S&P 500 ^GSPC 5,070.55 +1.20%
Nvidia NVDA $824.18 +3.65%
Meta META $495.78 +2.92%
Tesla TSLA $144.61 +1.80%
Microsoft MSFT $407.06 +1.52%
Amazon AMZN $179.52 +1.29%
Alphabet GOOG $159.92 +1.25%
Apple AAPL $166.82 +0.59%

Stiri calde: Emirates Telecommunications cumpără o participație de 9,8% din Vodafone

Emirates Telecommunications (ET) a anunțat că achiziționează o participație de 9,8% din Vodafone $VOD+0.8% pentru 4,4 miliarde de dolari. ET a declarat că a investit în Vodafone pentru a obține o expunere semnificativă la liderul mondial în domeniul conectivității și al serviciilor digitale. Ar putea fi profitabilă pentru dumneavoastră o investiție în Vodafone?

Ce a determinat Emirates să facă această investiție uriașă?

De ce investesc în Vodafone?

Decizia a fost luată la câteva zile după ce ET a declarat că dorește să se extindă pe noi piețe din Africa, Europa și Asia și în domenii din afara telecomunicațiilor, cum ar fi tehnologia financiară, în încercarea de a stimula creșterea.

Emirates Telecommunications sprijină pe deplin consiliul de administrație și echipa de conducere existentă a Vodafone și strategia de afaceri actuală a acesteia, anunțată în noiembrie 2021. Cu toate acestea, nu încearcă să exercite un control sau să influențeze în vreun fel consiliul de administrație sau echipa de conducere a Vodafone.

Ce este Emirates Telecommunication?

Emirates Telecommunication Group Company, care își desfășoară activitatea sub denumirea comercială de Etisalat, este un furnizor multinațional de servicii de telecomunicații cu sediul în Emiratele Arabe Unite, care operează în prezent în 16 țări din Asia, Orientul Mijlociu și Africa și este al 18-lea operator de telefonie mobilă din lume ca număr de abonați.

De ce nu aș investi în Vodafone?

Practic, este vorba de o companie care nu a înregistrat nicio creștere de peste 22 de ani și care nu raportează nicio performanță bună în ceea ce privește știrile financiare.

Investitorii $VOD+0.8% au criticat managementul și presează compania să accelereze și să își îmbunătățească performanța. Ultimul deceniu a fost dificil pentru telecomunicațiile europene, concurența acerbă și reglementarea strictă afectând veniturile.

Directorul general Nick Read a fost supus unor presiuni tot mai mari din ianuarie, când s-a aflat că cel mai mare investitor activist din Europa, Cevian Capital, a preluat o participație în companie și se pregătește pentru o revizuire majoră a grupului, inclusiv renunțarea la afacerile cu performanțe slabe, consolidarea pe piețele cheie și consolidarea expertizei în domeniul telecomunicațiilor în cadrul consiliului de administrație.

De luni de zile, Vodafone le spune investitorilor că va încheia acorduri cu grupuri rivale pe piețele în care există o concurență semnificativă, cum ar fi Spania, Italia și Marea Britanie, dar până acum nu a reușit să facă nimic din toate acestea să se întâmple.

În februarie ,Vodafonea respins o ofertă de 11 miliarde de euro din partea rivalului francez Iliad pentru afacerea sa din Italia . Compania a fost aspru criticată pentru pașii greșiți și pentru dezvoltarea slabă care a îngreunat compania, alături de acționari care au devenit nerăbdători și și-au pierdut pozițiile.

Apoi, după luni de negocieri cu un grup spaniol de telecomunicații de tip challenger în legătură cu posibila vânzare a activităților sale din Spania, MasMovil (director) a întors spatele Vodafone în favoarea unei fuziuni cu Orange.

Ce este cel mai îngrijorător pentru investitori?

Vodafone nu a comentat aceste oportunități ratate și nici nu a emis vreun comunicat de presă sau vreo justificare. Singura veste a dus la o oportunitate ratată în Italia, unde compania a declarat că nu ar fi în interesul acționarilor și, prin urmare, a renunțat.

  • Se aștepta ca noul CEO al Vodafone să îmbunătățească traiectoria companiei. Comunicarea deficitară și conștientizarea insuficientă a investitorilor îi determină pe mulți oameni să se simtă frustrați și poate că directorul general își subminează propria poziție.

Ce ar putea fi un catalizator pozitiv?

Unii investitori fac presiuni asupra Vodafone pentru a vinde o participație în grupul său de infrastructură Vantage Towers, pe care l-a desprins anul trecut. Majoritatea investitorilor spun că afacerea cu turnurile va avea un impact semnificativ asupra performanței Vodafone, reducând datoriile și eliberând în același timp numerar pentru investiții. Alte grupuri de telecomunicații, cum ar fi Altice, au cesionat afaceri cu turnuri de control la valori ridicate.

Având în vedere toate aceste lucruri, în prezent nu mi se pare logic să investesc în $VOD+0.8%. Avem vreun investitor Vodafone aici? La ce ne putem aștepta de la companie în viitor?

Citiți articolul complet gratuit?
Dă-i drumul 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

No comments yet