větší zisky a výnosy, představují značná rizika, jak jsme v současné době svědky v roce 2022. Mnoho populárních akcií, které prudce vzrostly od poloviny roku 2020 až do roku 2021, se zhroutilo a stáhlo růstový Nasdaq Composite do korekčního teritoria.

Investoři však nemusí ztrácet naději: defenzivní akcie nabízejí mnohem větší stabilitu během volatilního tržního prostředí.

Proč investuju do defenzivních akcií?

Máme zde mnoho výhod oproti růstovým akciím:

  1. Za prvé, obvykle potřebují mít hmatatelné zisky a peněžní tok, které se používají k výplatě dividend, zpětnému odkupu akcií nebo růstu podniků prostřednictvím nákupu konkurentů.
  2. Pro dlouhodobé investory s averzí k riziku je stabilní povaha a složené dividendy defenzivních akcií ideální pro dosažení jejich finančních cílů.
  3. Defenzivní akcie mají také obvykle dominantní postavení na obrovských trzích s trvalými konkurenčními výhodami. Mají také tendenci být typy společností, jejichž produkty a služby jsou nezbytné pro každodenní život lidí.
  4. Federální rezervní systém se stává stále víc agresivnějším ohledně zpřísňování politiky, jako tomu bylo v poslední době, defenzivní akcie nemají tendenci tolik trpět.

Které 3 defenzivní akcie mohou prosperovat v této době?

1. Lockheed Martin $LMT-0.3% 

Proč zde řadím $LMT-0.3%?

Se vzrůstajícím napětím ve světě nám musí být jasné, že zbrojařství a vojenské technologie zažijí boom. Na jedné straně máme vyhrocenou situaci na Ukrajině, dále se spekuluje o nebezpečí v podobě Finska a spojenectví s NATO a v neposlední řadě možný konflikt Čína x Tchaj-wan. Myslím si, že je to dost velká řada argumentů, které vás přesvědčí o tom, že zbrojení bude v nejbližší době prosperovat celosvětově.

Lockheed Martin $LMT-0.3% je bezpečnostní a letecká společnost, která má segmenty: Letectví, Rakety a řízení palby a Rotační a misijní systémy. Společnost vyrábí high-tech zbraně a obranné systémy, ale je nejlépe známá pro své stíhačky F-35. $LMT-0.3% také poskytuje širokou škálu služeb pro vlády po celém světě.

  • Společnost je od začátku roku v plusu o krásných 21%, což je poměrně dobré vůči zbytku trhu.
  • Dividendový výnos zde činní 2,54%.

Defenzivní akcie mají také tendenci mít velké rozvahy a dlouhou historii vyplácení a zvyšování dividend, což také vede k překonání výkonnosti během období ekonomických turbulencí. Například společnost Lockheed Martin zvýšila koncem roku 2021 čtvrtletní dividendu o 7,7 % na 2,80 USD na akcii.

Lockheed je příkladem toho, jak si defenzivní akcie vedou, když je zbytek trhu dole. Mluví o tom i překonávání indexu S&P 500, co se týká růstu i dividendy.

2. Walmart $WMT-1.7% 

Jedna z nejzmiňovanějších spotřebitelských/defenzivních akcií, která zde nesmí chybět. 

Walmart $WMT-1.7% je gigant v oblasti spotřebního zboží, který podle globální zpravodajské agentury představuje zhruba 9% všech maloobchodních tržeb v USA. Což je vážně dost, když vezmeme v úvahu trh velikosti USA. $WMT-1.7% je tak silný především díky svým častým inovacím. Tohle inovační úsilí pokračuje dodnes, o čemž svědčí její rychle rostoucí podnikání v oblasti elektronického obchodování a zavedení Walmart Plus - členského programu, jehož cílem je udržet společnost konkurenceschopnou s Amazonem a dalšími konkurenty.  

  • $WMT-1.7% se také úspěšně rozšířila do obchodu s potravinami, což je jedna z nejrychleji rostoucích částí jejího podnikání.

