S&P 500 ^GSPC 5,028.76 -0.85%
Meta META $435.96 -11.66%
Nvidia NVDA $823.12 +3.31%
Microsoft MSFT $395.64 -3.28%
Alphabet GOOG $156.80 -2.67%
Amazon AMZN $171.94 -2.64%
Tesla TSLA $164.92 +1.72%
Apple AAPL $169.10 +0.05%

Na dividendy z těchto 3 akcií spoléhá i portfolio legendárního Warrena Buffetta

Vždy mě baví sledovat portfolia ostatních investorů. A ještě víc, když jsou to portfolia těch nejlepších. A lepšího investora než Buffett budete asi hledat těžko. Rád bych se v tady věnoval pěti společnostem, které Věštec z Omahy drží (mimo jiné) kvůli dividendě. V jeho případě mu na účet naskakují pasivně miliardy dolarů. I menší investor se ale může poučit a začít tak budovat dividendové portfolio.

Warren Buffett ve svém portfoliu spoléhá i na dividendové tituly

Společnost Berkshire Hathaway v příštím roce z dividend získá více než 6 miliard dolarů. Zhruba 2,5 miliardy dolarů bude pocházet z pouhých třech akcií. Myslím tedy, že to je skupinka, která stojí minimálně za zmínku 😇

 

Chevron $CVX+0.5% 

Odhad: 990 920 111 USD ročního pasivního příjmu. Jen si to představte. Peníze vám pasivně vydělají další MILIARDU dolarů ročně. 
Checron je ropná a plynárenská společnost Chevron. Dokud Berkshire nepodá formulář, tak se nedozvíme kolik aktuálně společnost Warrena Buffetta vlastní akcií ropného giganta. Odhaduje se však, že mu v pasivní formě přinese až miliardu dolarů ročně.

Ropa je aktuálně dost vysoko, Buffett se ale i v roce 2022 k tomuto odvětví staví pozitivně.

Vzhledem k integrovaným operacím společnosti Chevron je jistě snadné být optimistou. Ačkoli vrtná a průzkumná část podnikání generuje nejšťavnatější marže, Chevron vlastní také střednědobá (např. potrubí a skladování) a navazující (např. rafinérie a chemické závody) aktiva, která mohou fungovat jako pojistka při poklesu cen ropy a/nebo zemního plynu.

Podobné podniky obvykle pracují se smlouvami založenými na objemu nebo pevných poplatcích, které vedou k předvídatelnému peněžnímu toku, zatímco navazující energetické společnosti těží z nižších vstupních nákladů při poklesu cen energií.

Cena Chevronu je aktuálně poměrně vysoko kvůli světové situaci. To Buffetta ale trápit nemusí

Bank of America $BAC-1.7% 

867 595 685 dolarů ročního pasivního příjmu. Téměř další miliarda ročně. Nice.
Akcie bank jsou Buffettovým oblíbeným odvětvím, do kterého investuje, a často jsou vynikajícím zdrojem udržitelného příjmu z dividend. Druhý největší holding Berkshire, Bank of America, je v současné době na cestě k tomu, aby Buffettově společnosti v příštích 12 měsících vygeneroval pasivní příjem ve výši více než 867 milionů dolarů.

Krása bankovních akcií spočívá v tom, že jsou cyklické a obecně velmi předvídatelné. I když jsou recese nevyhnutelnou součástí hospodářského cyklu, bývají krátkodobé. Oproti tomu ekonomická expanze může trvat mnoho let. Nákup bankovních akcií, jako je BofA, dává Buffettovi možnost využít těchto nepoměrně delších cyklů expanze.

BofA se aktuálně svezla v podobném směru jako většina trhu

Coca-Cola $KO+0.5% 

704 000 000 USD ročního pasivního příjmu.
Velkou roli v úspěchu společnosti Berkshire Hathaway sehrál také nejdéle držený holding Warrena Buffetta. Vycházíme-li průměrné nákupky společnosti Coca-Cola, kterou Berkshire vykazuje ve výši přibližně 3,25 USD/akcii, vychází základní roční výplata společnosti ve výši 1,76 USD na výnos z nákladů ve výši neuvěřitelných 54 %! Coca-Cola zvyšovala základní roční výplatu v každém z posledních 60 let. To je naprosto neuvěřitelné.

Velkou výhodou společnosti Coca-Cola je její geografická rozmanitost. Její výrobky se v současné době prodávají ve všech zemích světa kromě tří (Kuba, Severní Korea a Rusko, poslední jmenovaná země kvůli válce mezi Ukrajinou a Ruskem). Díky tomu může využívat předvídatelnou poptávku z rozvinutých trhů a zároveň rychleji organicky růst na rozvíjejících se trzích. Koneckonců... kdo z nás někdy nepil Coca-Colu, že? Málokterý výrobek je tak extrémně globálně známý.

Coca-Cola je jednou ze společností, která se propadem trhu rozhodit nenechala

Toto jsou tři společnosti, které zajišťují Warrenu Buffettovi téměř polovinu z jeho pasivního příjmu. Jestli je aktuálně vhodná chvíle na nákup některé z nich už nechám na vás. V každém případě je rozhodně vhodné se nejlepším investorem historie minimálně inspirovat 😇

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn akcií na základě dat z internetu a několika dalších analýz. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @trollbringer má karmu 462 a je členem této komunity od 14/01/2022. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

$KO+0.5% a $CVX+0.5% top volby👏👏

Za mě taky!

naprostá klasika 👌

A ještě kdyby pochopil ten $BTCUSD+0.3% ...

Holt má jiný názor, to mu nemůžeme mít za zlé. Ale tak ostře proti by jít nemusel. A hlavně teda Munger by nemusel. Jenže! Co když má pravdu?

Haha

$KO+0.5% mi teď dělá radost. Navíc vyplácí jednu z těch vyšších dividend

Jojo, a hlavně je to společnost, kterou vzhledem k svojí velikosti a stabilitě snad nemůže složit nic...

Na druhou stranu ta saturace celého světa jí už asi nedovolí žádný zásadní růst. Společnost, která prodává ve všech zemích světa (bez 3) už asi trojnásobek neudělá