S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

Táto spoločnosť z Nasdaq Indexu klesla o 93% a prichádza s revolučným business modelom

Táto populárna spoločnosť zaoberajúca sa fotoaparátmi organizuje epický návrat a k tomu je svetovým lídrom v technológii akčných kamier. Zaslúži si takáto spoločnosť taký hlboký DIP? 93% je naozaj veľa a môže to byť naozaj zaujímavým vstupom pre investorov zameraných na dlhodobé investovanie.

Spoločnosť, ktorá je v naozajstnom DIPE.

V roku 2014 bola kótovaná na verejných trhoch za 24,00 USD za akciu, okamžite raketovo vzrástla na 93,85 USD a nasledujúcich šesť rokov neustále klesala, kým v roku 2020 našla dno na úrovni 2,29 USD za akciu, teraz tiež nie je od toho veľmi ďaleko. Ale cieľom spoločnosti je transformovať svoj obchodný model využitím nových predajných kanálov a odblokovaním nových tokov príjmov. Tieto kroky úspešne viedli k miernemu oživeniu akcií GoPro $GPRO a tu je dôvod, prečo by investori, ktorí si ich kúpia teraz a budú držať, môžu zaznamenať významné dlhodobé odmeny. 

Smerovanie priamo k spotrebiteľovi

GoPro je vo svojom jadre hardvérová spoločnosť – je to zďaleka najinovatívnejší výrobca akčných kamier v tomto odvetví. Jeho najnovšia verzia HERO10 Black dokáže natáčať video v 5,3K ultra-vysokom rozlíšení s najmodernejšou technológiou stabilizácie. A za cenu 499 dolárov je to o 85 % lacnejšie ako to, čo spoločnosť uvádza ako ďalší najlepší produkt, ktorý sa predáva za 3 500 dolárov.

Problém je v tom, že je veľmi ťažké generovať dlhodobý rast samotným predajom hardvéru, keď sa osud spoločnosti tak spolieha na jeden typ produktu. To platí najmä vtedy, keď sú hlavným predajným kanálom GoPro veľkí maloobchodníci. Vytvára bariéru medzi spotrebiteľom a značkou, čo sťažuje budovanie vzťahov a ich predaj na doplnkoch. Nehovoriac o tom, že GoPro musí prísť o časť zisku v prospech predajcu. 

Spoločnosť však prostredníctvom svojej webovej stránky vytvorila lukratívnejší priamy kanál pre spotrebiteľov a rýchlo rastie. V prvom štvrťroku 2021 pochádzalo 33 % tržieb z GoPro.com, no v poslednom období to vyskočilo na 41 %. Tento pokrok už má vplyv na finančnú situáciu spoločnosti GoPro a ich hrubá zisková marža sa v tomto štvrťroku zvýšila na 41,8 %, v porovnaní s 38,6 % pred rokom. Výsledkom bol výrazný skok do ziskovosti, pretože spoločnosť vygenerovala čistý zisk 5,7 milióna USD po strate viac ako 10 miliónov USD v minulom štvrťroku. 

Nové zdroje príjmov s vysokou maržou

GoPro má jedinečnú príležitosť vo vývoji softvéru. Nástroje na úpravu obsahu ponúkajú skvelé synergie pre spoločnosť zaoberajúcu sa fotoaparátmi, ktorá vedie v oblasti kvality videa, a GoPro je na pokraji vydania novej softvérovej aplikácie založenej na predplatnom v roku 2023. Bude stavať na svojom existujúcom prehrávači GoPro Player a stolnom počítači ReelSteady. Dopĺňa aplikáciu Quik pre smartfóny spoločnosti, ktorá má nahradiť natívnu aplikáciu fotoaparátu na zariadeniach iPhone a Android. Quik je zameraný na potenciálnych zákazníkov, ktorí nevlastnia GoPro kameru v snahe rozšíriť adresný trh spoločnosti. 

Najväčší zdroj opakovaných príjmov GoPro však momentálne pochádza z predplatného GoPro.com, ktoré zákazníkom ponúka exkluzívne zľavy na produkty, cloudové úložisko pre videá a možnosť živého vysielania z ich GoPro zariadenia. V prvom štvrťroku pokračovala vo svojom hviezdnom raste, pričom počet predplatiteľov medziročne vyskočil o 85 % na 1,74 milióna, čím sa zvýšili príjmy z predplatného.

Zdroj: GoPro.com

Možno ešte pozitívnejšou súčasťou tohto príbehu o raste je hrubá marža spojená s príjmami z predplatného GoPro, ktoré môžu dosahovať až 80 %. Predplatné predstavovalo v poslednom štvrťroku menej ako 10 % celkových príjmov, ale miera rastu naznačuje, že je to na ceste k celkovému veľkému vplyvu na financie spoločnosti. GoPro očividne urobilo výrazný pokrok v zlepšovaní svojho podnikania a uznávajú to aj niektoré firmy z Wall Street, ktoré nedávno prešli k býčiemu pohľadu na spoločnosť po tom, čo boli roky medvedí. Priemerný cenový cieľ pre akcie GoPro na Wall Street je 11,80 USD, čo predstavuje potenciálny nárast o 85 % z miesta, kde sa obchoduje dnes. Investičná banka JP Morgan Chase je však oveľa optimistickejšia a predpovedá, že akcie by mohli vzrásť o viac ako 100 % na 15 dolárov za akciu.

Keďže akcie klesli o 93 % zo svojho historického maxima, teraz by mohol byť čas zapojiť sa, vzhľadom na transformačný charakter predplatiteľského podnikania GoPro a nový softvér na obzore, čo určite potlačí rast spoločnosti. Podľa mňa DIP 93% je naozaj zaujímavý a ako môžeme vidieť spoločnosť toho chystá naozaj veľa bullish. 

DISCLAYMER: Toto nie je investičná rada.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

90% pod ath je atraktívne

Áno je to naozaj dobrá cena a vypada že teda robia správne rozhodnutia

Do tohto odvetvia sa až tak nevyznám akože poznám ich ale podľa plánov to vyzera že ta myšlienka im prinesie úžitok

$GPRO kamery pozná hádam každý 😀

Áno ale príde mi dosť zaujimava ta cena za tu kameru že zmenili cenovú politiku

Čo poviete ? @adamven12 @petervalik22