Heta nyheter: Emirates Telecommunications köper 9,8 % av Vodafone

Emirates Telecommunications (ET) har meddelat att man köper en andel på 9,8 % i Vodafone $VOD+0.9% för 4,4 miljarder dollar. ET sade att företaget investerade i Vodafone för att få en betydande exponering mot den globala ledaren inom uppkoppling och digitala tjänster. Kan en investering i Vodafone vara lönsam för dig?

Vad fick Emirates att göra denna enorma investering?

Varför investerar de i Vodafone?

Detta skedde några dagar efter att ET meddelat att företaget vill expandera till nya marknader i Afrika, Europa och Asien och till områden utanför telekomsektorn, t.ex. finansiell teknik, i syfte att öka tillväxten.

Emirates Telecommunications stöder till fullo Vodafones styrelse och befintliga ledningsgrupp och dess nuvarande affärsstrategi som tillkännagavs i november 2021. Emirates Telecommunications försöker dock inte utöva kontroll eller påverka Vodafones styrelse eller ledningsgrupp på något sätt.

Vad är Emirates Telecommunication?

Emirates Telecommunication Group Company, med namnet Etisalat, är en multinationell telekommunikationsleverantör med säte i Emirates som för närvarande är verksam i 16 länder i Asien, Mellanöstern och Afrika och är den 18:e största mobiloperatören i världen räknat i antal abonnenter.

Varför skulle jag inte investera i Vodafone?

I grund och botten är detta ett företag som har legat stilla i över 22 år och som inte rapporterar några goda resultat när det gäller finansiella nyheter.

$VOD:s+0.9% egna investerare har kritiserat ledningen och pressar företaget att skynda på och förbättra sina resultat. Det senaste decenniet har varit tufft för europeiska telekomföretag, med hård konkurrens och sträng reglering som tynger intäkterna.

VD Nick Read har utsatts för ökade påtryckningar sedan januari, då det framkom att Europas största aktivistinvesterare, Cevian Capital, hade tagit en andel i företaget och förbereder en stor översyn av koncernen, inklusive att avveckla verksamheter med dålig prestanda, konsolidera på viktiga marknader och stärka telekomkompetensen i styrelsen.

Vodafone har i flera månader sagt till investerarna att man skulle göra upp med rivaliserande grupper på marknader där det råder stor konkurrens, till exempel i Spanien, Italien och Storbritannien, men hittills har man inte lyckats genomföra något av detta.

I februari avvisade Vodafoneett bud på 11 miljarder euro för sin italienska verksamhet från den franska konkurrenten Iliad . Bolaget har fått hård kritik för sina felsteg och den dåliga utveckling som har hämmat bolaget, tillsammans med aktieägare som börjar bli otåliga och avstår från sina positioner.

Efter månader av förhandlingar med en spansk utmanande telekomgrupp om en eventuell försäljning av dess spanska verksamhet vände MasMovil (direktör) Vodafone ryggen till förmån för ett samgående med Orange.

Vad är mest oroande för investerarna?

Vodafone har knappast kommenterat dessa missade möjligheter eller utfärdat något pressmeddelande eller någon motivering. Den enda nyheten ledde till ett missat tillfälle i Italien, där företaget sade att det inte skulle ligga i aktieägarnas intresse och därför hoppade av.

  • Vodafones nya vd förväntades förbättra företagets utveckling. Dålig kommunikation och bristande medvetenhet hos investerarna gör många människor frustrerade, och kanske underminerar vd:n sin egen ställning.

Vad kan vara en positiv katalysator?

Vissa investerare pressar Vodafone att sälja en andel i sin infrastrukturgrupp Vantage Towers, som företaget avknoppade förra året. De flesta investerare anser att affären med tornen kommer att ha en väsentlig inverkan på Vodafones resultat genom att minska skulderna och samtidigt frigöra pengar för investeringar. Andra telekomkoncerner som Altice har avyttrat tornverksamheter till höga värderingar.

Allt sammantaget gör det för närvarande ingen mening för mig att investera i $VOD+0.9%. Finns det några Vodafone-investerare här? Vad kan vi förvänta oss av företaget framöver?

Vill du läsa hela artikeln gratis? Fortsätt 👇

Har du ett konto? Logga sedan in . Eller skapa en ny .
No comments yet