S&P 500 ^GSPC
5,058.23
-0.07%
Tesla TSLA
$155.48
-3.72%
Nvidia NVDA
$875.50
+1.80%
Microsoft MSFT
$416.73
+0.75%
Meta META
$503.74
+0.70%
Amazon AMZN
$183.89
+0.15%
Alphabet GOOG
$156.32
+0.01%
Apple AAPL
$172.70
+0.01%

Te 3 delnice e-trgovine vam bodo dolgoročno prinesle veliko rast vrednosti

Vzpon spletnih trgovin in e-trgovine je kot nezadržen vlak. Globalni maloprodajni trg, ki je leta 2014 znašal 1,3 bilijona dolarjev, se je leta 2021 povečal na 4,9 bilijona dolarjev, do leta 2025 pa naj bi se povečal na 7,4 bilijona dolarjev. Gre za megatrend, ki lahko zasenči celo sedanji upad trga.

Spletne trgovine uživajo neverjetno priljubljenost

Digitalna prodaja prehiteva tradicionalne spletne trgovce na drobno. Vendar imajo od spletne prodaje koristi tudi logistična podjetja, ponudniki kibernetske varnosti in celo najemodajalci, ki imajo distribucijske centre.

Zaradi takšnih sprememb na delniškem trgu v letu 2022 številni vlagatelji iščejo zatočišče. Tisti z dolgoročnimi obeti pa lahko razmislijo o nakupu ali dodajanju delnic e-trgovine, ki izplačujejo solidne dividende, ustvarjajo odličen denarni tok in spadajo v sektor, ki bi se moral obdržati tudi v primeru upočasnitve gospodarstva. In mislim, da je to verjetno najpomembnejša točka. Danes bom predstavil tri od njih.

Ciljna vrednost $TGT-1.5%

Ciljna skupina ima dolgoročne obrambne značilnosti. To pa zato, ker je trgovec na drobno s cenejšimi različicami gospodinjskih izdelkov kot njegovi tekmeci, zato bi se mu lahko prodaja povečala, ko bi ljudje občutili gospodarsko negotovost.

Zaradi pandemije se je moral Target preudarno osredotočiti na digitalno prodajo - in to se mu je dobro obrestovalo. V poslovnem letu 2021 je spletna prodaja predstavljala 19 % celotne prodaje. V poslovnem letu 2020 je Target povečal digitalno prodajo za 145 % zgolj zaradi nujnosti. Odlična novica je, da se je digitalna prodaja tudi po ponovnem odprtju trgovin v letu 2021 še naprej povečevala, in sicer za dodatnih 21 %. To seveda ni bilo samoumevno.

Target ima prednost pred nekaterimi drugimi spletnimi trgovci na drobno. V obstoječih trgovinah izpolni 95 % spletnih naročil. To podjetju omogoča, da ustvari in razvija ta nov vir prihodkov, ne da bi mu bilo treba vlagati v drage distribucijske centre in dodatna skladišča. Preprosto ima takoj na voljo ogromno omrežje.

Target nikakor ni drago podjetje. Izplačuje tudi dividende, čeprav ne toliko višje od tržnega povprečja.

Kaj bi lahko povečalo našo samozavest? Družba je od leta 1967, ko je vstopila na borzo, izplačala 219 zaporednih dividend. To naj bi vlagateljem zagotovilo mir v trenutnih tržnih pretresih. Tudi če delnica pade, bodo vlagatelji verjetno še naprej prejemali dividende. Delničarji lahko dividende tudi reinvestirajo in tako izkoristijo padec cene.

Prologis $PLD-1.2%

Kot smo že omenili - spletni trgovci na drobno potrebujejo obsežna logistična omrežja, da izdelke hitro in z dobičkom dostavijo potrošnikom. Z rastjo spletne prodaje je potrebnega vedno več prostora. Pričakuje se, da se bo delež spletne prodaje v maloprodaji povečal s 13 % leta 2021 na 30 % leta 2030. Vlagatelji, ki jih skrbijo nedavne težave z dobičkonosnostjo podjetja Amazon, bi morda raje razmislili o njegovem najemodajalcu Prologisu.

Družba Prologis je nepremičninski investicijski sklad(REIT), ki ima določene davčne ugodnosti, če delničarjem v obliki dividend vrne 90 % svojega obdavčljivega dohodka. Prologis je zelo izpostavljen e-trgovini. Njegova največja stranka je Amazon, med prvimi desetimi pa sta tudi velikana na področju dostave FedEx in UPS.

Poleg tega se je po bojazni, da se bo zmanjšala celotna prodaja, zdaj občutno zmanjšala.

Prologis ponuja več kot milijardo kvadratnih metrov površin v 19 državah. Dividendni donos trenutno presega 2,5 % in je v zadnjih petih letih rasel po 12-odstotni letni stopnji rasti(CAGR), kar je trikrat več od povprečne stopnje rasti REIT. Za tiste, ki iščejo varen način vlaganja v e-trgovino, je Prologis vreden razmisleka.

Palo Alto Networks $PANW+0.2%

Zaradi hitrega razvoja spletnih trgovin in dejavnosti v oblaku si digitalni trgovci na drobno ne morejo privoščiti izpada spletnega mesta. Potrebujejo popolno zanesljivost. Spletni trgovci na drobno lahko shranjujejo tudi podatke o strankah, kot so shranjeni načini plačila in naslovi. Vdor ali uhajanje podatkov je uničujoče. Poleg visokih stroškov obnove lahko motnje vplivajo tudi na zaupanje strank v blagovno znamko.

Družba Palo Alto Networks je zaupanja vreden globalni vodja na področju varnosti v oblaku in zaščite končnih točk. Več kot 85.000 strank zaupa svojo varnost podjetju Palo Alto. Pričakuje se, da bodo prihodki v poslovnem letu 2022 dosegli 6,8 milijarde dolarjev, kar je približno 25-odstotno povečanje glede na poslovno leto 2021. Razprodaja tehnoloških kosov je ustvarila priložnost za nakup delnic družbe Palo Alto precej pod njihovo 52-tedensko najvišjo vrednostjo.

Še enkrat, znaten popust

Seznam teh delnic je lahko izhodišče za vse, ki jih zanima ali razmišljajo o naložbi v sektor elektronskega poslovanja ali z njim povezane sektorje. Na splošno menim, da je elektronsko poslovanje izjemno obetavno področje, ki je še vedno v povojih, možnosti za inovacije pa so neverjetne.

Izjava o omejitvi odgovornosti: To nikakor ni naložbeno priporočilo. To je zgolj moj povzetek delnic, ki temelji na internetnih podatkih in nekaterih dodatnih analizah. Naložbe na finančnih trgih so tvegane, zato bi moral vsak vlagati na podlagi lastnih odločitev. Sem le amater, ki deli svoja mnenja.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

No comments yet