S&P 500 ^GSPC 5,071.63 +0.02%
Tesla TSLA $162.13 +12.06%
Nvidia NVDA $796.77 -3.33%
Amazon AMZN $176.59 -1.64%
Apple AAPL $169.02 +1.27%
Alphabet GOOG $161.10 +0.74%
Meta META $493.50 -0.52%
Microsoft MSFT $409.06 +0.37%

Hot news: Emirates Telecommunications kupuje 9,8% podíl ve Vodafonu

Společnost Emirates Telecommunications (ET) uvedla, že kupuje 9,8% podíl ve Vodafonu $VOD-0.3% za 4,4 miliardy dolarů. Společnost ET uvedla, že investovala do Vodafonu, aby získala významnou expozici vůči světovému lídrovi v oblasti konektivity a digitálních služeb. Může být investice do Vodafonu výhodná i pro vás? 

Co vedlo Emirates k této obří investici?

Proč investují do Vodafonu?

Tento krok přišel několik dní poté, co společnost ET uvedla, že se snaží expandovat na nové trhy v Africe, Evropě a Asii a v oblastech mimo telekomunikace, jako jsou finanční technologie, protože se snaží řídit růst.

Emirates Telecommunications plně podporuje představenstvo Vodafonu a stávající manažerský tým a jeho aktuální obchodní strategii oznámenou v listopadu 2021. Nesnaží se však vykonávat kontrolu nebo nějakým způsobem ovlivňovat představenstvo nebo manažerský tým společnosti Vodafone.

Co je zač Emirates Telecommunication?

Emirates Telecommunication Group Company, podnikající pod názvem Etisalat, je nadnárodní poskytovatel telekomunikačních služeb se sídlem v Emirátech, který v současnosti působí v 16 zemích v Asii, na Středním východě a v Africe a jee 18. největším mobilním operátorem na světě podle počtu předplatitelů.

Proč bych neinvestoval do Vodafonu?

V podstatě se jedná o společnost, která je přes 22 let na stejné úrovni a nepodává žádné dobré výkonnostní zprávy, co se týká finančních zpráv.

Samotní investoři $VOD-0.3% kritizují vedení a tlačí na společnost, aby urychlila a zlepšila svůj výkon. Uplynulé desetiletí bylo pro evropské telekomunikace těžké, neboť na příjmy doléhala tvrdá konkurence a přísná regulace. 

Generální ředitel Nick Read je pod zvýšeným tlakem od ledna, kdy vyšlo najevo, že největší evropský aktivistický investor, Cevian Capital, převzal podíl ve společnosti a chystá se na zásadní reformu skupiny, včetně zbavení se špatně fungujících podniků, konsolidace na klíčových trzích a posílení telekomunikačních odborných znalostí v představenstvu.

Vodafone již několik měsíců říká investorům, že bude uzavírat dohody s konkurenčními skupinami na trzích, kde existuje významná konkurence, jako je Španělsko, Itálie a Velká Británie - ale zatím se mu nepodařilo nic z toho uskutečnit.

V únoru Vodafone odmítl nabídku ve výši 11 miliard eur na svůj italský podnik od francouzského rivala Iliad. Společnost je velice kritizována za nesprávné kroky a špatný rozvoj, který brzdí společnost spolu s akcionáři, kteří přestávají být trpělivý a zbavují se svých pozic.

Poté, po měsících vyjednávání se španělskou vyzyvatelskou telekomunikační skupinou o možném prodeji svého španělského podnikání, se MasMovil (ředitel) obrátil zády k Vodafonu ve prospěch fúze se španělským podnikem Orange.

Co je nejvíce znepokojující pro investory?

Vodafone se k těmto promarněným příležitostem takřka nevyjádřil nebo nepodal žádnou tiskovou zprávu či ospravedlnění. Jediná zpráva vedla k promarněné příležitosti v Itálii, kde společnost uvedla, že by se nejednalo o zájmy akcionářů a proto z ní upadlo.

  • Od nového generálního ředitele Vodafonu se očekávalo zlepšení v trajektorii společnosti. Špatná komunikace a informovanost investorů dovádí řadu lidí k frustraci a možná si i ředitel podkopává své vlastní postavení.

Co by mohl být pozitivní katalyzátor?

Někteří investoři tlačí na Vodafone, aby prodal podíl ve své infrastrukturní skupině Vantage Towers, kterou loni odštěpil. Většina investorů tvrdí, že dohoda o věžích bude mít podstatný vliv na výkonnost Vodafonu, sníží dluh a zároveň uvolní hotovost na investice. Jiné telekomunikační skupiny, jako je Altice, oddělily podniky s věžemi za bohaté ocenění.

Když to vezmu kolem a kolem, tak mi aktuálně nedává smysl investovat do $VOD-0.3%. Máme zde nějaké investory Vodafonu? Co se dá nadále očekávat od společnosti?

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @pb2205 má karmu 904 a je členem této komunity od 23/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Jediné pozitivu a dodatek k vodafonu je dividenda, která je přes 6%. Růst je ale nic moc, muselo by dojít k nějakému většímu prodeji, který by společnosti pomohl.

Díky za dodatek, neuváděl jsem dividendu to skrz to, že se nejedná o podrobnou analýzu společnosti. Uvádím jen novinky a důvody, proč bych zde já neinvestoval.

Pro mě nezajímavá akcie. Od ATH před 20 lety jsme na dně mizérie.

Naprosto chápu, výkonnost je slabá.