S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

Warren Buffett opět porazil trh. Jak to pořád dělá?!

Není to tak dlouho co jsem tu psal, že Warren Buffett porazil na přelomu roku 2021 a 2022 trh. Dá se to předpokládat. Nadprůměrné zhodnocení drží již několik desítek let. Celková nálada a sentiment na trhu byl pozitivní a překonat ho nejspíš nebylo až tak těžké. Jenže ono se mu to daří i nadále. Podařilo se mu zmírnit dopady nejhoršího propadu posledních let. A to už je opět úplně jiná liga.

Věštec z Omahy opět překonal trh

Generální ředitel společnosti Berkshire Hathaway $BRK-B+0.8% je na pátém místě indexu, který denně sestavuje žebříček nejbohatších lidí světa. Jeho celkové čisté jmění činí 112 miliard dolarů a od začátku roku do konce obchodování 12. května získal 2,62 miliardy dolarů.

Z první stovky nejbohatších lidí pouze 24 miliardářů zaznamenalo od počátku roku do 12. května nárůst svého čistého jmění.

Buffettova společnost Berskhire Hathaway alokovala 7 miliard dolarů do producenta ropy Occidental $OXY+1.2% , čímž zvýšila svůj podíl na více než 14 %. Mimochodem hodně skloňované nákupy a velice zajímavá společnost. I z jiných hledisek než jen jako ropného giganta. Konglomerát také navýšil svůj podíl v Chevronu $CVX+0.9% , který tuto investici vynesl mezi čtyři největší podíly v běžných akciích Berkshire. Chevron je nyní jeho čtvrtým nejvýznamnějším podílem. Konglomerát během prvního čtvrtletí utratil za čisté nákupy přibližně 41 miliard dolarů. Včera jsem také psal o 3 akciích, které Buffettovi přináší obrovské peníze v podobě dividend. Chevron je jednou z nich!

Na dividendy z těchto 3 akcií spoléhá i portfolio legendárního Warrena Buffetta

Akcie energetických společností se odrazily od svého short term dna v roce 2020, kdy došlo k zastavení ekonomiky. Akcie společnosti Occidental v reakci na opětovné otevření trhu vzrostly za posledních šest měsíců o 100,38 % a za poslední rok o 155,30 %. Zotavení společnosti Chevron bylo menší, ale akcie si během posledních šesti měsíců připsaly 43,7 % a za poslední rok 53,35 %. Warren očividně ví co dělá. No ještě aby ne. Těch 100 miliard mu nespadlo do klína omylem 😂

Buffettův investiční styl opět ukazuje svoji genialitu

91letý Buffet si zachovává svou investiční strategii nákupu kvalitních společností. Může se zdát oldschool a nudná. Očividně je to ale stále přesně to, co funguje.

Jejich podniky jsou stabilní, nesexy společnosti, které neustále produkují peněžní toky a nejsou oceněny nad tržními násobky. Lidé se příliš často snaží změnit svůj styl investování tak, aby vyhovoval trhu. Buffett je pravý opak. On to nedělá.

Konglomerát vlastní přímo či nepřímo nesčetné množství společností. Železnice, pojišťovny, nebo třeba producenty sladkostí. Jednou z jeho nejvíc proslulých investic a miláčků je $KO+0.2%. Pochopitelně!

Součástí strategie společnosti Berkshire bylo také udržování velkého objemu volné hotovosti. Miliardář tuto strategii zásoby hotovosti zopakoval a na květnovém výročním shromáždění akcionářů uvedl, že jeho společnost by mohla při poskytování úvěrových linek společnostem fungovat lépe než banky.

Buffett již několik let proklamoval, že není vhodný čas na nákup a hotovost hromadil. Zdá se ale, že správný čas přišel a znatelně tuto hotovost rozpustil právě do zmiňovaných nákupů. Vytáhl dle posledních zpráv z kapsy 41 miliard v hotovosti. 

Warren zkrátka ví, kudy běží zajíc 😇😁

Disclaimer: Toto není investiční doporučení. Jde pouze o výčet investic Warenna Buffetta čistě pro edukativní účely. Investice na finančních trzích jsou vysoce rizikové a každý musí investovat dle svého nejlepšího uvážení a asituace.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Mám za to, že jde o výsledek insider informací, které má...

Očividně ví co dělá no

Dalo se to po těch desítkách let překonávání trhu čekat🤷😂

Nechápu, že to ještě někoho překvapuje :D

Jak to dělá? Nevymejšlí pí...nesmysly a drží se svejch zásad a rozumu

Lol, to je actually hodně true 😂

😂😂😂

Párkrát své zásady porušil například s aerolinkami, o kterých tvrdil že je to špatný biz a co vím tak je pak prodal se ztrátou když byly kousek od odrazu. Taky moc dobře nerozumím proč začátkem 2021 vyprodali CVX aby ho pak po pár měsících nakoupili zpátky. Něco podobného udelali s farmackama, které po půlroce vyprodali a připravili se o největší nárůst ktery pak přišel.