Nedávné narušení dodavatelského řetězce v důsledku pandemie vytvořilo problémy pro mnoho maloobchodníků, kteří nebyli schopni plně skladovat zásoby, což vedlo k tomu, že příjmy nedosáhly svých cílů. $WMT-1.7% se však tomuto problému dokázala vyhnout, protože si pronajala své vlastní lodě z Asie a objednala své objednávky v dostatečném předstihu, aby zajistila, že bude schopna uspokojit potřeby svých zákazníků během prázdnin (tento krok dost oceňuju, jelikož díky aktivnímu přístupu společnost přečkala v pořádku pandemii). 

Walmart patří na jakýkoli krátký seznam nejlepších defenzivních akcií na trhu z mnoha důvodů. Pro začátek, během období inflace, spotřebitelé upřednostňují hodnotu a objem, což znamená, že diskontní prodejce vidí větší návštěvnost. Podobně zaznamenává zvýšenou aktivitu i v obdobích, kdy ekonomika zpomaluje, opět kvůli jejich nízkým cenám.

Výsledkem je, že $WMT-1.7% konzistentně zvyšuje své příjmy, zisky, volné peněžní toky - peníze, které zbyly poté, co společnost zaplatila své provozní náklady a kapitálové výdaje - marže a dividendy po mnoho let. To je také důvod, proč Walmart úspěšně zvládl řadu výzev, včetně Velké recese, obchodního sporu mezi USA a Čínou a nedávných překážek souvisejících s pandemií.

  • Na závěr nesmíme opomenout dividendu, která je ve výši 1,52%.

3. UnitedHealth Group $UNH-1.0% 

Co je zač tato akcie v hodnotě 480$?

Mnoho z mých čtenářů už určitě ví, že v normální situaci by v tomto defenzivním seznamu byla společnost Coca-cola, Phillip Morris a na závěr nějaké třešnička. Dnes vám chci představit další možnosti a zároveň se nechci opakovat. Proč je mou dnešní třešničkou na dortu právě $UNH-1.0%

UnitedHealth Group $UNH-1.0% je diverzifikovaná zdravotnická a pojišťovací společnost, která nabízí široké spektrum produktů a služeb prostřednictvím svých platforem UnitedHealthcare.

$UNH-1.0% patří mezi nejlepší defenzivní akcie, protože příjmy společnosti jsou nakonec vázány na celkové výdaje na zdravotní péči. To je další trend, který neustále roste, bez ohledu na to, jak si vede širší ekonomika. To je způsobeno především stárnoucí populací, neustálými inovacemi v oblasti nových léčebných postupů a služeb a rostoucí vládní podporou dotování výdajů na zdravotní péči.

Zajímavost o růstu v tomto odvětví:

V roce 1970 byl výdaj (na zdravotní péči) na osobu v průměru okolo 350$ ročně.

Dnes je výdaj na jednu osobu okolo 12 000$ ročně.

Zatímco tyto rostoucí náklady na zdravotní péči představují významnou výzvu pro domácnosti a vlády, prospívají společnostem, jako je $UNH-1.0%. V segmentu zdravotního pojištění je Společnost UnitedHealth , která poskytuje zdravotní péči prostřednictvím partnerství se zaměstnavateli a vládami - jasným lídrem se zhruba 150 miliony členů.

Zatímco pandemie představovala určité výzvy, zejména proto, že mnoho lidí ztratilo zdravotní pojištění kvůli změnám v jejich zaměstnaneckém statusu, společnost již dala dohromady působivé oživení. Ve fiskálním roce 2021 vzrostly tržby meziročně téměř o 12 % a provozní zisky o 7,1 %. Společnost také oznámila, že má 23,9 miliardy dolarů v hotovosti - o 20,8% více než v předchozím roce.

Na závěr se vás chci zeptat:

Investujete do defenzivních akcií?

Které defenzivní akcie vítězí u vás?

 

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @pb2205 má karmu 891 a je členem této komunity od 23/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Meine defensivste Aktie ist BAYER

$LMT-0.3% držím od konce minulého roku, myslím si, že to bude dobrá dlouhodobější investice.

Netuším jak je společnost oceněná (nadhodnocená/podhodnocená), ale rozhodně chválím volbu. $LMT-0.3% bude prosperovat z mého pohledu.

$WMT-1.7% je jistota, osobně bych zařadil spíše tu coca colu místo $UNH-1.0%.

Jak zmiňuju v článku, nechci opakovat stejné akcie dokola. Právě proto dnes nezískala prostor ani velice slušná defenzivní akcie $KO+0.2%.